Comisia Europeana nu va decide, in raportul privind data aderarii Romaniei si Bulgariei la blocul comunitar, activarea clauzelor de salvgardare, care ar exclude cele doua state de la anumite politici comunitare, a anuntat un responsabil european c
Comisia Europeana nu va decide, in raportul privind data aderarii Romaniei si Bulgariei la blocul comunitar, activarea clauzelor de salvgardare, care ar exclude cele doua state de la anumite politici comunitare, a anuntat un responsabil european cu rang inalt, informeaza Mediafax. "Nu vom recurge deocamdata la astfel de masuri", a declarat Michael Leigh, responsabil cu extinderea in cadrul Comisiei Europene. Executivul european va publica, la 26 septembrie, raportul sau final care va recomanda aderarea celor doua tari in 2007, asa cum este prevazut, sau amanarea acesteia cu un an. In cazul aderarii in 2007, care pare tot mai probabila, Comisia lucreaza in egala masura la posibilitatea utilizarii "clauzelor de salvgardare", mentionate in Tratatul de aderare, care ar limita accesul celor doua state la politicile comunitare in anumite domenii, economice sau judiciare, in care se va considera ca acestea nu sunt pregatite suficient.
Insa aceste clauze nu ar urma sa fie utilizate imediat, potrivit lui Michael Leigh. Raportul din 26 septembrie va efectua "o analiza a progreselor realizate" si va oferi "recomandarea noastra cu privire la data" aderarii, a precizat Leigh.
Acesta va reaminti, de asemenea, toate masurile care vor putea "fi utilizate de Comisie, daca va fi cazul, pentru a proteja politicile Uniunii sau fondurile contribuabililor", a adaugat el. Totusi, Leigh nu a exclus posibilitatea ca aceste masuri sa fie decise mai tarziu, inainte sau dupa aderarea Romaniei si Bulgariei. Clauzele de salvgardare prevazute de Tratatul de aderare pot fi activate numai in decurs de trei ani de la data aderarii.
ANI, o promisiune asumata la UE
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a cerut, joi, intr-o conferinta de presa organizata la sediul PD, ca PC si UDMR, ca "partidele care inca fac parte din arcul guvernamental", sa-si respecte angajamentele privind adoptarea Legii Agentiei Nationale de Integritate, transmite Mediafax. Ea a explicat ca aceasta lege face parte din "to do list", adica masurile pe care Romania si le-a asumat in fata Comisiei Europene, in domeniul continuarii luptei impotriva coruptiei.
"Dintre toate, cea care inca ramane un subiect important pentru noi este definitivarea angajamentelor in domeniul combaterii coruptiei, si anume Agentia Nationala de Integritate", a adaugat ea. Anca Boagiu a calificat Legea ANI drept "o lege extrem de importanta, un angajament al nostru, nu ni l-a impus cineva, dar trebuie dus la indeplinire in cel mai scurt timp si in cele mai bune conditii". Ministrul a insistat ca nu vrea sa critice pe nimeni, dar a subliniat ca trebuie sa existe coerenta intre mesajul politic pe care l-au dat toate partidele politice din Romania si actul politic in sine.
Totusi, ea a precizat ca PC si UDMR, "fata de care exigentele sunt mult mai mari, pentru ca inca fac parte din arcul guvernamental", ar trebui sa se manifeste corespunzator. UDMR "si-a asumat angajamentul fata de vicepresedintele CE, Franco Frattini, sa participe la elaborarea si votarea unei legi care sa aiba ca scop verificarea averilor demnitarilor din Romania", a amintit Boagiu. "Acesta este subiectul cel mai sensibil pe care il avem de rezolvat in perioada imediat urmatoare si cred ca partidele politice din Romania, si in mod exceptional UDMR si PC, vor avea capacitatea de a duce la indeplinire acest angajament, datorita rolului pe care il joaca in Parlament si numarului de amendamente pe care le-au propus", a adaugat ministrul democrat.
Opiniile lui Marko Bela
Intrebata despre declaratiile lui Marko Bela, care a pus in legatura adoptarea Legii ANI cu Legea privind statutul minoritatilor nationale, Anca Boagiu a amintit ca acesta "a avut si are opiniile sale", dar in ceea ce priveste ANI, are o promisiune facuta in fata oficialilor europeni, si si-a exprimat speranta ca nu va da o dovada de dublu limbaj. "A mai existat in Romania un partid cu dublu limbaj, care, din fericire, acum sta undeva pe tusa", a adaugat Boagiu, recomandand partidelor mici sa nu urmeze "exemplele negative".
Cat despre insistenta cu care a mentionat ca PC si UDMR sunt "inca" in arcul guvernamental, Boagiu a precizat ca a luat in considerare declaratiile facute de PC, care afirma ca ramane la guvernare pana ce procesul de aderare a Romaniei la UE se va definitiva. "Daca aceasta este motivatia ramanerii la guvernare, eu cred ca trebuie sa se manifeste in spiritul acestei declaratii, adica sustinand definitivarea procesului de pregatire pentru a deveni stat membru", a afirmat Boagiu.
Fara stegulete
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca raportul de monitorizare al Comisiei Europene de la 26 septembrie va identifica doua categorii de masuri, "dificil de tradus exact in limba romana", si anume masuri importante si masuri in curs de realizare.
Referindu-se la limbajul documentului, ea a precizat ca nu vor mai fi folosite steguletele rosii, verzi si galbene, ci vor fi mentionate masurile "importante, care trebuie realizate si masuri care sunt in curs de realizare, dar ies din zona preocuparilor majore". Cat despre ceea ce va fi catalogat ca masuri importante, acestea nu vor fi echivalentul unor "amenintari supreme", ci al unor prioritati, a explicat ea.
Potrivit ministrului Integrarii, raportul din 26 septembrie este, conform Tratatului de Aderare, cel care consfinteste data aderarii Romaniei la UE si ultimul document de acest tip al CE. "Conform Tratatului de Aderare, acest raport al CE este cel care consfinteste data aderarii, de 1 ianuarie 2007. In Tratatul de Aderare se specifica in mod clar ca, daca CE nu propune amanarea, data aderarii ramane 1 ianuarie 2007. Acesta este scopul raportului din 26 septembrie", a insistat ministrul.
Referindu-se la zvonurile privind activarea clauzelor de salvgardare, ea a amintit, in primul rand, ca "Romania nu a semnat un tratat in conditiile cele mai bune pentru ea". "Ne putem aminti ca aveam o clauza de amanare, care oricand ar fi putut fi activata, mai ales in cazul neindeplinirii angajamentelor noastre in ceea ce priveste capitolul Justitie si Afaceri Interne. Au fost o serie de masuri legate de Concurenta, care au fost solutionate intre timp. Au fost masuri care vizau procesul de implementare a acquis-ului comunitar si care au fost subiectul nenumaratelor dezbateri publice si al alarmelor de pe scena politica si publica romaneasca", a adaugat Boagiu. Totusi, potrivit acquis-ului comunitar, exista clauze de salvgardare ce pot fi activate oricand, pentru oricare dintre statele membre, din cauza incalcarii prevederilor comunitare si pentru protectia pietei interne.
Franta ratifica Tratatul de aderare
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca a primit confirmarea datei de 3 octombrie ca moment in care Tratatul de Aderare a Romaniei la UE va fi ratificat de Senatul francez. Ea a precizat ca, "in ceea ce priveste ratificarea Tratatului de Aderare nu se preconizeaza nici un fel de intarziere sau vreo problema".
In acest moment, patru state europene mai trebuie sa ratifice Tratatul de Aderare a Romaniei la UE. Este vorba despre Belgia, unde documentul trebuie discutat de Parlamentul comunitatii germanofone, potrivit ministrului, Danemarca, unde se prevede ca procesul se va incheia pana in noiembrie, Germania, cu o data finala anuntata ca fiind 24 noiembrie si Franta. Tratatul de Aderare a Romaniei la UE trebuie ratificat de toate statele membre UE, pentru a intra in vigoare. Documentul prevede ca momentul aderarii Romaniei la UE este 1 ianuarie 2007 sau 1 ianuarie 2008, daca Executivul european gaseste motive pentru amanarea aderarii cu un an. (D.E.)
Agentia de Integritate starneste balbaieli
Liberalii si conservatorii s-au contrazis, miercuri seara, in declaratiile pe marginea proiectului privind Agentia de Integritate. Dupa intalnirea delegatiilor PNL si PC, liberalul Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca a obtinut sprijinul PC pentru Agentia de Integritate, in timp ce seful conservator Dan Voiculescu a spus ca nu va sustine acest proiect in forma Guvernului. Pe de alta parte, Tariceanu a sustinut ca izolarea PD pe scena politica, propusa de conservatori, nu s-a aflat pe agenda discutiilor, in timp ce Voiculescu a spus ca intalnirea a avut loc si in "ideea" izolarii formatiunii democrate. Tariceanu a spus ca, in ceea ce priveste ANI, a "insistat" ca toate grupurile parlamentare ale coalitiei sa sutina acest proiect de lege in forma adoptata de Guvern, iar "PC s-a angajat in acest sens". Pe de alta parte, Voiculescu a afirmat raspicat ca nu va sustine proiectul legii privind Agentia de Integritate in forma propusa de Guvern. El a reamintit ca, in primavara anului 2005, conservatorii au initiat o lege mult "mai severa, mai clara" privind confiscarea averilor ilicite. Referitor la infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM), primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, a cerut ieri in mod public demisia vicepremierului Marko Bela, fiind nemultumit de pozitia adoptata de UDMR, in legatura cu acest subiect. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.