In revarsarea de disperari culturale si patimi subiective, se intampla ca, in cautarile noastre sa dam de spatii, ce-si revarsa cu superba sinceritate ochilor nostri, culori, forme, lumini, muzici, ritmuri, valori care ne indreptatesc sa ne depasim c
In revarsarea de disperari culturale si patimi subiective, se intampla ca, in cautarile noastre sa dam de spatii, ce-si revarsa cu superba sinceritate ochilor nostri, culori, forme, lumini, muzici, ritmuri, valori care ne indreptatesc sa ne depasim conditia mizera de citadini pagubosi, facandu-ne martorii unui popas artistic demn de fixat in memorie.
A venit si cea de-a doua toamna pentru Galeria "Dialog", si promisiunile Ruxandrei Garofeanu nu s-au lasat asteptate. Pe 31 august a.c., pictorul Stefan Sevastre, insotit de muzica lui Dumitru Capoianu, si-a etalat pe peretii salii circulare cateva zeci de lucrari. A vorbit despre opera artistului, cu acelasi unic si incomparabil fel de-a admira si de-a se entuziasma, criticul Dan Haulica, subliniind miraculoasa insotire a picturilor expuse, cu muzica.
Stefan Sevastre, la cei 80 de ani pe care-i va implini in noiembrie, a avut in biografia artistica un parcurs care contine "atemporalul", ca mod de a privi. Galatean prin nastere, (Nicoresti), urmeaza liceul "D.A. Sturdza" din Tecuci, in 1945, dupa care se inscrie la Institutul de Arte Plastice "N. Grigorescu", pe care-l absolva in 1951. A fost profesor de pictura la Liceul de Arta "Tonitza" din Bucuresti (1968-1988). Incepand din 1953 a avut peste 120 de participari la expozitii de grup sau personale din tara si din strainatate. A facut de asemenea si arta murala. Are lucrari in colectii particulare, muzee si institutii din Romania si din tari precum Germania, Franta, Italia, Elvetia s.a.m.d. Premiile si distinctiile i-au adus recunoasterea criticii care l-a plasat in ultimele decenii in mijlocul fenomenului artelor vizuale. Astazi, nu se poate vorbi in pictura despre gestul geometrizant-abstract, fara a aminti de Stefan Sevastre.
Cu o indarjire indelung studiata, cu o sete de claritate si cu o matura intelegere a ceea ce inseamna limbajul in starea lui gestant-muzicala, valorizand si semnificand structuri, in compozitii rafinate, desprinse parca din lectii (stra)vechi de geometrie cosmica, Stefan Sevastre armonizeaza intregul, ansamblul, motivele, culorile, cu universul propriului spirit, aducandu-le catre un numitor comun: tulburatoarea frumusete a spatiului din care a facut o lectie de initiere.
Confesiv-cerebral, minutios in recuperarea esentelor, Stefan Sevastre, de un murmur stapanit al culorilor, de o placere in a trasa (in functie de aspiratie si inscriere in abstract), cai inchise si deschise, calculate dupa legile unei realitati, care devine atat teorie, cat si fapt trait cu voluptate muzicala. Stefan Sevastre este un magician stapanit, care nu-si risipeste pe panza glorioasele cunostinte in ale picturii, ci isi pune tot timpul problema "dematerializarii" (cum singur o spune), cu care este inzestrata geometria. Lucrarile de la Galeria "Dialog", asezate inspirat pe albul peretilor, de catre Ruxandra Garofeanu, dau masura armoniei spirituale (atat de pretioasa pentru artist), penduland continuu intre tensiune si relaxare, ca o marturie a evolutiei limbajului. Tonuri stinse, din care se ghicesc ca prin lumina nisipoasa a unui desert, alcatuiri de cercuri, triunghiuri, patrate sau cromatici iluminate abil, mestesugit cu pusee de rosuri, albastruri, galbenuri, intr-o inlantuire echilibrata, formeaza un fel de manual de muzica, geometrie, culoare si spatiu. Respiratie si expiratie abstracta, imbogatind cu tainica forta realitatea pe care Stefan Sevastre si-a insusit-o, adaugandu-i un grad de spiritualitate speciala. Vizibila in aceasta impresionanta expunere, in aceasta etalare a unei parti din opera, este in primul rand calea pe care artistul a mers decenii de-a randul, privind universul cu atentia unui cercetator. O lectie de perfectiune si de adevar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.