Tribunalul Valcea a decis, ieri, eliberarea primarului orasului Ramnicu Valcea, judecat pentru luare de mita, si inlocuirea masurii arestarii preventive cu interdictia de a parasi localitatea. Procesul primarului Mircia Gutau si al viceprimarului Nic
Tribunalul Valcea a decis, ieri, eliberarea primarului orasului Ramnicu Valcea, judecat pentru luare de mita, si inlocuirea masurii arestarii preventive cu interdictia de a parasi localitatea. Procesul primarului Mircia Gutau si al viceprimarului Nicolae Dicu, trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru luare de mita si, respectiv, de complicitate la luare de mita, a inceput, ieri, la Tribunalul Valcea. Avocatii acestora au cerut punerea in libertate a celor doi, invocand "netemeinicia arestarii preventive" a primarului si acuzand "o veritabila inscenare judiciara la care s-a pretat DNA". Aparatorii au calificat trimiterea lui Mircia Gutau in judecata sub acuzatia de luare de mita ca fiind "o inscenare politica, o mare mizerie, o murdarie si o marsavie". Concret, avocatul Octavian Fieroiu a sustinut, in fata instantei, ca DNA a fabricat si falsificat dovezi contrafacand unele probe din dosarul cauzei, cum ar fi transcrierea unei inregistrari audio-video efectuata cu camera ascunsa in biroul primarului. La randul sau, avocatul Marian Nazat, singurul aparator al lui Nicolae Dicu, a solicitat punerea in libertate a ambilor inculpati "ca un fel de sanctiune aplicata partii adverse pentru neprezentarea la proces a denuntatorului".
In replica, reprezentantul DNA a precizat ca punerea in libertate este prematura in raport cu termenul de 60 de zile de mentinere a arestarii preventive pronuntata de Curtea de Apel Pitesti. De asemenea, procurorul de sedinta a invocat neexistenta unui temei de revocare a arestarii mai ales in conditiile in care "eliberarea sub orice forma in actuala faza a procesului ar putea duce la impiedicarea aflarii adevarului prin influentarea directa de catre inculpati a acelor martori care sunt angajati ai Primariei Ramnicu Valcea".
In cele din urma, judecatorii Tribunalului Valcea au decis eliberarea primarului Gutau si inlocuirea masurii arestarii preventive cu obligativitatea de a nu parasi localitatea. Edilul va ramane insa dupa gratii, procurorii atacand hotararea cu recurs. In schimb, Tribunalul Valcea a respins cererea de eliberare a viceprimarului Nicolae Dicu, mentinandu-l pe acesta dupa gratii.
"Crinu" a lipsit
Pe de alta parte, la termenul de ieri, atat aparatorii celor doi, cat si procurorul de sedinta au solicitat amanarea procesului pe fond si acordarea unui nou termen, din cauza absentei a unor martori ai acuzarii, printre care si denuntatorul Constantin Popescu, zis "Crinu".
"Audierea astazi (n.r. - ieri) a inculpatilor si abia la un alt termen a denuntatorului ar crea un dezavantaj pentru noi si ar impieta asupra egalitatii de sanse in faza cercetarii judecatoresti", a precizat avocatul Marian Nazat.
Solicitarea a fost admisa, Tribunalul stabilind ca urmatorul termen va avea loc la data de 11 octombrie.
Totusi, este foarte posibil ca procesul sa nu se mai judece la Tribunalul Valcea, intrucat procurorii DNA au cerut stramutarea dosarului. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.