Televiziunea nationala - "Prima televiziune din viata ta", cum suna sloganul campaniei de promovare - implineste anul acesta 50 de ani. Motiv pentru care, dupa deschiderea unui "site" si numeroase emisiuni memorialistice, TVR a decis sa-si ofere si o
Televiziunea nationala - "Prima televiziune din viata ta", cum suna sloganul campaniei de promovare - implineste anul acesta 50 de ani. Motiv pentru care, dupa deschiderea unui "site" si numeroase emisiuni memorialistice, TVR a decis sa-si ofere si o petrecere in adevaratul sens al cuvantului.
In curtea din Calea Dorobanti a Televiziunii s-au adunat marti seara oameni politici (incepand cu presedintele Basescu si premierul Tariceanu) si vedete TVR, artisti, sportivi si realizatori, de acum si de altadata, ai "sarbatoritei". "Pretextul": aniversarea unei jumatati de secol de emisie si lansarea noii grile de programe, Codul de culoare: alb-negru. Invitati speciali: artistii francezi de la Compagnie des Quidams, cu "Visul lui Herbert", creat in 1997, un spectacol in aer liber jucat deja de 400 de ori in lume, Daniel Gontz si mixajele lui video (din imagini de arhiva), Electric Brother si Vlaicu Golcea in postura de DJ, mixand slagare si ritmuri din alte vremuri. De altfel, Gontz, Golcea si Electric Brother au fost implicati si intr-un eveniment paralel patrecerii de marti: lansarea unui vernisaj realizat impreuna cu H'art Gallery, in cadrul caruia artisti tineri - pe langa cei numiti, Ana Banica, Dumitru Gorzo, Mircea Suciu, Gili Mocanu, Luminita Mihai, Florin Ciulache, Emanuel Borcescu, Alexandra Croitoru, Vlad Nanca, Nicu Ilfoveanu, - au expus lucrari pe tema istoriei si importantei televiziunii publice.
Cine-ar fi spus, inainte de a le vedea colate pe ecranele gigantice de pe turnul TVR si din gradina, ca imaginile de la al XIV-lea Congres al PCR-ului si Ceausescu primind flori de la soimii patriei, din Piata Universitatii si din Studioul 5 la Revolutie, cu Dinescu si Caramitru, si genericul de la "Iarta-ma" pot merge atat de bine impreuna, parte a unei povesti existentiale, a Romaniei, in care rizibilul, sublimul si cotidianul se amesteca de la sine? La fel, parca si calul alb alergand inainte de fiecare "Tezaur folcloric" arata altfel pe muzica remixata a dansului "Fetelor de la Capalna"...
Evenimentul de la TVR arata ca "batrana doamna" e oricand, cu putin efort de imaginatie si marketing, mai tanara decat a fost vreodata (si fara indoiala ca noua ei conducere - Tudor Giurgiu a fost si el prezent la petrecere - are un cuvant de spus pentru asta). E ca si cum Televiziunea insasi ar trece acum, intr-un moment in care rolul ei de platforma a obiectivitatii e din nou reevaluat, printr-un tunel al timpului asemanator, metaforic, celui prin care invitatii intrau marti seara in gradina din Dorobanti. Pentru ca a fost, in mod sigur, cea mai vie dintre manifestarile organizate de TVR, in propriul beneficiu, din ultimii ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.