Serviciile de internet in banda larga vor atinge o rata de penetrare de 80%-90%. ""Retelele Generatiei Viitoare"" vor fi caracterizate de mobilitate, iar viteza de acces nu va mai fi o problema pentru europeni. Cand vorbim despre Retelele Gener
Serviciile de internet in banda larga vor atinge o rata
de penetrare de 80%-90%. ""Retelele Generatiei Viitoare"" vor fi caracterizate de mobilitate, iar viteza de acces nu va mai fi o problema pentru europeni.


Cand vorbim despre Retelele Generatiei Viitoare ne referim la o evolutie graduala de la retelele traditionale la pachete complete de servicii bazate pe protocoalele de comunicatie pe internet (IP). RGV reprezinta un concept multidimensional (evolutie catre retele multiple) caracterizat de mobilitate. Serviciile integrate, multi-play, devin un factor esential, potrivit unui studiu realizat de Arthur D. Little, la cererea Liberty Global (compania ce detine UPC Romania, cel mai mare operator de cablu de la noi).
Raportul ""Retelele Generatiei Viitoare (RGV) - serviciile in banda larga in 2011 si in viitor"" preconizeaza ca broadbandul (transmisii de date in banda larga) va deveni principalul mijloc de acces la internet. Pana in 2010-2012, penetrarea serviciilor de internet in banda larga in toate locuintele europene se va ridica la 80%-90%, indiferent de nivelul de dezvoltare a industriei.
PIATA. In prezent, piata broadband-ului este estimata la 75 de miliarde USD, pana in 2010 ea urmand sa depaseasca 145 de miliarde USD. Cea mai rapida crestere va fi inregistrata in Olanda, Elvetia si Franta. In pietele deja consolidate, accentul se va deplasa de pe largimea de banda si pret, contand mai mult gradul de acoperire si continutul. In Europa, venitul mediu obtinut de la un client pentru astfel de servicii este in scadere. Cel mai semnificativ declin in 2005 a fost in Germania (32%), urmata de UK (25%). Aceasta tendinta va fi inlocuita cu stabilitate in 2008-2009. In privinta pietei telecomunicatiilor, aceasta este caracterizata de un venit pe cap de locuitor de 50 EURO pe luna, asteptandu-se o crestere de 3,1% pe an pana in 2011. Evolutia catre RGV este determinata in principal de serviciile cu valoare adaugata (telefonia mobila), programe video high-end si quadruple-play (video, internet, telefonie fixa si mobila).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.