Procurorul sef al Parchetului pentru minori din Torino, Martha Lombardi, aflat la Bucuresti, a precizat, ieri, ca autoritatile italiene, impreuna cu cele romane, incearca sa gaseasca o solutie pentru ca minorii romani, returnati din Italia dupa ce au
Procurorul sef al Parchetului pentru minori din Torino, Martha Lombardi, aflat la Bucuresti, a precizat, ieri, ca autoritatile italiene, impreuna cu cele romane, incearca sa gaseasca o solutie pentru ca minorii romani, returnati din Italia dupa ce au comis delicte, sa nu mai ajunga in peninsula. Una dintre problemele expuse de Lombardi este cea a minorilor care comit infractiuni pe teritoriul Italiei, in mod special furturi. Potrivit lui Lombardi, aproximativ 20 la suta dintre minori au varste de pana in 14 ani, astfel ca ei nu raspund penal. De altfel, tocmai de aceea, ei sunt folositi de grupari criminale. Multi dintre minorii retinuti pentru furturi sunt recidivisti, a afirmat Lombardi, adaugand ca la scurt timp dupa ce ajung in Romania, copii se reintorc in Italia.
La randul sau, procurorul general al orasului Torino, Gian Carlo Caselli, a spus ca romanii sunt implicati in infractiuni precum furturi, jafuri, trafic de stupefianate, falsuri, clonari de carduri, prostitutie. Caselli a declarat ca de la inceputul anului au fost repatriati aproximativ 1200 de romani, aratand insa ca acestia nu au fost implicati in fapte violente. Din cei 1184 de romani expulzati, 277 au fost femei.
Obligate sa se prostitueze
Unul dintre aspectele grave semnalate de procurori italieni se refera la racolarea minorilor pentru a se prostitua. Cristina Bianconi, procuror al Parchetului Tribunalului Torino, a atras atentia ca sunt multe tinere romance, care sunt convinse prin diverse promisiuni sa ajunga in Italia, unde sunt obligate sa se prostitueze, iar in cazul in care acestea refuza sunt vandute retelelor albaneze, care au "metode convingatoare de a le determina". Bianconi a aratat ca unul din cazuri a putut fi impiedicat dupa ce o romanca a reusit sa fuga si sa apeleze la politistii din Torino. Tanara a dat detalii despre imprejurarile in care a fost racolata si adusa ilegal in Italia, precum si numere de telefon. Astfel, traficantii de carne vie au putut fi interceptati, iar carabinierii si procurorii italieni au putut stabili ca reteaua, o data la doua saptamani introducea, cu pasapoarte false, in Italia, cate trei-patru fete, racolate pentru prostitutie. In urma colaborarii, anchetatorii romani si italieni au actionat simultan si au retinut 30 de persoane - organizatorii, calauzele si soferii retelei de carne vie. Pentru fiecare fata vanduta, in functie de frumusete, traficantii primeau intre 1000 si 5000 de euro. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.