Premierul britanic Tony Blair a pledat intr-un discurs rostit in fata Congresului sindicatelor britanice, in favoarea acceptarii imigrantilor din Romania si Bulgaria care doresc sa munceasca in Marea Britanie dupa aderarea celor doua tari la UE, tran
Premierul britanic Tony Blair a pledat intr-un discurs rostit in fata Congresului sindicatelor britanice, in favoarea acceptarii imigrantilor din Romania si Bulgaria care doresc sa munceasca in Marea Britanie dupa aderarea celor doua tari la UE, transmite Mediafax. Blair a sugerat ca ar putea fi introduse unele restrictii pe termen scurt impotriva romanilor si bulgarilor, posibil printr-un sistem temporar de permise de munca, insa si-a exprimat clar hotararea de a respinge cererile de abordare a unei politici "a usilor inchise" fata de cetatenii din cele doua state. Premierul a subliniat beneficiile economice ale imigratiei si, in mod surprinzator, a salutat o declaratie a consiliului general al Congresului sindicatelor britanice (TUC), care solicita liberalizarea pietei muncii in UE, o protectie sporita a muncitorilor imigranti si sustine ca nu a fost prezentata "nici o pledoarie convingatoare" in favoarea impunerii de restrictii impotriva cetatenilor romani si bulgari care doresc sa munceasca in Marea Britanie.
Situatia libertatii de miscare a fortei de munca in Uniunea Europeana ramane neclara pana dupa prezentarea raportului de tara al Comisiei Europene din 26 septembrie, informeaza un comunicat al Ministerului Integrarii Europene.
Statele membre ale Uniunii au dreptul, conform Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, sa introduca masuri tranzitorii care sa limiteze sau sa interzica accesul cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii din tarile respective pentru o perioada de maximum 7 ani - asa numitul "aranjament de 2+3+2 ani". O masura similara a fost aplicata si statelor care au aderat la UE la 1 mai 2004 (cu exceptia Ciprului si Maltei), cand, dintre cele 15 vechi state membre, doar Marea Britanie, Irlanda si Suedia au permis accesul lucratorilor din noile tari membre UE pe piata muncii imediat dupa aderare. Anglia, Irlanda, si Suedia isi mentin decizia de a nu aplica restrictii pe piata muncii.
In cazul Romaniei si Bulgariei, statele membre ale UE nu au luat o decizie privind aplicarea sau nu de restrictii pe piata muncii, cu exceptia Finlandei care a declarat ca va permite accesul neingradit al lucratorilor din cele doua tari. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.