La sfarsitul anului 1994, ziarul ZIUA lansa o curajoasa si originala campanie de demascare a minciunilor proferate de fostul presedinte Ion Iliescu, dupa convertirea acestuia de la zelul tovarasesc de prim-secretar PCR la Iasi, promotor al valorilor
La sfarsitul anului 1994, ziarul ZIUA lansa o curajoasa si originala campanie de demascare a minciunilor proferate de fostul presedinte Ion Iliescu, dupa convertirea acestuia de la zelul tovarasesc de prim-secretar PCR la Iasi, promotor al valorilor comuniste, la patosul revolutionar, promotor al democratizarii Romaniei si al construirii "capitalismului cu fata umana". Astfel, la numai cateva luni dupa lansarea pe firmamentul presei romanesti, ZIUA si-a atras, atunci, proteste vehemente din partea nostalgicilor secerii si ciocanului, prezentand, numar de numar, cate o minciuna din tolba cu basme iliesciene, alaturi de o fotografie a presedintelui, al carui nas crestea cu fiecare afirmatie demontata de ziar. Nasul prezidential a crescut ca un Fat-Frumos, depasind latimea unei pagini, apoi a doua pagini alaturate si sfarsind prin a-si profila varful chiar pe prima pagina.
Indiscutabil mai experimentati si mai performanti decat noi in privinta presei libere, americanii n-ar trebui sa manifeste nici o reticenta si nici o stanjeneala in a prelua modelul "Ziua si minciuna", foarte potrivit pentru a descrie prestatia lui Bush Jr.. Pentru ca, se pare, numarul unu mondial en titre nu s-a sfiit deloc sa preia modelul fostului lider de la Cotroceni, adaptandu-l, fireste, la contextul socio-politic si economic american si la propriile scopuri. Pentru ca, trebuie precizat, Iliescu nu urmarea decat sa ne democratizeze - din perspectiva ideii sale despre democratie - neintentionand in nici un caz sa transforme planeta intr-un urias camp de lupta, in numele razboiului anti-terorist.
De anul trecut, cand a devenit evident ca Teheranul se afla in colimatorul Washingtonului, pentru George W. Bush n-a mai existat manifestare internationala, intalnire bilaterala, discurs public sau convorbire telefonica, in care sa nu fie agitat pericolul nuclear iranian. Pana ieri, cand, chiar Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), organismul mandatat oficial cu monitorizarea situatiei nucleare in lume, a semnalat difuzarea unor informatii false in legatura cu programul nuclear al Iranului, de catre Comisia permanenta pentru serviciile secrete din Camera Reprezentantilor americani. Luna trecuta, cu o saptamana inaintea expirarii ultimatumului pentru acceptarea, de catre Teheran, a stoparii imbogatirii uraniului, un raport al comisiei mentionate prezenta Iranul drept o amenintare strategica. Calificand anumite informatii din raport drept "eronate, inselatoare si nefondate", AIEA precizeaza, in baza inspectiilor pe teren, ca, prin programul sau nuclear, Iranul obtine uraniu cu un grad de imbogatire de numai 3,6 la suta, proportie mult inferioara puritatii de 90 la suta necesara unei eventuale angrenari intr-un proces de fabricare a bombei atomice.
Dupa cum era de asteptat, analisti si diplomati au remarcat ca informatiile din raportul american creeaza o senzatie de "deja vu", cu Irakul. La mai mult de trei ani de la atacul americano-britanic asupra Irakului, nu numai ca nu a fost gasita nici o singura arma de distrugere in masa, dar nici macar nu a fost prezentata cea mai mica dovada credibila ca acest fantomatic arsenal ar fi existat vreodata.
Cazul fostului agent CIA, Valerie Palme, al carui nume a fost deconspirat, in mod ciudat, imediat dupa ce sotul sau, Joseph Wilson, ex-ambasador in Irak, a criticat politica SUA in Irak - inca un pumn de praf in ochi. Desi firul anchetei duce pana la vicepresedintele Dick Cheney, George W. Bush se poarta ca si cand n-ar avea nimic de a face cu acest scandal.
O alta minciunica a Administratiei Bush a fost denuntata chiar din interiorul Congresului, un senator american semnaland cifre "umflate" de Casa Alba, in legatura cu ajutoarele furnizate pentru reconstructia post-belica a Libanului, pur si simplu pentru a parea mai generoasa.
Intre doua minciuni, Bush si-a pregatit tabara pentru scrutinul legislativ partial din noiembrie. Alegeri libere si transparente. Doar ca, profesorul Edward Felten si studentii sai de la Universitatea americana din Princeton au sesizat ca unele dintre masinile de votare electronice care vor fi utilizate la numararea voturilor pot fi trucate pentru a indica rezultate false. Programul fraudulos se instaleaza in numai 10 minute. Si iese cine trebuie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.