Consiliul Superior al Magistraturii va analiza azi cele 15 candidaturi depuse pentru promovarea in functia de judecator la Sectia Penala a instantei supreme. Inalta Curte de Casatie a scos la concurs patru noi posturi la aceasta sectie aflata intr-un
Consiliul Superior al Magistraturii va analiza azi cele 15 candidaturi depuse pentru promovarea in functia de judecator la Sectia Penala a instantei supreme. Inalta Curte de Casatie a scos la concurs patru noi posturi la aceasta sectie aflata intr-un deficit acut de judecatori. Printre candidati, la loc de frunte, apare si Valeria Dumitrache, actuala sefa a Inspectiei Judiciare din CSM, personaj care a demonetizat institutia raspunderii disciplinare, prin mentalitatea sa de ascundere a gunoiului magistraturii sub pres.
Valeria Dumitrache a dobandit functia de sef al Inspectiei, in ianuarie 2005, fara concurs, prin delegare, dupa ce a fost adusa de la Curtea de Apel Bucuresti, de presedintele de atunci al CSM, Dan Lupascu. Din ianuarie 2005 si pana in prezent, acest post nu a fost niciodata scos la concurs, preferandu-se delegarea peste delegare a aceleiasi Dumitrache, a carei menire a fost sa paralizeze aproape toate sesizarile disciplinare venite de la miile de cetateni prejudiciati de magistrati incompetenti sau incorecti.
Ultima delegare, obtinuta automat de Dumitrache, a fost una de un an, incepand cu 16 februarie a.c., prin hotararea plenului CSM nr.131 din 23 februarie 2006, in conditiile in care, de regula, delegarile nu pot depasi sase luni. Este bizar modul in care plenul CSM a facut aceasta derogare la delegare, pentru obscurul judecator Dumitrache si nu i-a scos postul la concurs.
Sub Valeria Dumitrache, Inspectia CSM a devenit o institutie decorativa, care sanctioneaza din cand in cand doar magistrati de la judecatorii si parchete de provincie, cu mici exceptii, doar pentru a se crea impresia ca "se lucreaza". Din aceasta cauza, neincrederea si indignarea justitiabililor sunt la cote maxime, problema unanim reclamata fiind nu ca magistrati ar comite abateri disciplinare (acest lucru se intampla oriunde in lume), ci ca atunci cand ele sunt sesizate la CSM, acestea sunt musamalizate.
Anchete unilaterale
Dumitrache a impus un stil de lucru netransparent si aberant, prin care, in toate anchetele disciplinare, justitiabilii-reclamanti nu au fost niciodata citati sau invitati sa ia act de mersul investigatiilor Inspectiei. Multora nici macar nu li s-a raspuns la petitii sau li s-au dat raspunsuri in bataie de joc. Insa, pe de cealalta parte, magistratii cercetati au avut acces neingradit la propriile dosare. De asemenea, Inspectia CSM, sub bagheta lui Dumitrache, a dovedit o adversitate de neinteles fata de dezvaluirile din presa la adresa unor magistrati. Astfel, fara exceptie, toate dezvaluirile jurnalistilor au fost contrazise oficial de "constatarile" Inspectiei CSM, in conditiile in care, atentie, nici un ziarist nu a fost chemat vreodata la CSM pentru a i se cere sa prezinte probele pe care si-au cladit anchetele. A existat o singura exceptie, de data recenta, cu ziarul ZIUA, dupa ce reporterii nostrii au atentionat in mod repetat Inspectia CSM asupra acestor practici incorecte. Umilele rezultate ale Inspectiei CSM, care contrasteaza izbitor cu realitatea din parchete si instante, sunt parca o copie fidela a biografiei judecatorului Dumitrache, care vrea sa fie judecator la Sectia Penala a instantei supreme, desi in intreaga ei cariera a functionat circa sapte luni ca judecator penalist la Tribunalul Bucuresti.
Problema vechimii in magistratura a Valeriei Dumitrache ar trebuie analizata cu mare atentie de Sectia CSM, intrucat din CV-ul oficial depus de candidata, nu reiese clar daca aceasta are vechimea de 12 ani necesara functionarii la Inalta Curte. Aceasta intrucat, in mod ciudat, in CV-ul sau Dumitrache a inversat pe alocuri anii de activitate la unele instante, astfel incat nu rezulta limpede care sunt lunile lucrate efectiv si care sunt cele in care a beneficiat de concediu de maternitate.
Esecul Parvu - Carmelus
Fost avocat in baroul Galati, Dumitrache a intrat in magistratura in anul 1993, direct la Judecatoria Sector 3 Bucuresti, unde a profesat pana in februarie 1998. Apoi, pana in octombrie 1998 a functionat ca judecator la Sectia Penala a Tribunalului Bucuresti, unde s-a "remarcat" prin scandaloasa punere in libertate a arestatului Stefan Riza, implicat in fraudarea statului roman cu 8 milioane de dolari si spalari de bani de 80 de milioane de dolari. Dumitrache a fost atunci in complet cu judecatoarea Iosefina Parvu (fosta colega de serviciu cu arestatul Riza, care a intrat in complet venind brusc din concediul de odihna si facand rocada cu cea de-a treia judecatoare din complet, fara stiinta sefilor). Parvu a fost sanctionata disciplinar, insa prietenia celor doua a ramas consolidata, si aceasta explica poate de ce in prezent la Inspectia CSM dosarul "Carmelus" zace la sertar de luni de zile. Amintim ca prietena Parvu a recidivat, dupa metoda Riza, si l-a pus in libertate pe Carmelus - un periculos interlop - "uitand" ca un facut sa-i prelungeasca masura arestarii.
Din 1999 si pana in anul 2001, cand anchetele disciplinare erau de resortul ministrului, si nu al CSM, Dumitrache a fost inspector in Ministerul Justitiei la vestita IGAI, supranumita "Cooperativa Nufarul a Magistraturii". Desi detasarea la IGAI ii expira in octombrie 2001, Dumitrache a parasit institutia ministeriala in iunie 2001, dupa ce a contribuit la fabricarea unui dosar impotriva judecatorului Ioan Popa, ex-presedintele Judecatoriei Buftea, magistrat defaimat, dar reabilitat ulterior de ministrul Stanoiu. Abuzul lui Dumitrache in cazul Popa i-a revoltat pe toti magistratii Judecatoriei Buftea, care au semnat un memoriu colectiv de protest, fapt nemaiintalnit in istoria postdecembrista a MJ. Din 2001 si pana la detasarea la Inspectia CSM, in 2004, Dumitrache a lucrat ca judecator civilist, si apoi inspector, la Curtea de Apel Bucuresti.
Scandalul de la Arges
De pomina a ramas in activitatea recenta a Inspectiei CSM o scandaloasa ancheta efectuata de inspectorul CSM (cu delegare de la CAB) Valeria Dumitrache, la Tribunalul Arges, in toamna anului 2004. Intr-un protest al multor magistrati argeseni adresat plenului CSM, Dumitrache a fost acuzata, cu probe si martori, ca in timpul anchetei "a folosit metode personale, contrare dispozitiilor legale, care apara onoarea si demnitatea magistratilor", ca "a dat curs unei reclamatii care nu era semnata", ca "in timpul confruntarii magistratilor cu numitul A.F. acestia au fost insultati, calomniati, fara ca reprezentantul CSM (Dumitrache - n.n.) sa ia atitudine, (...) fapt ce a constituit o umilinta la adresa magistratilor". Ancheta de teren a inspectorului Dumitrache a fost marcata de un eveniment uluitor. Potrivit declaratiei martorului Tudor Stancescu, audiat de magistrati in acest scandal, "numitul A.F. a mers la gara, acolo unde a fost anuntat ca ne asteapta cele doua (Dumitrache si o colega de la CSM - n.n.) pe care le-a condus la sediul instantei". Ministrul Diaconescu a cerut ca CSM sa refaca ancheta de la Tribunalul Arges prin care s-au constatat abuzurile si erorile comise de inspectorul Dumitrache, potrivit acuzatiilor aduse de magistratii veniti in grup la usa CSM, in octombrie 2004. Speriat de gravitatea celor intamplate, plenul CSM de atunci a pus batista pe tambalul acelui caz, magistratii argeseni ramanand cu umilinta servita de inspectorul Dumitrache.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.