Autoritatile europene si romane ancheteaza o noua pista in cazul alegatiilor privind existenta unor "locatii negre" de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei, noteaza Chicago Tribune in editia de ieri, referindu-se la aterizarea, in decembrie 2004,
Autoritatile europene si romane ancheteaza o noua pista in cazul alegatiilor privind existenta unor "locatii negre" de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei, noteaza Chicago Tribune in editia de ieri, referindu-se la aterizarea, in decembrie 2004, la Bucuresti, a unei aeronave americane de tip Gulfstream, venind din Afganistan, potrivit Rompres. Avionul, identificat de publicatia americana cu indicativul N478GS, ar fi aterizat pe o pista aflata in constructie a aeroportului Baneasa, avariindu-si o parte a trenului de aterizare si un rezervor de combustibil, sustine publicatia, precizand ca aparatul de zbor ar fi fost inregistrat pe numele unor firme fantoma, astfel incat anchetatorii din Europa nu au reusit sa afle despre cursa, neexistand nici pana in prezent date despre identitatea sau soarta celor sapte pasageri aflati la bord. Aeronava in cauza, care ar fi efectuat o cursa intre baza aeriana Bagram si Bucuresti, a starnit atentia atat a Consiliului Europei (CoE), cat si a Parlamentului Romaniei. Desi nu s-au descoperit informatii despre cursa Bagram-Bucuresti, o evaluare a CoE mentiona, in iunie, ca "Romania este, pana in prezent, singurul stat membru al Consiliului Europei (...) care prezinta toate trasaturile unui punct de sosire pentru detinutii transferati" de CIA. Publicatia americana citeaza, totodata, un oficial al Ambasadei SUA la Bucuresti, potrivit caruia nici o persoana din reprezentanta diplomatica americana nu "va discuta despre acest caz". Chicago Tribune afirma ca escala efectuata de aeronava Gulfstream cu numarul N478GS in Romania nu este singurul caz in care investigatorii europeni au fost indusi in eroare de cursele unor avioane implicate in transferul suspectilor de terorism, amintind, in context, de un avion de tip Boeing 737, modificat pentru transporturi speciale, care se pare ca s-ar fi oprit, in ianuarie 2004, la Timisoara, venind de la Kabul.
Amnesty International acuza Ottawa
Cazul a patru cetateni canadieni arestati, despre care se presupune ca ar fi fost torturati in Siria, sugereaza ca Ottawa ar fi fost implicata intr-un program secret de transferare a unor suspecti de terorism in tari in care acestia ar fi putut fi supusi la rele tratamente, a anuntat, marti, un oficial Amnesty International, citat de Mediafax. O comisie creata pentru a ancheta ce s-a intamplat cu unul dintre cei patru, Maher Arar, urmeaza sa prezinte raportul in acest caz in cursul saptamanii viitoare. Arar, suspectat ca ar fi membru Al-Queda, a fost deportat din SUA in septembrie 2002 si a petrecut aproape un an intr-o inchisoare din Damasc, unde ar fi fost batut in mod repetat. El a declarat de asemenea ca anchetatorii sirieni i-au adresat intrebari formulate pe baza unor informatii obtinute din partea unor agenti ai serviciilor de informatii canadiene. "Probele sugereaza ca ceea ce s-a intamplat in cazul lui Maher Arar ar putea fi parte dintr-un plan mai amplu, deliberat", a declarat secretarul general al filialei canadiene a Amnesty International, Alex Neve. "Nu cumva si Canada are propriul sistem de extradari extraordinare?", a adaugat, retoric, responsabilul organizatiei pentru drepturile omului. Extradarile extraordinare desemneaza practica SUA de a trimite suspecti de terorism in afara granitelor proprii in vederea anchetarii prin metode mai putin ortodoxe, aminteste Mediafax. Oficialii canadieni nu au comentat aceste acuzatii. La randul lor, oficialii de la Damasc au negat acuzatiile potrivit carora ar admite aplicarea de rele tratamente detinutilor. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.