Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, nu exclude varianta ca statul sa devina actionar al companiei in 2010, cand expira termenul de rascumparare a obligatiunilor convertibile, in valoare de 600 milioane de dolari, emise in favoarea statului in cont
Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, nu exclude varianta ca statul sa devina actionar al companiei in 2010, cand expira termenul de rascumparare a obligatiunilor convertibile, in valoare de 600 milioane de dolari, emise in favoarea statului in contul datoriilor bugetare ale rafinariei Petromidia. Patriciu a participat ieri la inaugurarea celei de-a 250-a benzinarii din reteaua Rompetrol, situata in apropierea Bucurestiului, la Chiajna, o investitie de aproximativ 1,5 milioane dolari si care creeaza 17 noi locuri de munca. Intrebat de ziaristi despre posibilitatea ca statul sa devina actionar la Rompetrol prin conversia in actiuni a obligatiunilor, Patriciu a raspuns: "De ce nu? Statul ar face o afacere foarte buna".
Presedintele Rompetrol a aratat ca actiunile ar putea fi vandute pe piata de capital.
El a apreciat insa ca Rompetrol nu va avea probleme, in 2010, cu rascumpararea obligatiunilor, avand in vedere cresterea prognozata a cifrei de afaceri a grupului.
Potrivit lui Patriciu, suma de 600 de milioane de dolari ar fi reprezentat 60-70% din capitalul Rompetrol Grup in anul 2003. "Capitalul social nu s-a marit de atunci, dar compania a crescut. Daca in 2003, datoriile ar fi reprezentat 30% din cifra de afaceri pe un an a grupului, deci ar fi fost imposibil de platit, cand reprezinta 5% din cifra de afaceri este foarte simplu de platit. In 2010, cu siguranta vom putea", a spus Patriciu.
El a adaugat ca, daca valoarea actiunilor la momentul scadentei va depasi valoarea nominala, atunci va prefera sa plateasca datoria. Presedintele Rompetrol a mentionat ca va ramane actionar majoritar la Rompetrol, desi a primit o serie de propuneri privind vanzarea unor participatii la companie.
Patriciu "vede" petrolul la 100 dolari pe baril
Pretul petrolului ar putea ajunge in viitorul apropiat la circa 100 de dolari pe baril, nivelul inregistrat in timpul crizelor petroliere in anii '80, a apreciat presedintele grupului Rompetrol. "Dincolo de variatiile zilnice, trandul este de crestere la pretul titeiului. Faptul ca s-ar duce la 80-100 dolari pe baril este chiar posibil", a afirmat Patriciu. Potrivit acestuia, pretul titeiului se afla inca sub maximele istorice, atinse in anii '80 cand barilul de petrol costa echivalentul a 99 de dolari, in preturi actuale. El a adaugat ca scumpirea titeiului cu 10% conduce la cresterea pretului produselor petroliere la pompa cu 3-4%. Rafinaria Petromidia, detinuta de grupul Rompetrol, foloseste titei de tip Ural, care este cu 4 dolari pe baril (30 dolari pe tona) mai ieftin decat tipul Brent, de referinta la bursa din Londra, a mai spus Patriciu.
Pe de alta parte, el a anuntat ca Rompetrol va finaliza in 2007 rebranduirea statiilor de distributie a carburantilor din Franta, preluate la finele anului trecut de la compania Dyneff. "In 2007, Dyneff nu va mai exista ca marca. Toate statiile de benzinarie vor functiona sub marca Rompetrol. Vom pastra brandul Dyneff doar in zonele rurale, pentru ca nu are rost sa alocam fonduri acolo unde investitiile s-au amortizat", a afirmat Patriciu. Directorul de operatiuni al Rompetrol, Andre Naniche, a mai declarat ca in prezent se poarta negocieri cu diverse rafinarii din zona Mediteranei, care sa alimenteze reteaua de benzinarii din Franta, dar si depozitele. Naniche si Patriciu nu au exclus posibilitatea de a achizitiona o rafinarie din zona Mediteranei. (Gabi MOROIANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.