Presedintele Traian Basescu a reluat, ieri, la Baia-Mare, la Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania, ideea necesitatii descentralizarii rapide a administratiei publice si a anuntat ca premierul Calin Popescu Tariceanu sustine acest imperativ, problema fiind, acum, la ministri. "Joi am avut o discutie cu primul-ministru exact pe aceasta tema, a nevoii modernizarii statului, a nevoii descentralizarii statului. Vreau sa va spun ca primul-ministru sustine fara rezerve acest lucru si cred ca este o informatie pe care trebuie sa o aveti in vedere", a spus Basescu. El a aratat, insa, ca, in prezent, "problema" este la ministri. "Problema pare a fi la ministri in acest stadiu, pentru ca intelegem gresit ce inseamna puterea. Cu cat am mai multa putere inseamna sa controlez, sa inspectez", a spus seful statului. Basescu a precizat ca este nevoie de o discutie "serioasa" in acest sens, la sfarsitul lunii septembrie, cu ministrii, pentru ca descentralizarea in educatie, sanatate, mediu, agricultura si eliberarea de autorizatii sa se produca bine si repede, intrucat "acum e momentul". Totodata, seful statului a spus ca "intuieste un esec al functionarii eficiente a regiunilor de dezvoltare, celebrele euroregiuni". "Sistemul decizional este complicat in aceste euroregiuni si stim foarte bine: prezenta celor opt - sapte presedinti de Consilii Judetene este cea care face sa se adopte un proiect sau altul" a mai spus seful statului.
Sistemul de autorizatii, simplificat
Presedintele a sustinut si necesitatea descentralizarii sistemului de autorizatii. Seful statului a subliniat ca directiile care au, in prezent, responsabilitati in avizarea autorizatiilor de construire sau a diverselor investitii sunt mult prea desprinse de interesul local pentru a fi eficiente intr-o actiune rapida. "Chiar daca lucrurile s-au imbunatatit in ultima perioada, va trebui sa gandim un sistem mult mai eficient", a spus presedintele. El a precizat ca modul in care se deruleaza sistemul de acordare a autorizatiilor de construire este inca extrem de birocratizat. In context, seful statului a afirmat ca este nevoie de o formula simplificata, bazata pe principiul eliberarii autorizatiei dupa ce au fost obtinute cateva avize foarte importante, cum ar fi certificarea faptului ca nu se construieste peste retele subterane sau pe traseul unei viitoare infrastructuri rutiere ori feroviare. In rest, a aratat presedintele, autorizatia trebuie data de o singura persoana, intr-un singur loc, pe raspunderea celui care a avizat planul de construire, urmand ca autoritatile de inspectie sa verifice in executie daca se respecta acest plan. "Altfel, atat timp cat vom plimba planul unei constructii mai mari sau mai mici, pe la 18-20 de autoritati, nu vom face decat sa constituim o frana in calea dezvoltarii comunitatilor si, implicit, a Romaniei", a spus presedintele.
ADS, marele jucator in problema terenurilor
Cat priveste problemele legate de patrimoniu, seful statului este de parere ca acestea sunt cele mai delicate si mai incorect tratate de administratia centrala. "Nimeni nu poate pune sub semnul intrebarii obligatia retrocedarii. Avem insa Agentia Domeniilor Statului (ADS), care a devenit marele jucator in probleme de terenuri", a afirmat Basescu. In context, seful statului a aratat ca cea mai mare parte a terenurilor trebuie sa devina proprietate a comunitatilor, pentru ca ADS nu va avea niciodata in vedere nevoia de dezvoltare a oraselor, a comunitatilor, ci doar pretul pamantului si, eventual, "clientela politica, pe care sa o serveasca prompt cu un teren din proprietatea statului". "Pana la urma, suma proprietatilor comunitatilor locale este proprietatea celor 22 de milioane de romani, si nu a unor directori de agentii de administrare a domeniilor statului. De aceea, cred ca este prioritar transferul de la agentie catre administratiile locale, pentru ca numai asa aceste administratii pot sa proiecteze dezvoltarea comunitatii. Pot sa isi imagineze unde va fi zona de productie, zona industriala, pot sa isi imagineze unde va fi zona de agrement, unde vor fi investitiile pentru locuinte, scoli si spitale", a mai spus Traian Basescu
Tariceanu grabeste restructurarea
Imediat, in sedinta de Guvern, premierul Tariceanu i-a pus pe ministri la treaba, cerandu-le sa formuleze propuneri de descentralizare si restructurare a ministerelor. El a discutat in mod special cu ministri ai caror institutii, prin descentralizare, vor avea un impact puternic asupra procesului de ansamblu, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a asigurat ca va trimite SGG, in doua saptamani, o schita de descentralizare. Astfel de propuneri vor fi transmise si de catre ministrul Agriculturii si ministrul Sanatatii in aproximativ o saptamana, pana la jumatatea lunii octombrie. Intr-un plan de actiune discutat, in luna iulie, in Guvern era prevazut ca propunerile de restructurare si reorganizare a agentiilor aflate in subordinea Guvernului sau a premierului sa fie prezentate pana la jumatatea lunii august, urmand ca astfel de masuri sa fie prezentate pana la finele lunii august si pentru aparatul de lucru al Executivului.
PSD propune modelul Ardealului
La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana a spus ca social-democratii vor impunerea unui model de descentralizare reala la nivel national, care ar putea fi gasit in Banat sau in Ardeal, el oferind ca exemplu modelul Timisoarei si pe cel al Clujului. "Vrem sa discutam despre o inovare a modului in care incercam sa facem politica, in care sa luam in serios notiuni precum descentralizare si subsidiaritate. Basescu a declarat ca reforma in administratia publica nu merge suficient de repede si suntem de acord. Intrebarea este ce raspuns vom da unei descentralizari reale. In general, in zona Banatului si Ardealului exista un model al comunitarismului, dar pe care va trebui sa-l extrapolam la nivelul tarii", a declarat Geoana, citat de Mediafax. (R.A.)