Investitiile facute, in ultimii cinci ani, pentru imbunatatirea sistemului pentru protectia copilului din Romania s-au ridicat la 37 de milioane de euro, bani utilizati pentru inchiderea a 91 de centre-mamut destinate copiilor institutionalizati si c
Investitiile facute, in ultimii cinci ani, pentru imbunatatirea sistemului pentru protectia copilului din Romania s-au ridicat la 37 de milioane de euro, bani utilizati pentru inchiderea a 91 de centre-mamut destinate copiilor institutionalizati si construirea unor servicii alternative. Inchiderea centrelor vechi in care locuiau sute de copii si construirea serviciilor alternative s-au facut in cadrul unui program PHARE, "Copiii mai intai". Contributia statului roman a fost de 6 milioane de euro, 2,5 milioane fiind alocate de Guvern, restul sumei fiind suportata de catre directiile generale de asistenta sociala. In locul centrelor-gigant au fost infiintate 581 de apartamente si case de tip familial, 51 de centre de zi, 34 de centre de recuperare destinate copiilor cu dizabilitati, precum si 14 centre maternale, a declarat, ieri, Bogdan Panait, secretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC). Tot in cadrul acestui program, peste 2000 de persoane au fost pregatite pentru a deveni asistenti maternali si au fost dezvoltate servicii de sprijin si consiliere pentru parinti. Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a apreciat - la conferinta care a marcat inchiderea acestui program - ca reforma sistemului de protectie a copilului din Romania a fost un succes, subliniind insa ca "mai sunt multe lucruri de facut".
De altfel, secretarul de stat a confirmat faptul ca inca mai sunt centre de plasament, de tip vechi, in care lucrurile nu s-au schimbat. "In iunie mai erau 30 de institutii cu peste 100 de copii (foste internate ale scolilor speciale) care, daca se vor gasi solutii, vor fi si ele inchise. Aceste scoli sunt doar in cateva localitati, iar acolo vin copii din toata tara pentru a invata pe perioada anului scolar", ne-a declarat sefa biroului de presa, Simona Pella. In 2001, dupa preluarea de la Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii si de la Secretariatul General pentru Persoane cu Handicap, erau 205 de institutii care adaposteau copii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.