Cota de productie a laptelui, excedentul comercial sau calitatea plajelor pot fi motive pentru care un stat sa se trezeasca dat in judecata de Comisia Europeana. Exista insa si numeroase cazuri in care Comisia nu mai este reclamant, ci parat.
Cota de productie a laptelui, excedentul comercial sau calitatea plajelor pot fi motive pentru care un stat sa se trezeasca dat in
judecata de Comisia
Europeana. Exista insa si numeroase cazuri in care Comisia nu mai este
reclamant, ci parat.

Faci parte din Uniunea Europeana si nu respecti vreuna dintre prevederile si directivele comunitare? Ei, bine, Comisia Europeana vegheaza. Te atentioneaza, te avertizeaza, te poate si amenda, pentru ca, intr-un final, sa se ajunga la proces. La un proces pe care ti-l intenteaza pentru sfidarea regulamentelor europene, indiferent daca este vorba despre apa din crescatoriile de pesti, despre plaje sau balanta comerciala.
ROLURI INVERSATE. Exista insa si cazuri, nu putine, in care rolurile se inverseaza, iar Comisia Europeana este prezenta la tribunal nu in calitate de reclamant, ci de invinuit. Atat persoanele fizice, cat si juridice pot gasi temei pentru o astfel de actiune legala, iar precedentele exista si sunt care mai de care mai variate.
Cel mai recent caz este al portughezului Jose Sequeira. Fost angajat al Executivului de la Bruxelles, Sequeira sustine ca a fost dat afara abuziv in 2004 pentru ca a lansat acuzatii de coruptie la adresa Comisiei conduse la Jacques Santer, la sfarsitul anilor a€™90. Serviciul medical al forului UE l-a declarat instabil psihic si inapt sa lucreze, iar cand a incercat sa conteste decizia s-a lovit de refuzul de a-i fi eliberat dosarul medical. Functionarul cere in instanta anularea deciziei serviciului medical si acordarea unor despagubiri in valoare de doua milioane de euro, plus cheltuielile pentru proces. El mai vrea sa fie angajat din nou pe vechiul post.
Un alt proces lansat de o persoana fizica dateaza din 2002. Atunci, reclamantul a fost un colonist evreu de origine britanica din Cisiordania. Sotia lui fusese ucisa intr-un atac comis de palestinieni, iar fiica sa cea mare ramasese cu sechele grave in urma aceluiasi act terorist. Stephen Bloomberg a dat in judecata UE pentru sprijinul financiar pe care il acorda Autoritatii Palestiniene. El acuza Comisia de neglijenta pentru ca i-a finantat, indirect, pe autorii atentatului care i-a nenorocit familia. Bloomberg solicita despagubiri de 20 de milioane de euro.
SI PERSOANE JURIDICE. De departe, cele mai de rasunet procese intentate Comisiei au drept protagoniste diverse firme, de la producatori de banane la sindicate din agricultura.
WEB SI PESTICIDE. In urma cu o luna, o companie germana a dat in judecata Co-misia Europeana pentru ca si-a rezervat domeniul web galileo.eu si il foloseste pentru informatii despre programul european de navigare prin satelit. Compania reclamanta se numeste Galileo Lebensmittel GmbH & Co. KG si considera ca ar avea tot dreptul la domeniul galileo.eu pentru propria pagina web.
Un alt proces intentat Comisiei vine dinspre un grup de sindicate si organizatii nonguvernamentale. In 2004, acestea au acuzat forul european ca a dat unda verde unui pesticid extrem de toxic. Reclamantii sustin ca decizia Comisiei a dus la moartea a mii de persoane care au venit in contact cu produsul numit Paraquat.
Nu in ultimul rand, este de notorietate cazul Microsoft contra CE, datand din 2005. Gigantul american si forul european sunt in disputa din cauza legislatiei antitrust din UE.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.