Scoala nu va incepe la 15 septembrie, liderii celor patru confederatii sindicale din Invatamant anuntand, ieri, ca vor organiza in prima zi de scoala un miting de proportii in Capitala. Ei s-au declarat nemultumiti de propunerea de majorare a salarii
Scoala nu va incepe la 15 septembrie, liderii celor patru confederatii sindicale din Invatamant anuntand, ieri, ca vor organiza in prima zi de scoala un miting de proportii in Capitala. Ei s-au declarat nemultumiti de propunerea de majorare a salariilor facuta de ministrul Finantelor, pe care o considera indecenta. Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Alma Mater, a spus ca majorarea facuta de guvernanti nu tine cont de rata inflatiei, ministrul Finantelor propunand o crestere a salariilor de 7% din aprilie si de 13% spre sfarsitul anului 2007, ceea ce inseamna o majorare medie de 6,3%, adica cu aproximativ 2% mai mult decat rata preconizata a inflatiei de 4,5 procente. "Noi negociem in continuare, mai avem doua saptamani pana la inceperea cursurilor universitare si speram sa gasim o solutie la acest conflict", a spus presedintele Federatiei Alma Mater. Acesta a adaugat ca si cadrele didactice din invatamantul superior vor participa la mitingul organizat de celelalte trei federatii din Educatie.
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, a declarat ca Guvernul a propus o crestere salariala de 6,25%, explicand ca o majorare a salariilor mai consistenta ar determina cresterea inflatiei. "Propunerea incearca sa reflecte cele doua componente pe care incercam sa le asiguram pentru salariatii din Invatamant: este vorba de o crestere salariala mai mare decat rata inflatiei si care sa permita o realocare a grilelor pentru diverse sectoare bugetare. (...) Asteptam propunerile partenerilor nostri. Ne vom mai intalni cu acestia. Vom respecta angajamentul Guvernului ca, pe parcursul ciclului electoral (decembrie 2008 - decembrie 2004), cresterea salariilor sa fie de 60%", a precizat Vladescu.
Propunere indecenta
Intalnirea de la Ministerul Educatiei a inceput la ora 15.00 si nu a durat nici doua ore, intrucat sindicalistii s-au ridicat de la masa negocierilor, dupa ce au aflat ca oferta guvernantilor a fost de numai doua procente peste rata inflatiei. "Propunerea de majorare a salariilor facuta de ministrul Finantelor este indecenta, este sub ceea ce ne-am asteptat", a declarat, la finalul discutiilor, Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret". La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a afirmat ca scoala nu va incepe pe 15 septembrie, pentru ca profesorii nu vor participa la deschiderea noului an scolar, ci vor organiza un miting. Cornea a precizat, insa, ca pe 18 septembrie cursurile se vor desfasura normal, urmand ca celelalte forme de protest sa fie anuntate ulterior. "Avem semnale ca neparticiparea la deschidere va fi de masa. Nici copiii nu ar trebui sa participe", a precizat Cornea.
Praful de pe toba
Guvernantii si profesorii au stabilit o alta intalnire, peste o saptamana. Ministrul Vladescu, le-a promis sindicalistilor ca, la intalnirea programata pentru martea viitoare, reprezentantii Executivului vor veni cu propuneri concrete de crestere a salariilor cadrelor didactice. Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, l-a acuzat pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca ii trateaza pe profesori cu indiferenta, la fel ca anul trecut, si ca isi bate joc de elevi, prin neparticiparea la negocieri. "Romania este condusa de un prim-ministru, si nu de un ministru de Finante", i-a reamintit el lui Tariceanu, prin intermediul jurnalistilor.
In 28 noiembrie anul trecut, dupa mai mult de o luna de proteste ale cadrelor didactice si in urma numeroaselor runde de negociere, a fost semnat un acord intre reprezentantii federatiilor sindicale din Invatamantul preuniversitar si universitar si cei ai Executivului. Presedintele Basescu s-a implicat in medierea conflictului.
Profesorii, pesimisti
Razvan Bobulescu, presedintele Sindicatului din Invatamant "Alma Mater", s-a declarat, ieri, pesimist in privinta solutionarii, de catre Guvern, a revendicarilor sindicale, si a avertizat ca "daca nu se face nimic cu salarizarea, s-ar putea ca, in viitor, sa se discute despre Invatamant ca despre un fost domeniu prioritar". El a adaugat ca nu crede intr-un sistem in care "unii sunt mai bugetari decat ceilalti". Totodata, Bobulescu considera ca rectificarile bugetare au fost facute foarte tarziu, deoarece "se stia ca banii nu vor putea fi cheltuiti rapid". "Vad ca se face mare tam-tam cu faptul ca nu sunt reparatii in scoli, dar cum puteau sa se faca reparatii inainte de primirea banilor?", s-a intrebat el. Liderul sindical mai considera ca o parte din sumele alocate infrastructurii nu vor putea fi cheltuiti. In opinia sa, la bugetul anului 2007 alocat Invatamantului trebuie sa se adauge si sumele necheltuite in infrastructura in acest an.
Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat ca FSLI va accepta o majorare de 30% in acest an a salariilor profesorilor, daca se vor primi garantii ca anul viitor vor fi din nou marite cu 30%. "Angajamentul actualei coalitii de guvernamant se referea la o majorare de 100% a salariilor in cei patru ani de guvernare", a spus liderul sindical. El a precizat ca doreste ca tot ceea ce se va discuta cu reprezentantii guvernului sa fie cuprinse intr-o lege "clara, care sa nu mai fie la bunul plac al uneia sau alteia dintre guvernari".
La randul sau, presedintele Sindicatelor din invatamant "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu, a precizat ca o majorare a salariilor mai mare decat rata inflatiei nu este decat un "paliativ". El a adaugat ca in tara exista o penurie de profesori calificati, tocmai din cauza ca aceste cadre didactice nu sunt motivate sa lucreze in Invatamant. Izvoranu a reclamat si faptul ca banii pentru imbunatatirea infrastructurii au fost alocati cu intarziere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.