Produsul Intern Brut (PIB) se va dubla in urmatorii 12 ani, daca Romania va pastra ritmul de crestere economica inregistrat in ultimii ani, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. El a amintit ca economia s-a majorat, in medie, cu 5,5% in fiecare an incepand din 2000, pentru 2006 este estimata o crestere de 7%, iar pentru 2007 avansul economic previzionat este de 6%. "Multi dintre europeni sunt gelosi pe ceea ce se intampla acum in Romania, insa noi trebuie sa fim realisti si seriosi. Numai o stabilitate politica poate asigura sustenabilitatea dezvoltarii economice", a subliniat primul-ministru, care a admis ca acest lucru nu este usor in conditiile unui Guvern de coalitie. Seful Executivului a aratat ca, in urmatorii ani, numarul celor care vor veni in Romania il va depasi pe cel al romanilor plecati la munca in strainatate. In acest sens, el a precizat ca a solicitat Ministerului Educatiei sa discute despre reformarea invatamantului pentru adaptarea la cerintele pietei muncii. "Trebuie create scoli de arte si meserii, este nevoie de ingineri, iar programa educationala trebuie sa fie adaptata cererii", a precizat Tariceanu. In acest context, primul-ministru a mentionat ca trebuie efectuate investitii majore in cercetare-dezvoltare si inovare prin parteneriate public-privat. "Finantarea trebuie acordata pe proiecte si nu dupa modelul sovietic care aloca banii institutelor de cercetare", a subliniat premierul.
BM: Reformele contribuie la atingerea obiectivelor sociale
Primul-ministru si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, au fost prezenti, ieri, la prezentarea raportului Bancii Mondiale, intitulat "Mediul de afaceri 2007: cum se face reforma". Potrivit studiului, Romania ocupa locul doi in lume in functie de reformele intreprinse in ultimii doi ani. In intervalul 2005-2006, tara a inregistrat progrese in ceea ce priveste procedurile de obtinere de autorizatii, angajare, obtinere de credite, protectia investitorilor, comert exterior si procedurile de faliment. Unul dintre primele avantaje ale ritmului accelerat al reformelor va fi pozitionarea Romaniei, in 2007, pe locul 49 din 175 de state in clasamentul tarilor care ofera cele mai favorabile conditii pentru dezvoltarea afacerilor. Dintre capitolele la care Romania a inregistrat progrese mai lente se numara inregistrarea proprietatii (locul 114), obtinerea de autorizatii (116), angajarea de lucratori (101), proceduri de faliment (108) si plata taxelor (131). Romania se plaseaza pe pozitii mai bune in ceea ce priveste inceperea unei afaceri, (7), protectia investitorilor (33), comertul peste granita (35). Simeon Djankov, unul din autorii raportului, a aratat ca reformele intreprinse de Romania in 2005-2006 contribuie nu numai la imbunatatirea mediului de afaceri, dar si la atingerea obiectivelor sociale.
CAS romanesc cu esente comuniste
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca sistemul contributiilor firmelor si angajatilor la bugetul de stat are "esente comuniste si se bazeaza pe un sistem de protectie sociala". "Avem 4,8 milioane de angajati si circa 6 milioane de pensionari. Sistemul trebuie corectat in timp. Sper ca nu vom adopta modelul suedez, ci pe cel spre care tinde si Europa, cel american, in care individul isi asigura viitorul, nu firma", a afirmat Vladescu. El a aratat ca autoritatile sunt hotarate sa intervina pentru ca nota primita de Romania in domeniul taxelor pe care le platesc firmele sa creasca. Cat priveste nivelul ridicat al contributiilor sociale, ministrul Vladescu a declarat ca acestea vor fi reduse cu 2%, nivel aplicat numai pentru societate. In acest moment, nivelul total al contributiilor sociale este de 47,5%. Firmele aloca 30,5% din fondul de salarii pentru aceste contributii, iar angajatii 17%.