Dar unde se dovedeste reaua vionta a "intelectualilor" si a cercurilor influente din tinutul asta, este in greutatile pe care le intampina echiperii in organizarea dispensarului din Vidra. Fiindca dispensar fara medic nu se poate, iar medicul este ad
Dar unde se dovedeste reaua vionta a "intelectualilor" si a cercurilor influente din tinutul asta, este in greutatile pe care le intampina echiperii in organizarea dispensarului din Vidra. Fiindca dispensar fara medic nu se poate, iar medicul este adevarata istorie.
Inca de pe drum, inspectorul echipei isi marturisea ingrijorarea cu privire la medicul din comuna Avram Iancu, al carui post fusese fixat la Vidra - dar care - din pricini marunte - a fost detasat mai sus, in comuna Avram Iancu, unde a si ramas.
Aici, e nevoie de o recapitulare: Vidra se afla asezata tocmai la jumatatea drumului dintre Campeni si Iarba-Rea, ultima comuna din capatul soselei ce urca pana la izvoarele Ariesului. Soseaua aceea, hurducanoasa, bolovanoasa, pe care se merge cu 4 km pe ora, in caruta. Avram Iancu se afla mai sus cu 7 km de Vidra. Cand un om are nevoie de o ingrijire grabnica, calea asta, pe care masinile de la oras o inghit in cinci minute - devine un adevarat calvar. Si daca bolnavul nostru se afla intr'un sat asezat mai la vale de Vidra, lasand deoparte culmile pe care trebuie sa coboare, cand si-a agatat casa prin piscuri, acesti 7 km pot sa-i grabeasca moartea.
Iata dece, s'a hotarat - ca dispensarul sa se infiinteze la Vidra.
Dar doctorul nu vrea sa vina aici. Nu vrea, si pace. Rapoarte de ale echiperilor, rapoarte administrative, rezolutii ministeriale, ordine de zeci de ori "definitive" nu l-au clintit pe acest tanar doctor, din Avram Iancu sa se stabileasca in Vidra. Mai tari decat toate rapoartele, decat toate ordinele si para-ordinele, au fost cele cateva "proptele" politice - pe care le constituie cercurile liberale, fostul prefect din guvernarea Goga si medicul primar al judetului.
L-am cunoscut - cu totul intamplator - pe acest domn doctor despre care auzisem vorbindu-se atata, ca de un dar ceresc, ce tot intarzie sa se arate. La o petrecere din comuna Avram Iancu, unde m'au luat pe nepusa masa parintele Gligorita din Vidra, am dat de un om firav, blond, aproape roscovan, care vorbea putin, dar hotarat. De la medicul cu pricina am aflat ca el nu vrea sa vina in Vidra, fiindca acolo n'ar avea ca la Avram Iancu - o casa cat o cazarma, cu totul si cu totul de caramida, plus alte acareturi si socoteli.
Si, am reflectat, pe drumul de intoarcere, la jenanta, trista si retrograda functie a "intelectualului de Stat", care e gata sa lase oamenii in plata Domnului si-a mortii, decat sa-si piarda o bruma de comfort si o tihna meschina, sedentara.
(va urma)
ZIUA, 13 septembrie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.