Ministrul-suspendat Teodor Atanasiu a anuntat ieri ca va ataca in justitie decretul care "l-a trimis la plimbare" si a sustinut ca isi va da demisia din functie daca verdictul procurorilor nu-i va parveni pana la expirarea interimatului de 45 de zile
Ministrul-suspendat Teodor Atanasiu a anuntat ieri ca va ataca in justitie decretul care "l-a trimis la plimbare" si a sustinut ca isi va da demisia din functie daca verdictul procurorilor nu-i va parveni pana la expirarea interimatului de 45 de zile. El a sustinut ca intregul dosar elaborat de comisia de la Cotroceni nu se bazeaza pe probe solide, ci pe materiale aparute in presa. Strategic din fire, de la sustinerea nevinovatiei, Atanasiu a trecut cu viteza luminii la un atac direct cu o tinta mai mult decat precisa: presedintele Traian Basescu. El l-a acuzat pe presedinte ca nu respecta Constitutia, ca face apel la reglari de conturi politice si a insinuat ca seful statului i-a aparat pe "baietii smecheri" din cadrul structurilor Armatei. De asemenea, liberalul a avertizat ca este posibil ca verdictul justitiei sa fie voit taraganat tocmai pentru ca presedintia sa se poata lepada de el. "Daca voi constata ca exista tendinta de a trage de timp si ca exista interesul de tergiversare a procedurilor legale, la expirarea interimatului de 45 de zile imi voi prezenta demisia, astfel incat Armata sa aiba in frunte un nou ministru al Apararii", a sustinut Teodor Atanasiu. El a marturisit ca relatiile sale cu presedintele Basescu nu au fost niciodata bune insistand ca seful statului nu l-a avut niciodata la inima. "Presedintele Romaniei trebuie felicitat pentru ca a reusit sa ma indeparteze din functie, si trebuie sa o spun deschis, nu m-a avut niciodata la inima, intrucat nu m-am transformat intr-un pres in fata lui", a perorat Atanasiu. Ministrul a tinut sa demonstreze diferentele dintre propriul caz si acela al sefului Statului Major General, Eugen Badalan, mentionand ca ambele debarcari nu comporta decat doua similitudini: hotararea lui Basescu si faptul de a fi livrati, deopotriva "la pachet", in cursul aceleiasi zile.
"Presedintele nu poate fi partial si echidistant"
"Nu am fost suspendat pentru fapte de coruptie, am fost suspendat pentru ca presedintele Basescu nu poate sa fie echidistant si impartial, asa cum ii cere Constitutia", a sustinut el. "Presedintele mi-a raspuns politic la o propunere legala si bazata pe o sustinere larga din partea romanilor, privind retragerea trupelor romane din Irak. Acum, constat ca presedintele a ajuns la vorbele mele si chiar a trimis o informare Parlamentului prin care solicita diminuarea efectivelor militare din Irak, chiar din acest an", a evidentiat Atanasiu inconsecventa lui Basescu spunand ca e fericit ca seful statului l-a ascultat intr-un final. El l-a atacat pe Basescu facand o permanenta comparatie intre propriul caz si acela al unui "inalt oficial al Armatei". Desi s-a ferit de o nominalizare directa, Atanasiu s-a referit in subsidiar la rivalul sau direct, generalul Eugen Badalan. Marul discordiei in relatiile dintre cei doi a fost, de fapt, lupta pentru controlul Serviciului de Informatii al Armatei, o parghie informationala deosebit de importanta. "Traian Basescu l-a incurajat in permanenta pe un inalt functionar al Armatei, despre care stia foarte bine, pentru ca il informasem in scris, ca are probleme cu Justitia, fiind suspectat de fapte de coruptie. Presedintele nu numai ca nu l-a suspendat, dar s-a si afisat la brat cu acesta la diverse reuniuni internationale, unde vorbea de credibilitatea Romaniei", a sustinut liderul PNL.
"Baietii smecheri nu mai puteau sa-si faca jocurile"
O alta posibila motivatie a suspendarii, s-a flatat Atanasiu, ar fi ca a deranjat cercurile de interese din structurile Armatei, i-a enervat pe "baietii smecheri" care nu mai puteau sa isi faca jocurile. "Cred ca am deranjat foarte mult grupurile de interese care roiau in jurul Ministerului Apararii. Am miscat "musuroiul", iar sistemul ticalosit cum ii place presedintelui sa spuna, a inceput sa reactioneze", a apreciat liberalul. Liderul PNL l-a intrebat ironic pe Basescu: "Cine sta acum la masa cu coruptia?". (Razvan GHEORGHE)
Basescu: "O schimbare fortuita"
Foto: Rompres Traian Basescu a declarat, ieri, la ceremonia de investire a viceamiralului Gheorghe Marin, noul sef al Statului Major General, (SMG) care l-a inlocuit pe generalul Eugen Badalan, ca este o schimbare atipica de stafeta la conducerea armatei, generata de legi si de tensiuni intre MAPN si armata. "O schimbare generata la un moment dat de impresia unor politicieni, si vizez intregul proces de schimbari care s-a produs astazi (n.r.-ieri), ca hotararile de partid pot fi transferate in executie corpului armatei Romaniei. Spuneam cu ceva timp ca erori ale armatei in decembrie '89 au fost posibile pentru ca un partid a crezut ca este stapanul armatei. Din acest motiv, exigenta mea fata de orice astfel de gest, fie ca este vorba de utilizarea Serviciului de Informatii al armatei in interes de partid sau personale, de schimbarea dispozitiilor CSAT, de nesocotirea angajamentelor internationale numai pentru ca avem interese de partid va fi necrutatoare. Nu este o zi care sa-mi dea sentimentul ca avem sa ne bucuram de ceva. Este o schimbare fortuita. Am apreciat conduita, neutralitatea si comportamentul generalului Badalan. Legea este exigenta, o respectam si de aceea am luat aceasta masura. Era o discutie mai veche pe care am avut-o cu Badalan legata de sistemul de rotire a comandantilor in mandate succesive la conducerea SMG. Cred ca era momentul sa o facem. Daca in mandatul meu va mai fi o schimbare de sef de stat major, urmatorul sef va fi de la Aviatie", a spus Basescu. El le-a cerut militarilor sa analizeze daca nu este necesara o schimbare a legii din punct de vedere al achizitiilor. "Va spun ca un om care a trait momente similiare. Noroc ca n-am fost general sa fiu pus la dispozitie. Ar trebui sa gasim formula ca militarii sa nu mai fie implicati in negocieri de contracte", a declarat seful statului. El a mai spus ca informatia potrivit careia a cerut Parlamentului aprobare pentru retragerea trupelor din Irak este o eroare. "Am informat Parlamentul despre diminuarea contributiei noastre in Irak, asa cum s-a convenit cu aliatii. Nu e vorba de nici o retragere, ne continuam misiunea cu o reducere de efective", a spus Basescu. Generalul Badalan., fostul sef al al Statului Major, a declarat ca a fost acuzat de fapte pe care nu le-a comis, spunand ca va demonstra ca nu este vinovat. (B.C.G.)
Antonescu si Hasotti au cerut divortul de PD
Ruperea Aliantei DA a fost una din propunerile senatorului Puiu Hasotti si deputatului Crin Antonescu, la intalnirea de miercuri seara, cu premierul Tariceanu, de la Palatul Victoria. Surse citate de Mediafax au precizat ca liberalii au discutat doua ore despre "situatia limita" la care s-a ajuns din cauza deciziei sefului statului, existand numeroase voci care au cerut ruperea Aliantei, insa doar ca o amenintare politica la adresa PD, nu ca o intentie clara de actiune viitoare. Un ton extrem de vehement in acest sens au avut liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, dar mai ales vicepresedintele formatiunii, senatorul Puiu Hasotti. Acesta i s-ar fi adresat direct presedintelui partidului, intrebandu-l cat mai are de gand sa "tolereze" atacurile lui Basescu la adresa PNL. De altfel, Hasotti a opinat ca acesta ar fi momentul optim pentru anuntarea "divortului" de PD.
Spre surprinderea majoritatii participantilor la discutii, Tariceanu a adoptat un ton calm, invitandu-si colegii sa nu faca "miscari abrupte", inaintea Raportului de tara al Comisiei Europene din 26 septembrie. Raspunsul premierului l-a nemultumit profund pe Hasotti, care, potrivit surselor citate, a parasit sedinta inainte de finalul acesteia. Conform acelorasi surse, prim-ministrul ar fi aflat de la presedintele Traian Basescu, inca de luni seara, ca Atanasiu va fi suspendat dupa ce va fi numit un nou sef la SMG. (Razvan GHEORGHE)
Ujeniuc: Basescu a incalcat Constitutia
Presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia cand a decis suspendarea din functie a ministrului Teodor Atanasiu, pentru ca nu exista nici un temei legal pentru acest lucru, a sustinut ieri deputatul PNL Dragos Ujeniuc. Acesta a explicat ca in articolul 9 din Constitutie se arata ca un ministru poate fi suspendat pentru abuz in serviciu, iar plangerile formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Eugen Bejinariu nu se pot incadra la articolul 248 din Codul Penal referitor la abuzul in serviciu, ci la articolul 206 privind calomnia. Potrivit lui Ujeniuc, pentru a fi acuzat de abuz in serviciu, Atanasiu ar fi trebuit sa prejudicieze grav material institutia pe care o conducea sau sa fi tulburat bunul mers al acesteia. "Nici unul dintre aceste elemente nu se regaseste in plangerile adresate de cei doi plangareti Parchetului General", a adaugat Ujeniuc. (R.G.)
Pericol pentru relatiile militare externe
Deputatul PNL George Scutaru l-a acuzat pe presedintele Basescu ca pune in pericol, cu buna stiinta, relatiile militare externe, prin decizia pripita de suspendare a ministrului Atanasiu. El a explicat ca gestul lui Basescu a fost comis in momentul in care, la Bucuresti, se afla pentru o vizita de doua zile ministrul Apararii din Serbia. "Ce impresie isi face demnitatrul sarb cand la pranz discuta cu Atanasiu, iar seara afla ca a fost suspendat?", s-a intrebat Scutaru, citat de Mediafax. El a mai subliniat ca, in perioada 18-19 septembrie, era programata vizita ministrului roman al Apararii in Turcia, tara membra NATO si partenera a Romaniei in proiectele la Marea Neagra, iar la 27 septembrie, in Albania, este programata reuniunea ministrilor Apararii din sud-estul Europei, urmand ca a doua zi sa aiba loc, in Slovenia, intalnirea informala a ministrilor Apararii din NATO. "Stie domnul Basescu ca, datorita <<competentei>> generalului Eugen Badalan, Armata a cheluit aproape 50% din banii pe 2006, la capitolul "Bunuri si servicii" si "Cheltuieli de capital", adica in programele de investitie din Armata?", a intrebat Scutaru. El s-a declarat "convins" ca Traian Basescu stia toate aceste lucruri, dar, "din pacate, a pus pe primul loc setea sa de razbunare fata de un liberal". (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.