Incercarea americanilor de a alina durerea fizica a saracilor de prin nordul cel mai nord al Moldovei a avut efecte surprinzatoare. Nu numai speranta unei vindecari pe gratis i-a atras in aceste zile pe botosaneni ca bancomatele in zi de salariu, dar

Incercarea americanilor de a alina durerea fizica a saracilor de prin nordul cel mai nord al Moldovei a avut efecte surprinzatoare. Nu numai speranta unei vindecari pe gratis i-a atras in aceste zile pe botosaneni ca bancomatele in zi de salariu, dar mai ales tentatia de a vedea pe viu un american.

Cum arata, cum vorbeste, ce culoare are pielea, cu ce se imbraca si, mai ales, sa le vada reactia la contactul cu aerul de tara imbibat cu miros de tizic si ingrasamant proaspat de grajd. Si, mai ales, au venit satenii ca se stie deja. Tot ce vine de peste granita musai ca e gratis.
DISCOVERY.Prezenti deja pentru al saselea an la Botosani, americanii au decis de data asta sa viziteze si zonele din care provin cei mai multi si nenorociti pacienti ai lor. Mediul rural. Au stabilit tacticos ca se cade sa mearga in zonele cele mai departate de centrul judetului, acolo unde infrastructura primara este inca un vis mult mai indepartat decat UE. Unde oamenii se hranesc numai cu roadele de pe pamant si din ce mai capata de la animalele din batatura. Unde femeile ajung cu greu sa nasca intr-un pat de spital cu asistenta medicala profesionala, iar scolile reprezinta inca un moft pentru taranul de rand.
Asa a ajuns americanul de la Misiunea Medicala din nordul Americii in nordul Moldovei. Tocmai hat, la Hanesti. Aici, oamenii din comuna, aia mai saraci - adica majoritatea - , au fost anuntati ca vin americanii sa-i caute de boli. La ora cutare, in ziua de sambata, sa fie toti prezenti, curati la chilotei si sub limba, pieptanati si parfumati. Sa curete puchii de pe ochii copiilor si sa le scoata gloadele de sub unghii. Asa au si fost, numai ca putini. ""Mai degraba se duc la inmormantari oamenii astia decat sa se caute de boli"", a dat cu satarul o femeie mai zdravana, dupa cum cara ea doua ciubere ochi cu apa. Sa fi fost la vreo 15-20 de suflete, din care doar vreo zece copii pentru consultatii. Deci, cum fusese treaba: americanul doctor vine, pune stetoscopul, examineaza pacientul si-si da cu parerea in privinta diagnosticului. Daca e posibil sa fie un caz care necesita interventie chirurgicala, atunci il programeaza pentru a doua consultatie la spitalul din municipiul resedinta de judet. Abia atunci doctorii decid de comun acord daca vor baga bisturiul in pacient. ""A-ha! Mai, fatuca, mai, daa€™ de-aiasta am vinit io amua€™? Io crezui ca-mi ie durerea cu tatua€™!"", se arata o batrana ofticata imediat ce afla ca nici macar americanii nu pot face minuni.

AJUTOR. Dupa ce ii consulta pe sateni la dispensarul din Hanesti, americanii vor opera gratuit cazurile cele mai grave la spitalul din Botosani


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.