Steaua a visat zece ani la revenirea in competitia suprema a fotbalului, UEFA Champions League, una despre care Sir Alex Ferguson spunea ca este mai tare decat Cupa Mondiala. Ei bine, a sosit ziua cand Gigi Becali va asculta imnul acestei competit
Steaua a visat zece ani la revenirea in competitia suprema a fotbalului, UEFA Champions League, una despre care Sir Alex Ferguson spunea ca este mai tare decat Cupa Mondiala. Ei bine, a sosit ziua cand Gigi Becali va asculta imnul acestei competitii, dar si una in care se va vedea exact nivelul la care se afla campioana Romaniei. Pe hartie, Dinamo Kiev este singurul adversar de la care se pot ciupi ceva puncte, in conditiile in care celelalte doua echipe din grupa sunt in alta lume, dar, asa cum inspirat spunea Igor Surkis, patronul ucraineenilor, pana in aceasta seara, la ora 21,45, toate cele patru au sanse egale de calificare. Dupa campania superba de anul trecut din Cupa UEFA, Dica, Nicolita si ceilalti stelisti au sansa sa se vada in compania marilor vedete ale fotbalului mondial si depinde numai de ei sa intre pe aceeasi lista. Cu demnitate, cu multa munca si cu metehnele romanesti lasate acasa, Steaua are obligatia sa reprezinte Romania macar decent la cel mai inalt nivel al fotbalului.
Plecarea catre Kiev a fost una mai complicata decat s-a crezut initial. Ros-albastrii s-au prezentat regulamentar la Aeroportul Baneasa, inainte de ora 10, impresionand prin tinuta de prezentare in care erau imbracati absolut toti componentii delegatiei, charterul inchiriat de club a decolat conform programului, la ora 10,20, dar, dupa numai 35 de minute, a revenit pe pista de la Baneasa. Motivul s-a aflat repede: o fisura a geamului exterior lateral de la cabina pilotilor. Dupa trei ore, timp in care s-a remediat defectiunea si asigurari ca nici un pasager nu a fost vreo clipa in pericol, intrucat geamul respectiv este triplu, Steaua a plecat din nou spre Kiev, ajungand cu bine la ora 14,35. Din cauza acestei intarzieri, tot programul Stelei in Ucraina a fost decalat, conferinta de presa a lui Cosmin Olaroiu fiind mutata de la ora 18,30 la 19, iar antrenamentul oficial, de pe Stadionul "Olimpic" din Kiev de la ora 19 la ora 20. Interesant este faptul ca Mihai Stoica, managerul general al Stelei, a facut chiar alaltaieri o gluma legata de avioane, afirmand, la prezentarea celor doi noi colaboratori al gruparii din Ghencea, Cristi Bivolaru si Daniel Ciuraru, ca le da acestora termen de un an inainte de a le evalua rezultatele. "11 septembrie este o zi trista pentru omenire. Vorbim peste un an, asta daca nu o sa avem probleme cu avionul", spunea Meme luni. "Semn prost pentru Steaua", a titrat cotidianul ucrainean Sport, la putin timp dupa ce ziaristii ucraineeni au aflat ca ros-albastrii au avut dificultati.
Neinvinsa in Ucraina
Cosmin Olaroiu s-a situat ieri pe aceeasi pozitie usor pesimista ca si Stoica, afirmand pentru Reuters ca echipa sa are sanse putine sa acceada pe unul dintre primele doua locuri ale grupei, fiindu-i mai la indemana pozitia a treia, care i-ar trimite pe ros-albastri in saisprezecimile de finala ale Cupei UEFA. Tactica sau nu, declaratia sa a ajuns in Ucraina, unde optimismul este la loc de cinste, toti fiind convinsi ca trupa lui Demianenko nu va avea probleme in a trece de Steaua. Totusi, statistica arata ca ros-albastrii nu au pierdut niciodata in Ucraina, reusind un egal acum cinci ani, in turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor, scor 1-1, e drept, dupa ce pierdusera la Bucuresti cu 2-4, si o victorie, in 1971, cu Karpati Lvov, scor 1-0, in turul intai al Cupei Cupelor, editia 1971. Evident, cele doua rezultate conteaza prea putin astazi, cand Olaroiu are sarcina sa aleaga inspirat un unsprezece competitiv. Fara Radoi, V. Iacob si P. Marin, primii doi accidentati si ultimul suspendat, Oli are cateva dileme. Pe locul lui "Janker" se bat Vali Badea si Cyril Thereau, primul avand ca atu cele doua goluri marcate cu Standard Liege, iar al doilea forma buna aratata la Charleroi si miscarea buna in teren cu FC Arges, la singura sa aparitie oficiala in tricoul Stelei. Postul de fundas dreapta, care in mod normal ii apartinea lui Petre Marin, va fi disputat de Klemi Shaban si de Stelian Stancu, ultimul avand pole position dupa ce a fost integralist la Pitesti si s-a descurcat bine. La inchidere vor fi Paraschiv si Lovin, pentru ca Ovidiu Petre nu este inca la parametri optimi, Cristocea pare favorit in fata lui Bostina si Gigel Coman pe partea stanga a liniei mediane, in timp ce Banel nu are rival pe dreapta. Nesu a depasit micile probleme de sanatate si va incepe in stanga, iar fundasii centrali sunt cei doi "clasici" de anul trecut, Goian si Ghionea.
Surkis: "Avem in plus doar experienta"
Igor Surkis, patronul lui Dinamo Kiev, unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina, a avut cuvinte frumoase pentru campioana Romaniei. Intr-un interviu acordat cotidianului Gazeta de Kiev, Surkis le-a cerut jucatorilor sai seriozitate. "Nu exista outsider in grupa E, care este cea mai grea. Steaua are numeroase trofee, are o mare traditie. Singurul avantaj este ca noi suntem participanti obisnuiti ai Ligii Campionilor, pe cand Steaua a ajuns aici dupa zece ani. Avem mai multa experienta in aceasta competitie, dar sa nu uitam ca in sezonul trecut Steaua a jucat in semifinalele Cupei UEFA. Trebuie sa o tratam cu mare seriozitate", a spus boss-ul ucrainenilor. Surkis a afirmat ca a stat de vorba cu jucatorii inaintea antrenamentului de luni dupa-amiaza, multumindu-le pentru performanta de a ajunge din nou in grupele Ligii Campionilor. "Le-am spus ca au jucat un fotbal de calitate pana acum si am vazut in ochii lor ca ard de dorinta sa se califice mai departe in Liga Campionilor, ca sunt dispusi sa lupte pentru asta. Atitudinea lor ma face sa fiu foarte optimist. Toti trebuie sa dea pe teren suflet, inima si energie", a spus Sukis. Acesta a anuntat ca Anatoli Demianenko are o multime de probleme de lot. "Verpakovskis are o problema la un ochi si i s-a interzis sa se antreneze timp de zece zile, Rotan ar putea fi operat. Sa vedem daca El Kaddouri va fi apt de joc, iar nerecuperati complet sunt Kleber, Milevski, Vasciuk si Fedorov". Presedintele lui Dinamo a dezvaluit ca Stadionul "Olimpic" poate primi la meciul cu Steaua aproximativ 50.000 de spectatori, deoarece arena se afla intr-un proces de modernizare. "Cred ca in total, cu tot cu oficiali si personal de organizare, vor fi 60.000-65.000 de oameni. Pana marti se vandusera aproximativ 30.000 de bilete", a comentat el. (B.G.)
GRUPA E
DINAMO KIEV - STEAUA
ora 21,45, in direct la Pro TV
OLYMPIQUE LYON - REAL MADRID
ora 21,45


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.