Investitiile realizate de companiile straine si cele romanesti vor fi tratate in mod egal, beneficiind de aceleasi facilitati, potrivit proiectului de lege privind investitiile.

""Principalele modificari aduse de actul normativ se refera la tratamentul egal si nediferentiat intre toate investitiile. Nu exista diferenta intre investitiile straine si autohtone, intre investitii directe sau indirecte"", a afirmat ieri vicepremierul Bogdan Pascu, ministru delegat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderi mici si mijlocii.
Documentul, elaborat de Guvern impreuna cu reprezentanti ai mediului de afaceri, ai Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Consiliului Investitorilor Straini si BERD, a fost lansat ieri in dezbatere publica, urmand ca in termen de 30 de zile sa fie trimis spre avizare ministerelor implicate. Actul normativ ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007, actuala lege a investitiilor fiind depasita.
FACILITATI. Proiectul de lege structureaza investitiile pe trei categorii, in functie de valoare: in categoria intai se incadreaza investitiile de peste 75 de milioane de euro, in categoria a doua sunt incluse cele cu valoare cuprinsa intre 25 si 75 de milioane de euro, iar in categoria a treia intra investitiile intre un milion si 25 de milioane de euro.
Investitorii vor beneficia de imprumuturi cu dobanda preferentiala, acces gratuit la retelele de utilitati, de subventii, de exceptari, reduceri sau amanari de la plata taxelor locale, precum si de dreptul de folosinta asupra unor proprietati din domeniul privat al statului. ""Facilitatile cuprinse in lege sunt in conformitate cu legislatia europeana in domeniul concurentei, precum si in litera regulamentelor privind ajutoarele de stat elaborate de Consiliul Concurentei si vor respecta intensitatile maxime admise de lege"", a declarat Bogdan Pascu.
OBLIGATII. Proiectele care vor beneficia de facilitati trebuie sa aiba ca obiectiv fie dezvoltarea regionala, fie activitatea de cercetare-dezvoltare, fie dezvoltarea resurselor umane. Pentru a obtine facilitati, investitorii incadrati in categoria intai vor fi obligati sa mentina investitia timp de 15 ani de la data finalizarii. Perioada se reduce la zece ani pentru investitiile din categoria a doua si la cinci ani pentru cele din categoria a treia.

REORGANIZARE