Armatorul navei Iman T, cu care se pare ca a parasit tara sirianul Omar Hayssam, intentioneaza sa dea statul roman in judecata, pentru recuperarea prejudiciului creat in urma sechestrarii vasului, el fiind sprijinit si de proprietarii marfurilor de p
Armatorul navei Iman T, cu care se pare ca a parasit tara sirianul Omar Hayssam, intentioneaza sa dea statul roman in judecata, pentru recuperarea prejudiciului creat in urma sechestrarii vasului, el fiind sprijinit si de proprietarii marfurilor de pe vapor. Avocatul Ionel Hasoti, fratele deputatului PNL Puiu Hasoti si unul dintre aparatorii lui Mustafa Tartousi, a precizat ca procurorul Ciprian Nastasiu a pus sechestru asupra navei Iman T, dar nu a numit un alt custode al acesteia. "Pana acum nu am vrut sa facem foarte mult taraboi si nu am vrut sa punem presiune asupra procurorului Ciprian Nastasiu. L-am lasat sa reflecteze si mai ales l-am lasat sa citeasca. Dar a trecut o luna de zile si domnia sa nu a dat semne ca isi da seama de consecintele sechestrarii unei nave de asemenea dimensiuni, incarcata cu marfa", a spus Hasoti.
Conform avocatului, dreptul maritim prevede ca, in cazul impunerii sechestrului asupra unei nave in vederea confiscarii, procurorul trebuie sa numeasca un custode, remunerat de stat, care sa se ocupe de conservarea navei. De asemenea, tot statul trebuie sa achite cheltuielile de custodie si intretinere ale navei, si anume plata echipajului, taxele portuare, telecomunicatiile, combustibilul, alte cheltuieli aferente. Ionel Hasoti a mai precizat ca nu sustine ca procurorul nu cunoaste legea, ci doar ca acesta nu este familiarizat cu practica judiciara maritima. Fratele deputatului PNL Puiu Hasoti a mentionat ca i-a trimis lui Ciprian Nastasiu "un noian de cereri" prin care ii atragea atentia asupra consecintelor grave generate de sechestrarea navei, dar a fost tratat cu "un dispret total". Potrivit avocatului lui Mustafa Tartousi, reprezentantii firmelor care au marfa incarcata pe nava Iman T au initiat la randul lor procedurile pentru a da statul roman in judecata in vederea recuperarii prejudiciului creat prin imobilizarea marfurilor.
Blocat in tara
Mustafa Tartousi este acuzat ca l-a ajutat sa fuga din tara pe Omar Hayssam. "In urma unor actiuni desfasurate de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), impreuna cu Serviciul Roman de Informatii si Inspectoratul General al Politiei Romane, au rezultat indicii privind posibila implicare a cetateanului sirian Mustafa Tartousi in parasirea ilegala a teritoriului national de catre Omar Hayssam, la bordul unei nave, in dimineata zilei de 30 iunie 2006, cu destinatia Siria, pe ruta Constanta - Alexandria (Egipt) - Tartous (Siria)", arata Parchetul instantei supreme. Prin rezolutia din 6 august, procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale fata de Mustafa Tartousi si indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru asigurator asupra navei Iman T. De asemenea, procurorii au luat fata de armatorul sirian masura interzicerii de a parasi tara. In replica, Tartousi a precizat ca nu are nici o legatura cu fuga lui Omar Hayssam si ca a vorbit cu acesta de doua sau de trei ori. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.