Adjunctul sefului Biroului Vamal Ploiesti impreuna cu alti 13 vamesi au fost retinuti de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie pentru luare de mita, acestia fiind prezentati in fata unei instante a Tribunalului Bucuresti pentru emiterea un
Adjunctul sefului Biroului Vamal Ploiesti impreuna cu alti 13 vamesi au fost retinuti de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie pentru luare de mita, acestia fiind prezentati in fata unei instante a Tribunalului Bucuresti pentru emiterea unor mandate de arestare preventiva.
Anchetatorii DNA au retinut 13 vamesi, marti seara, un al 14-lea fiind pus sub acuzare ieri dimineata. Adjunctul sefului Biroului vamal Ploiesti, Liviu Jianu, si vamesii Silvia Chiru, Nicolae Oprea, Emil Horobet, Carmen Dumitru, Daniela Barbu, Dumitru Boronga, Viorel Dutu, Nicolae Sitoianu, Mircea Onda, Ion Roman, Cristian Firimita, Vasile Nicolae si Matilda Radulescu sunt acuzati ca, in perioada noiembrie 2005-august 2006, au pretins si primit bani si bunuri de la comisionarii vamali, pentru a urgenta indeplinirea procedurilor vamale de import-export.
Concret, conform procurorilor, vamesii obtineau lunar aproximativ 11.000 de euro (400 de milioane de lei vechi), primind intre 50.000 si 100.000 de lei vechi pentru fiecare act emis, plus cafea si sucuri.
Procurorii sustin ca retinerea celor 14 a avut loc in urma a patru denunturi formulate de comisionari vamali ai societatii "Unitehnica" de la care vamesii au primit bani pentru a urgenta indeplinirea procedurilor de import-export. De asemenea, anchetatorii au folosit in acest caz un agent sub acoperire, impotriva vamesilor existand de altfel chiar si inregistrari.
"Sume derizorii"
Adjunctul sefului Biroului Vamal Ploiesti si ceilalti vamesi retinuti au fost dusi, ieri, la Tribunalului Bucuresti pentru emiterea unor mandate de arestare preventiva.
In fata instantei, Romus Borza, avocatul unuia dintre vamesi, a declarat ca "sumele precizate de cei patru comisionari vamali denuntatori sunt derizorii si sunt cuprinse intre cinci lei si zece lei, precum si in obiecte constand in pachete de cafea, sticle de suc si diverse bautiri alcoolice".
Aparatorul a mai precizat ca probele stranse de anchetatori constau in declaratiile celor patru comisionari vamali, cateva inregistrari ambientale si declaratia unui investigator sub acoperire, infiltrat ca angajat al Biroului Vamal Ploiesti.
Tribunalul nu decisese, pana la inchiderea editiei, daca cei 14 vamesi vor fi sau nu arestati.
Suspendarea din functie
Pe de alta parte, Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) a precizat ca vamesii retinuti de procurorii anticoruptie vor fi suspendati din functie daca vor fi trimisi in judecata. "In cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, raporturile de serviciu ale personalului vamal se suspenda de drept", se mentioneaza intr-un comunicat al ANV. Potrivit aceluiasi comunicat, pana in prezent, ANV nu a primit nici o comunicare oficiala de la DNA, astfel ca nu a fost luata inca decizia de suspendare a vamesilor si, respectiv, de detasare a unor alte persoane in locul acestora. "In masura in care faptele care sunt atribuite lucratorilor vamali reprezinta infractiuni, in special aspecte care implica fapte de coruptie, apreciem ca laudabila actiunea organelor de cercetare penala. Pedepsirea exemplara a celor care se dovedesc a fi infractori va contribui la diminuarea fenomenului coruptiei in sistemul vamal, alaturi de masurile de ordin administrativ care au fost luate in ultima perioada", mai arata Autoritatea Nationala a Vamilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.