Saga lui Minkkinen
"Trebuie sa ma fotografiez pe mine insumi, pentru ca nu pot sa pun pe nimeni altcineva sa-si asume problemele, pericolele si riscurile asociate lucrarilor mele", spune Arno Rafael Minkkinen, autor si personaj al expozitiei "Saga - The Journey of Arno Rafael Minkkinen", deschisa in perioada 5 septembrie-22 octombrie la Muzeul de Arta Contemporana din Bucuresti. In anii '70, artistul americano-finlandez a inceput sa faca fotografii cu el insusi si de atunci nu s-a mai oprit. In tot acest timp a generat cu consecventa imagini memorabile, ce exploreaza interactiunea corpului sau cu mediul inconjurator. Cea mai ampla prezentare a operei lui Minkkinen de pana acum, ce concentreaza 35 de ani de fotografie, se afla acum la Muzeul de Arta Contemporana. Cei doi curatori, A.D. Coleman si Todd Brandow, au realizat o selectie de 112 lucrari din opera artistului, un poem vizual, un amestec de fotografii usor de identificat, cu altele mai putin cunoscute, nepublicate - unele aflate pentru prima oara intr-o expozitie (perioada 2000-2006). Expozitia are drept sursa de inspiratie Kalevala, mitul national finlandez, organizand imaginile intr-o forma narativa, permitand dezvaluirea aventurii pe care o descriu. (L.D.)
Bisericile sasilor
Dr. Ioan Marian Tiplic este autorul unei serioase si documentate lucrari de istorie a civilizatiei sasilor transilvaneni, aparuta in conditii grafice deosebite, impreuna cu o ampla selectie de imagini, la Editura Noi Media Print. Lansarea volumului "Biserici fortificate ale sasilor din Transilvania" este programata la orele 17.00, in aceasta dupa-amiaza (14 septembrie), la NOI Art Cafe din Bucuresti. Si-au anuntat prezenta alaturi de autor, ministrul Culturii, secretarul de stat din cadrul aceleiasi institutii si alte personalitati culturale si politice. (L.I.)
La lucru in expozitie!
Muzeul de Arta din Cluj-Napoca gazduieste lucrarile Marianei Gheorghiu, artista care va fi prezenta si va realiza si ad-hoc diverse opere. Curatorul Calin Stegerean spune ca "vegetalul este combinat insolit cu diverse alte materiale. Expozitia atrage publicul intr-un itinerariu artistic care incepe cu atelierul artistei, reconstituit in spatiul muzeal, unde, ansamblurile de obiecte realizate cu inventivitate, migala si rafinament transpun privitorul intr-o stare cu adevarat magica". Expozitia este organizata de catre Consiliul Judetean Cluj si Muzeul de Arta din localitate. (L.D.)
Noaptea muzicii
Pe 9 septembrie, capitala Austriei le-a facut o propunere irezistibila devoratorilor nocturni de cultura: noaptea lunga a muzicii. Desi ajuns deja la a sasea editie, evenimentul a primit in acest an un plus de valoare, deoarece a stat sub semnul anului vienez Mozart. De la orele 19.00 si pana la 01.00, in 58 de locatii din Viena s-a putut asculta live de la muzica clasica si traditionala, pana la pop/rock, jazz, latino sau muzica electronica, transmite Compres. Dupa cele sase ore de muzica, a fost usor sa se ajunga la o concluzie: si azi se mai "poarta" Mozart! (L.I.)