La Sala de Expozitii "Constantin Brancusi" de la Palatul Parlamentului a avut loc marti, 12 septembrie, vernisajul expozitiei de pictura "In Memoriam Ovidiu Badila", lucrarile apartinandu-i pictorului Virgil Faciu, care va ramane deschisa pana pe data de 8 octombrie. Anuntat de organizatori drept un vernisaj unic in peisajul cultural romanesc, evenimentul s-a bucurat de participarea unor artisti precum Garbis Dedeian, Marius Popp, Sorin Romanescu, Ovidiu Lipan Tandarica, Cristina Anghelescu sau Ioan Tugearu, cu totii prieteni ai muzicianului ce s-a stins din viata acum cinci ani in Germania.
Dedicata lui Ovidiu Badila, unul dintre cei mai mari contrabasisti romani, expozitia lui Virgil Faciu a fost organizata de Camera Deputatilor, cu sprijinul Fundatiei Silviu Prigoana (care a asigurat transportul tablourilor din Germania). Legatura dintre Virgil Faciu si Ovidiu Badila a fost una deosebita si indelungata. Muzica lui Ovidiu Badila si culorile lui Virgil Faciu s-au descoperit si au continuat apoi sa se puna reciproc in valoare, la toate expozitiile organizate de pictor, la care Badila si studentii sai de la Academiile de Muzica din Köln si Basel au venit sa cante. Urmand acelasi principiu, vernisajul de la Palatul Parlamentului s-a desfasurat sub semnul muzicii lui Badila.
Virgil Faciu si Sorin Rosca Stanescu Elev al lui Corneliu Baba si Ciucurencu, Virgil Faciu a terminat Academia de Arta in 1976, avand expozitii personale atat in tara cat si in strainatate, la Munchen, Roma sau Paris. Dupa 1990, artistul s-a stabilit in Germania si a continuat sa expuna in multe centre culturale importante din lume. Inscriindu-se in curentul expresionist cu lucrari in care este abordata tema biblica a crucificarii, actualmente Virgil Faciu abordeaza o varianta de gestualism. Amestec de culori, linii, forme, sunet si gest, spectacolul de la Sala Constantin Brancusi a fost mai degraba un eveniment media desfasurat intre proiectii ale picturilor, sunet de toaca si muzica de jazz live. Personalitati ale vietii culturale si politice au fost prezente la spectacolul sustinut de jazzmeni cunoscuti pe scena improvizata printre picturi, in cladirea Palatului Parlamentului, care prin astfel de manifestari se vrea "exorcizata", dupa cum a tinut sa specifice fostul prim-ministru Adrian Nastase, singurul care a comentat in cateva vorbe nu atat pictura lui Virgil Faciu, cat evenimentul in sine.
Cuvantul care ar putea sintetiza vernisajul organizat in memoria lui Ovidiu Badila este "strigat". Fiecare dintre liniile picturilor, fiecare sunet de toaca (toaca de la Manastirea Radu-Voda a fost batuta de elevul seminarist Florin Braslasu), indemn la rugaciune si chemare a lui Dumnezeu, saxofonul lui Garbis Dedeian sau cutremuratorul sunet de tobe al lui Ovidiu Lipan Tandarica, toate au capatat o stranie materialitate, evocand un mare artist.