Biroul Vamal Ploiesti a ramas fara mai bine de jumatate din personal, dupa ce procurorii anticoruptie au retinut marti noaptea 13 vamesi pentru luare de mita. Inculpatii au fost adusi ieri la Tribunalul Bucuresti, pentru discutarea arestarii lor prev

Biroul Vamal Ploiesti a ramas fara mai bine de jumatate din personal, dupa ce procurorii anticoruptie au retinut marti noaptea 13 vamesi pentru luare de mita. Inculpatii au fost adusi ieri la Tribunalul Bucuresti, pentru discutarea arestarii lor preventive.

Inainte de a fi ""saltati"" de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), cei 13 vamesi, in frunte cu adjunctul sefului Biroului Vamal Ploiesti, Liviu Jianu, au fost filati timp de zece luni cu ""tot tacamul"". Fusesera denuntati pentru spagile pe care le-ar fi cerut de la comisarii vamali, asa ca li s-au inregistrat convorbirile telefonice si au fost supravegheati inclusiv cu ajutorul unui agent sub acoperire. Marti seara anchetatorii au hotarat retinerea lor sub acuzatia ca, in perioada noiembrie 2005-august 2006 ar fi pretins si primit spagi repetate, pentru a urgenta sau inlesni indeplinirea formalitatilor vamale in cazul unor firme de import-export.
PUTIN, DAR DES. Inculpatii au fost adusi ieri in fata unui judecator de la Tribunalul Bucuresti, care trebuie sa hotarasca daca ii aresteaza sau nu. La inchiderea editiei, judecatorul nu luase inca o hotarare in acest caz.
Potrivit adresei procurorilor, vamesii cereau o mita cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de lei vechi pentru fiecare act emis, plus cafea si sucuri. Suma pe care ar fi obtinut-o astfel cei 13 in fiecare luna a fost estimata de anchetatori la 400 de milioane de lei vechi (aproximativ 11.000 de euro).
13 DIN 25. Dupa actiunea DNA, Biroul Vamal Ploiesti a ramas cu mai putin de jumatate din personal. Potrivit sefului institutiei, Costin Duta, pentru remedierea situatiei va fi nevoie probabil de ""imprumutarea"" unor vamesi de la Punctul Vamal Campina.

REACTIA ANV


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.