Luptele au incetat, refugiatii s-au reintors in marea lor majoritate la casele si pamanturilor lor, fortele ONU se instaleaza la granita libanezo-israeliana, dar organizatia internationala "Amnesty" nu are liniste. Prea multa brutalitate, prea multi
Luptele au incetat, refugiatii s-au reintors in marea lor majoritate la casele si pamanturilor lor, fortele ONU se instaleaza la granita libanezo-israeliana, dar organizatia internationala "Amnesty" nu are liniste. Prea multa brutalitate, prea multi morti si raniti de o parte si de alta a baricadei, prea multe distrugeri in Liban si in Israel pentru ca "Amnesty" sa taca. Dosarul intocmit de "Amnesty" cuprinde doua parti, prima a fost publicata in urma cu cateva saptamani, si se referea la distrugerile si crimele savarsite de israelieni, ieri a fost dat publicitatii partea din raport referitoare la crimele si distrugerile savarsite de Hezbollah.
"Amnesty" a dezvaluit folosirea de catre armata israeliana a bombelor cu fragmentare, obuze cu fosfor, si a unui numar urias de bombe conventionale care au provocat numerosi morti si raniti si distrugeri masive in Liban. In paralel, in atacurile cu katiuse si mortiere, precum si in luptele terestre, guerilele Hezbollah au provocat moartea a 56 de israelieni, intre care 117 raniti, iar 3183 de israelieni au fost tratati in spitale. 4000 de rachete au fost trase asupra asezarilor israeliene. Irene Khan, secretar general "Amnesty", acuza Hezbollah de "crime de razboi" si de incalcare a legilor razboiului. In prima parte a Raportului Amnesty a acuzat Israelul ca a comis "crime de razboi" in Liban, vizand "in mod deliberat" cladiri civile si folosind, la sfarsitul luptelor bombe cu fragmentare.
Khan considera ca "daca Israelul a incalcat grav legile nu justifica ilegalitatile comise de Hezbollah". "Civilii nu trebuie sa plateasca pentru comportamentul fiecarei tabere", a adaugat ea. "Amnesty" cere infiintarea unei Comisii Internationale, neutra, care sa cerceteze crimele de razboi comise de ambele parti in cursul Razboiului din Liban.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.