La Comemorarea a cinci ani de la mega-atentatul din 11 septembrie, de la New York, presedintele american George W. Bush l-a amenintat public pe conducatorul organizatiei teroriste Al-Queda: "Ben Laden, oriunde te ascunzi, America te va gasi!". Oratoric, amenintarea suna frumos, dar vorbele sunt de claca din simplul motiv ca de doi ani nici un serviciu secret din lume nu stie unde a disparut Osama ben Laden. Zadarnic umbla prin Asia elita comandourile secrete ale Statelor Unite, ale Mossadului si ale altor servicii speciale, nici o urma, nici o farama de informatie. De parca l-a inghitit pamantul! Cate sute de milioane de dolari au fost risipite pana acum in aceasta vanatoare fara precedent? Nici nu se mai tine socoteala. In zadar au fost dublate, triplate, si inzecite fortele care au fost aruncate pe urmele lui Osama ben Laden, in urma ordinului presedintelui Bush de "a ineca regiunea cu agenti". Un responsabil Mossad spune: "Avem de-a face cu un om viclean, cu o vointa puternica, foarte bogat, care s-a inconjurat de fanatici care ii sunt fideli, si a "iesit" intentionat din viata, ca sa i se piarda orice urma." Specialistii contra-terorismului, si nu numai ei, isi pun intrebarea unde s-ar putea ascunde Ben Laden?" Unitatea speciala "Ben Laden" a Mossadului considera ca Ben Laden se ascunde in fasia autonoma de la granita dintre Afganistan si Pakistan. CIA a confirmat supozitia Mossadului, facand cunoscut ca se afla in posesia unei casete-video secrete, in care Ben Laden e vazut mergand pe un drum catre Pakistan, in decembrie 2001. O unitate de parasutisti americani lansati in apropiere era aproape sa-l captureze, dar mega-teroristul a reusit sa scape din incercuire.
A fost vazut, dar nimeni nu stie unde e
Cu toate eforturile serviciilor speciale si banetul acordat cu darnicie, operatiunea de capturare a lui Osama ben Laden bate pasul pe loc. E o poveste asemanatoare cu mitul lui Elvis Presley, desi celebrul cantaret american a fost inmormantat cu multe decenii in urma, nenumarati oameni jura ca l-au vazut viu ici-colo si ca au stat de vorba cu el. Osama ben Laden este vazut prin diferite colturi ale lumii asiatice, in Afganistan, Pakistan, Irak, Iran sau Arabia Saudita, dar cand agentii speciali asalteaza locurile cu pricina vanatul dispare fara urma.
Ce anume ingreuneaza vanatoarea? Intr-o corespondenta trimisa de doi ziaristi de la "Wahington Post" cotidianului ebraic "Maariv" sunt depistate mai multe cauze: 1. Neputinta CIA de a implementa un spion in cercul restrans al comandamentului Al-Queda; 2. Indiferenta Pakistanului fata de vointa americana de a-l captura pe Osama ben Laden; 3. Cresterea rezistentei irakiene care mobilizeaza efortul de razboi si informativ american; 4. Slabiciunea organizatorica a administratiei americane in toata aceasta problema.
Adevarul este ca e aproape o misiune imposibila descoperirea unui om singur care se ascunde si face totul sa nu fie descoperit. Un om care e invatat sa nu manance mult, sa nu bea cand ii e sete, obisnuit cu posturi lungi si neinteresat de viata mondena.
Presedintele american George W. Bush s-a ferit in ultimii ani sa aminteasca numele lui Osama ben Laden, parca de teama sa nu exorcizeze Diavolul. Subit, de cateva ori in ultimele zile, Bush i-a rostit numele si l-a citat, pentru a sublinia ceea ce presedintele american considera "amenintarea terorista continua".
Cei doi ziaristi, Dana Prist si Ann Scott Tyson, de la "Washington Post" cred, totusi, ca, de la juramantul lui Bush ca-l va prinde pe Osama ben Laden "viu sau mort", actiunile acestuia s-au imputinat. Grupurile de teroristi din diferite colturi de lume au realizat ca nu mai au nevoie de tutela organizatorica si financiara a lui Osama ben Laden si ca pot actiona independent de Al-Queda. De aici si supozitia ca lichidarea lui Osama ben Laden nu va lichida terorismul international, desi disparitia mega-teroristului va avea un puternic mesaj anti-terorist.
Principalele forte Al-Queda s-au transferat in Irak
Mossadul poseda dovezi ca principalele forte Al-Queda actioneaza in prezent in Irak. Ele se opun reconcilierii nationale irakiene si sunt autorii unor numeroase atentate. Mercenari fanatici au actionat si in sudul Libanului, alaturi de fortele Hezzbollah. Mossad si CIA i-au plasat pe Osama ben Laden si pe adjunctul sau, Ayman El-Zawahiri, in capul listei celor mai "cautati" teroristi din lume. Gary Brentson, agentul CIA care l-a urmarit pe Ben Laden in 2001, in Afganistan, la Tora Bora, spune: "Osama ben Laden e ca omul invizibil. El poate fi prins sau ucis maine, ciocnindu-te cu el din intamplare. Un oarecare care ar vrea sa obtina cele 25 de milioane de dolari, pusi premiu pe capul sau, un denuntator care viseaza sa-si scoleasca copiii la Princeton, in Statele Unite, oricine care ar vrea sa faca o buna afacere - si totul se termina". In 2001, serviciile speciale americane il localizasera pe Ben Laden in drum spre Pakistan. Spre uimirea si furia agentilor CIA, acestia primisera ordinul sa intrerupa urmarirea, sa se deplaseze in Irak si sa se pregateaca pentru razboiul impotriva lui Saddam Hussein. Criticilor formulate de ofiteri superiori CIA le-a raspuns Michel Davis, purtatoarea de cuvant a Casei Albe: "Fortele speciale americane intra si ies din Afganistan in mod obisnuit. Din ziua de 11 septembrie 2001, vanatoarea dupa Ben Laden continua in mod agresiv si in permanenta".
Pakistanul se face ca nu vede
Un responsabil Mossad spune ca Osama ben Laden este viu. E ceea ce cred si serviciile secrete pakistaneze. Intr-un interviu acordat publicatiei "Washington Post", ministrul de Interne al Pakistanului a declarat ca "moartea lui Osama ben Laden ar fi marcata printr-un doliu imens organizat de Al-Queda dublat de mega-atentate in intreaga lume". Pakistanul nu face vreun efort deosebit pentru capturarea lui Ben Laden. Pur si simplu autoritatile pakistaneze fac abstractie de existenta sa. Aproape toate cele 17 casete-video transmise mass-media arabe sau internationale au trecut prin posta pakistaneza. Politia pakistaneza a reusit uneori sa-i prinda pe cei care transmiteau aceste casete-video, dar ei nu erau decat niste emisari nevinovati, luati din strada. Cu toata secretosenia in care activeaza Al-Queda, totusi Pentagonul si CIA au strans o banca de date importante. Surprinzator insa, se spune ca cele doua institutii americane nu colaboreaza intre ele in aceasta actiune.
Viitorul obiectiv: Israelul
Ayman Al-Zawahiri, adjunctul lui Osama ben Laden, intr-o recenta caseta-video, ii cheama pe musulmanii din intreaga lume sa intareasca razboiul impotriva americanilor in Irak, Somalia si Afganistan. Obiectivul urmator Al-Queda este un mega-atentat impotriva Israelului, de tipul celuia care a distrus Turnurile Gemene din New York, la 11 septembrie 2001. Autoritatile israeliene au luat nota de aceasta amenintare, nu sunt speriate, dar nici nu le bagatelizeaza. Mossadul a infiintat un departament special "Al-Queda". Zawahiri ii cheama pe kurzi sa porneasca razboiul sfant si sa scrie astfel "o pagina de onoare in istoria islamului". Trezirea nationalista kurda, pe care mizeaza Osama ben Laden si adjunctul sau, da mari dureri de cap nu numai serviciilor speciale ale Turciei, Rusiei, Iranului, Irakului, Siriei si Libanului, ci si Uniunii Europene, CIA si Mossadului. Necazul e ca nu exista colaborare intre aceste servicii in problema kurda. Dar cea mai evidenta absurditate este inexistenta unui comandament comun de lupta impotriva organizatiei lui Osama ben Laden. Prin forta imprejurarilor, generalul american Sidney McKristal a devenit seful comandamentului militar care se ocupa de descoperirea si capturarea lui Osama ben Laden. El a stabilit legaturi bune cu CIA, nu si cu alte servicii speciale. Generalul a reusit sa se apropie de seful Al-Queda din Afganistan si sa-l lichideze. Fortele armate americane comandate de generalul McKristal si-au luat dreptul sa patrunda in Pakistan si sa-l urmareasca pe Osama ben Laden fara sa mai ceara aprobari scrise de la Washington. Soldatii americani au atacat la inceputul anului satul pakistanez Saidagay, dar nici Ben Laden si nici adjunctul sau, Zawahiri, nu se aflau in sat. O saptamana mai tarziu, americanii au atacat satul Damdula, 200 km departare de Islamabad. Rachetele au ucis 13 civili si cativa teroristi, dar nici de data asta cei cautati n-au fost gasiti. Misterul a ramas intact: unde a disparut Osama ben Laden?