"Regard", mensuel francophone de Roumanie, editat de Fundatia Francofonia, redactor-sef Jean Francois Peres, nr. 21, 15 iul.-15 sept. 2006, 58 pag., 3,9 lei
Presa de limba franceza despre actualitatile romanesti, editata la noi, are o traditie de peste 100 de ani, ilustrata si de acest numar din "Regard" insotit de un facsimil dupa "L'Independance roumaine" din 14 iulie 1906 (aflat deja atunci in al XXX-lea an de aparitie!): patru pagini din "la belle epoque" despre scandaluri autohtone, stiri internationale, cu un roman in foileton si foarte multe reclame (loterie, Casa Capsa, societati romane si franceze de asigurare, anunturi de licitatii si distribuitori de produse alimentare). O imagine a capitalismului pastrata si de numarul prezent al revistei "Regard" (in romaneste: privirea), cu foarte multe reclame ale intereselor franco-romane contemporane.
Societatea noastra este analizata din mai multe perspective, in primul rand economica, prin grafice si date depsre investitiile franceze in Romania, obtinute de la Ambasada Frantei si Institutul National de Statistica; datele sunt comentate de cei mai importanti PDG (presedinti directori generali) de companii: Alcatel, Distrigaz Sud, Dacia. Imaginea culturala este reprezentata de un interviu cu regizorul Radu Mihaileanu, o istorie a Institutului francez (70 de ani de la fiintarea in actualul sediu de pe Bdul Dacia), o plimbare prin Cismigiu cu istoricul Adrian Majuru, precum si, in sens larg, de texte despre gastronomie: "Pietele romanesti si produsele frantuzesti" (semnat Luculus, asa cum in "L'Independance roumaine" semnau Spicuitor, Passe-partout sau X.Y.Z.) sau despre mondenitati. Avem in fata un "dosar special" despre relatiile franco-romane, prefatat de cuvantul E.S. Herve Bolot, ambasadorul Frantei in Romania, cu ocazia zilei de 14 iulie, un dosar care nu este decat o prefata, ne anunta redactorii, pentru numarul special "Sommet de la Francophonie" ce va aparea in septembrie.
"Sfera politicii", nr. 120-121-122, 2006, editata de Fundatia "Societatea Civila", cu sprijinul National Endowment for Democracy, director: Stelian Tanase
Tema numarului, "Uniunea Europeana. Structuri si asteptari", cuprinde analize ale principalelor structuri ale Uniunii, vazute din perspectivele unor tratate sau documente (Constitutia europeana, Tratatul de la Nisa - despre aderare, Tratatul de la Roma - despre justitie), precum si opinii academice despre consecintele integrarii noastre, apartinand lui Daniel Daianu ("Are nevoie Romania de o strategie post-aderare?"), sau, intr-un viitor oarecare, a Turciei (Elena Burcioaga, "Aderarea Turciei sau lungul drum catre Europa").
Sectiunea de istorie a ideilor politice retine atentia prin doua studii: Alexandra Petrescu, "Femeile si politica autoritara" si "Lungul drum al lustratiei in Europa de Est", de Lavinia Stan. Primul trateaza cazul Alexandrinei Cantacuzino, lider feminist pe model autoritar, presedinte al Gruparii Nationale a Femeilor Romane (1929), care arata un "feminism latin, o conceptie a Italiei fasciste care punea in prim plan educarea mamelor, pacea, dezvoltarea morala si sociala a femeilor"; studiul comparatist arata cum unele idei, "eugeniste", de purificare etnica, ale "grupistelor" vor fi adoptate sub text de lege de regimul antonescian. Al doilea este mult mai important pentru fundamentarea unor discutii despre prezentul si mai ales trecutul lustratiilor: o cercetare comparata a legilor privind fostii demnitari si colaboratori ai politiilor politice in Europa de Est (Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Albania si Slovenia), pe baza unui proiect al Centrului de Studii Postcomuniste de la Universitatea St. Francis Xavier, cu sprijinul "Social Sciences and Humanities Research Council of Canada".
Filozofie politica, practica si teoria ei, face profesorul Dan Pavel printr-un articol de popularizare despre liberalismul din Europa de azi, pe baza ideilor lui Adrian Marino despre revolutia liberala pasoptista "intrerupta": "Viitorul revolutiei liberale si al partidelor liberale"; tot aici, studentul Andrei Tiut, cu metode matematico-sociologice despre un partid incadrabil la extrema: "Strategiile PRM de maximizare a capitalului electoral (1996-2005)". Mica prezentare in limba engleza a oricarui articol din "Sfera politicii" titreaza la acest din urma studiu: "Great Romania Party", o traducere care poate ar da de gandit unor semioticieni. Dar "Sfera politicii" nu are decat analisti.