Presedintele Traian Basescu s-a intalnit miercuri seara, la restaurantul Piccolo Mondo din Capitala, cu Mircea Dinescu, Andrei Plesu si consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Potrivit postului de televiziune Antena 1, care i-a surprins in resta
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit miercuri seara, la restaurantul Piccolo Mondo din Capitala, cu Mircea Dinescu, Andrei Plesu si consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Potrivit postului de televiziune Antena 1, care i-a surprins in restaurantul cu specific libanez, seful statului a stat la masa cu cei trei mai bine de o ora. Prima care a parasit localul a fost Adriana Saftoiu. Ea nu a vrut sa comenteze in nici un fel cele discutate cu presedintele Basescu, Mircea Dinescu si Andrei Plesu. Seful statului a plecat la cateva minute dupa ce consilierul prezidential a parasit restaurantul. Angajatii locului, citati de Antena 1, spun ca presedintele si insotitorii lui au mancat doar aperitiv si au baut apa plata si suc de pere. La nici o jumatate de ora dupa plecarea lui Basescu, au parasit Piccolo Mondo Andrei Plesu si Mircea Dinescu. Daca scriitorul Andrei Plesu nu a discutat cu echipa Antenei si s-a dus glont in masina lui Dinescu, membrul CNSAS s-a enervat cand a vazut camera de luat vederi. Contactat telefonic, Dinescu a fost deranjat cand l-am chestionat asupra celor discutate cu presedintele Traian Basescu: "Da, m-am intalnit. Vreti sa va spun si ce am mancat? Eu m-am intalnit de foarte multe ori cu presedintele. Cred ca e....a cincizecea oara. Cum sa va spun ce am discutat? Ce, eu va sun sa va intreb ce ati discutat la masa, cand va duceti? Discutam foarte multe. Am discutat foarte multe lucruri. Cum sa va spun? As fi chiar nesimtit sa va spun!". Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, nu a putut fi contactata ieri pentru a oferi o explicatie oficiala a intalnirii.
Dinescu l-a ironizat pe seful statului
Lasand la o parte preferinta presedintelui de a se intalni prin restaurante cu lideri democrati sau cu alte persoane publice si in lipsa unor declaratii oficiale sau lamuritoare din partea Presedintiei, evenimentul de miercuri seara de la Piccolo Mondo ridica numeroase semne de intrebare. In primul rand, prezenta consilierului prezidential la discutiile dintre presedinte si doua personalitati ale vietii publice demonstreaza ca intalnirea nu a fost deloc intamplatoare si nici de curtoazie. In al doilea rand, nu poate trece neobservata alaturarea presedintelui Basescu de doi oameni care au avut sau au de-a face cu secretele Securitatii. Mircea Dinescu a fost si este membru al Colegiului CNSAS, iar Andrei Plesu a fost, in mandatul trecut, membru in Colegiu. De altfel, intersectarea celor trei are loc intr-un moment in care "dosariada" face victime in randurile clasei politice si ale societatii civile. Nu in ultimul rand, trebuie avute in vedere raporturile dintre presedinte si cei doi comeseni, mai ales ca opinia publica credea intr-o racire a relatiilor Basescu-Dinescu, pe de o parte si Basescu-Plesu, pe de alta parte. In primul caz, cel al lui Mircea Dinescu, trebuie amintit faptul ca acesta este partener de afaceri si apropiat al liberalului Dinu Patriciu, si implicit un apropiat al premierului Calin Popescu Tariceanu (ambii adversari ai lui Basescu). Dinescu sustine ca deja s-a impacat cu Basescu si a tinut sa sublinieze ca Plesu a facut acest pas inaintea lui. Basescu se pare ca a facut uitat episodul "pamfletului" scris si citit de Mircea Dinescu in cadrul unei reuniuni liberale. Ironizarea lui Basescu a starnit aplauze si rasete printre membrii PNL, lucru care a infuriat atat PD, cat si Cotrocenii.
Plesu a pus la indoiala onoarea lui Basescu
Nici relatia lui Basescu cu Andrei Plesu nu a fost tocmai una model. Filozoful a parasit fulgerator postul de consilier pe probleme de politica externa pe care presedintele i-l oferise la Cotroceni. Oficial, s-au invocat motive de sanatate, dar neoficial s-a vorbit despre o relatie extrem de proasta intre Plesu si Elena Udrea (devenita intre timp consilierul cel mai apropiat de presedinte). Mai mult, chiar intr-o declaratie facuta in februarie 2006, Andrei Plesu l-a taxat extrem de dur pe Basescu. El a spus ca diferenta dintre Traian Basescu si Adrian Nastase, la voturi, in 2004, a fost reprezentata de intelectuali, adica exact de cei pe care nu ii suporta, astazi, actualul presedinte.
Plesu a mai marturisit ca, spre deosebire de presedintele Basescu, el crede in prietenie si onoare. (R.A.)
Apel la CSAT pentru microfilme
Vicepresedintele PIN Lavinia Sandru a cerut CSAT sa puna la dispozitia CNSAS arhiva microfilmata a Securitatii. Sandru a trimis ieri o adresa oficiala catre CSAT, solicitand ca acesta institutie sa decida punerea la dispozitia CNSAS a microfilmelor pe care se gaseste intreaga arhiva a Securitatii.
Deputatul a motivat cererea sa prin faptul ca arhiva pe suport de hartie a fostei Securitati a fost descompletata dupa 1989, in urma unor evenimente gen Berevoiesti. (V.D.)
CNSAS vrea sa-si inregistreze telefoanele
Conducerea Colegiului CNSAS a propus ieri "inregistrarea" convorbirilor telefonice purtate de membrii Colegiului, in incercarea de a opri scurgerile de informatii care au adus institutiei mai multe amenintari cu actionarea in justitie. "Sedinta de joi a inceput cu scandal, iar conducerea a propus ca discutiile noastre telefonice sa fie inregistrate, pentru a afla cine anume da informatii presei. Conducerea a invocat in sustinerea propunerii faptul ca institutia a primit repetate amenintari de la persoane care, invocand legea, sustineau ca ne vor chema in judecata, ultima dintre ele fiind doamna Stanoiu", au declarat, pentru Mediafax, surse din cadrul Colegiului. Tot ieri, colegiul CNSAS a dat verdicte pozitive, de necolaborare cu fosta Securitate in cazul a cinci politicieni din "lotul celor saptezeci si ceva", dupa cum s-a exprimat Ladislau Csendes, membru al Colegiului.
Csendes a mai spus ca, pana la acest moment, cifra cauzelor solutionate de CNSAS vizand politicienii pentru care au fost solicitate investigatii "a ajuns undeva la 50". "Evident ca intre cele 50 rezolvate exista si verdicte de politie politica", a declarat acesta, care a refuzat sa faca nominalizari, invocand interdictiile prevazute de lege. Csendes a mai declarat ca Departamentul juridic lucreaza la documentele prin care solutiile CNSAS vor fi prezentate celor verificati, astfel ca acestia vor lua la cunostinta deciziile in cel mai scurt timp. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.