SoJust - Societatea pentru Justitie - organizatie non-guvernamentala care monitorizeaza sistemul juridic romanesc, a dat ieri publicitatii un raport intitulat "Starea reala a Justitiei romanesti". Raportul se doreste a fi atat o radiografie actuala a
SoJust - Societatea pentru Justitie - organizatie non-guvernamentala care monitorizeaza sistemul juridic romanesc, a dat ieri publicitatii un raport intitulat "Starea reala a Justitiei romanesti". Raportul se doreste a fi atat o radiografie actuala a sistemului judecatoresc, cat si un semnal de alarma in special pentru Consiliul Superior al Magistraturii, institutie dur criticata pentru anomaliile din Magistratura, dar si din propria ograda. Criticile din raport privesc si activitatea ministrului Justitiei, Monica Macovei, careia i se imputa ca a chiulit pe rupte de la majoritatea sedintelor de plen ale CSM, preferand sa trimita in locul ei subalterni fara drept de vot.
Posturile-cheie nu sunt scoase la concurs
Cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, SoJust imputa acestei institutii faptul ca in continuare anumiti membri ai Consiliului nu au o activitate permanenta (detin in paralel functii de conducere la instante si parchete), iar cei doi membri ai societatii civile sunt ca si inexistenti deoarece "nu au avut nici o iesire in mass-media de la numire". Legat de lipsa activitatii permanente a unor membri ai CSM, SoJust sustine ca acest fapt ii impiedica pe cei care detin si functii de conducere in Magistratura sa fie la curent, in timp util, cu continutul dosarelor de pe ordinea de zi a sedintelor de plen. A fost criticat si modul netransparent de alegere a noii conduceri a CSM de la inceputul acestui an, intr-o sedinta desfasurata in secret, cu presa si societatea civila tinute pe la usi. Adeseori se arata ca se intampla sa nu se poata lua decizii importante, deoarece unii membri ai CSM lipsesc sau stau pe holuri, iar cvorumul nu este indeplinit.
O remarca adusa este aceea ca CSM tinde sa se transforme in Ministerul Justitiei, devenind tot mai birocratic, cu o comunicare din ce in ce mai slaba, iar greselile institutiei nu sunt asumate: "CSM se transforma din garant al independentei Justitiei in administrator al ei, asumandu-si atributii care nu tin de natura acestei institutii". O alta grava acuzatie se refera la apetitul CSM de a nu scoate posturile interne la concurs, preferand sa numeasca magistrati prin metodele detasarii si delegarii: "In prezent, din 15 posturi de conducere ocupate, 10 sunt detinute de catre delegati de luni de zile - posturi pentru care nu s-a anuntat vreun concurs". Aceasta situatie e unanim intalnita in ceea ce-i priveste pe cei 31 de inspectori de la Inspectia Judiciara: "Potrivit legii, o astfel de functie se ocupa prin concurs. Nu exista pana in prezent nici o persoana incadrata conform acestei modalitati (...) Inspectorii judiciari folosesc detasarea in CSM ca o rampa de promovare, aflandu-se in evident conflict de interese: doi membri de la Inspectia Judiciara, inclusiv seful acesteia (n.red - Valeria Dumitrache), candideaza in septembrie 2006 pentru a deveni judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In plus, seful Inspectiei este numit ilegal in aceasta functie" - se arata in document.
Cetatenii nu sunt protejati contra erorilor judiciare
De altfel, raportul SoJust pune un mare accent pe disfunctionalitatile Inspectiei Judiciare, careia i se reproseaza ca nu a facut nici un fel de verificari, conform atributiilor sale, pentru a verifica declaratiile de avere, de interese si de rudenie in sistemul judiciar ale magistratilor: "Nimeni nu a verificat continutul declaratiilor pentru a se vedea daca nu cumva sunt magistrati care incalca legea. SoJust a descoperit cazuri de magistrati care isi ingroasa simtitor veniturile facand parte in mod ilegal din diverse comisii, consilii si comitete (...) SoJust atrage atentia ca sunt cazuri de magistrati actionari, desi legea nu permite acest lucru, aspect confirmat recent printr-o decizie a CSM". Raportul trage un perdaf Inspectiei Judiciare a CSM si pentru refuzul acesteia de a solicita indepartarea din functie a magistratilor care nu se bucura de o buna reputatie si, mai ales, pentru refuzul de a-i cerceta disciplinar pe magistratii impotriva carora s-au formulat plangeri pentru "fapte de aplicare gresita a legii, considerate abuzuri sau dovezi de incompetenta", pe motiv ca "aceste solicitari de verificare au fost interpretate de CSM in mod eronat drept incercari de imixtiune" in activitatea organelor judiciare: "CSM a incercat sa argumenteze in mai multe situatii ca nu poate analiza decizia luata de un magistrat pentru a nu infrange independenta acestuia. SoJust nu poate accepta aceasta solutie! Astfel, independenta Justitiei este o cerinta a statului de drept, dar ea nu trebuie inteleasa ca un privilegiu al magistratilor, ci ca un beneficiu al cetatenilor, pentru ca acestia din urma trebuie ocrotiti de abuzuri si arbitrariu. Ca independenta sa nu fie o pavaza pentru magistrati incorecti, aceasta trebuie corelata cu responsabilitatea, adica un control al actelor procurorilor si judecatorilor". SoJust subliniaza in final ca "Este gresita si periculoasa conceptia ca o decizie a unui magistrat nu poate fi criticata; este necesar sa fie asa pentru a se preintampina greseli similare in viitor sau pentru a impune modificari legislative (...) pana acum nu a fost inlaturat nimeni din Magistratura pentru incapacitate profesionala, desi legea prevede aceasta drept un motiv de incetare a functiei".
Replica CSM
Raportul prezentat ieri de SoJust privitor la Inspectia CSM, vine sa sustina pe deplin dezvaluirile ziarului ZIUA, publicate chiar in numarul trecut cu privire la lipsa de rezultate a Inspectiei Judiciare. Biroul de presa al CSM ne-a trimis ieri un drept la replica in care sustine ca dezvaluirile noastre privind Inspectia Judiciara ar fi adus "grave prejudicii de imagine Consiliului Superior al Magistraturii si sistemului judiciar prin promovarea unor enunturi nefondate si eronate". In argumentarea pozitiei sale, CSM ne-a trimis o statistica pur aritmetica cu numarul lucrarilor efectuate de Inspectia Judiciara, in intentia de a se demonstra ca acest aparat lucreaza de zor. Daca CSM pretinde ca dezvaluirile din ZIUA s-ar baza pe o necunoastere a realitatii, cum se face ca SoJust, ca si alte organizatii non-guvernamentale si institutii ale statului, precum si oficiali europeni vorbesc tot mai des in ultima vreme de lipsa unei raspunderi a magistratilor pentru acele acte judiciare care aduc grave prejudicii justitiabililor?
Sefa Inspectiei Judiciare a fost avansata la Inalta Curte
Judecatoarea Valeria Dumitrache, sefa Inspectiei Judiciare a CSM, a fost promovata, ieri, pe un post de judecator la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa interviul pe care l-a sustinut in fata plenului Consiliului. Alaturi de aceasta, alti trei judecatori au fost la randul lor numiti judecatori la instanta suprema. Este vorba despre Georgeta Catanoiu, de la Curtea de Apel Craiova, Rodica Cosneanu, de la Curtea de Apel Timisoara, si Gheorghe Dumitru, de la Curtea de Apel Ploiesti. (R.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.