Pentru iubitorii de vin in-cepe cea mai fru-moasa perioada: se culeg viile, iar vinul va incepe sa curga.Momentul nu a putut trece neobservat de oenologul Ion M. Pusca. Ziua de 14 septembrie este numita popular ""Crislovul Viilor"", moment in care

Pentru iubitorii de vin in-cepe cea mai fru-moasa perioada: se culeg viile, iar vinul va incepe sa curga.Momentul nu a putut trece neobservat de oenologul Ion M. Pusca.

Ziua de 14 septembrie este numita popular ""Crislovul Viilor"", moment in care se incepe culesul viilor. Evenimentul nu putea trece neobservat pentru oenologul dr. ing. ec. Ion M. Pusca, care a ales aceasta zi pentru lansarea pe piata a lucrarii ""Vechi soiuri romanesti de vita-de-vie"", scoasa la Editura Intact. Motivatia cartii porneste de la afirmatiile profesorului Ion C. Teodorescu: ""In literatura straina si chiar in literatura romana s-au strecurat unele pareri gresite cu privire la trecutul viticulturii noastrea€¦ se contesta vechimea vitei-de-vie in tara noastra, faptul ca ea dateaza inca din epoca preromana"". Dupa o documentare minutioasa, doctor Ion M. Pusca vine cu o culegere in care cunoscatorii vinului, dar si bautorul de rand pot gasi informatii legate de soiuri de vita-de-vie foarte vechi cultivate in Romania. Aflam astfel despre ""Casaba alba"", ""Gordin"", ""Carcioasa"", ""Plavaie"" si altele. Pe langa acestea se gasesc enumerate si cateva soiuri de vita-de-vie vechi mai putin cunoscute: ""Albisoara"", ""Bambal"", ""Cimighiera"" etc. Pentru multe dintre ele, Ion M. Pusca a facut o scurta caracterizare de unde puteti afla unde se cultivau sau este facuta o descriere a strugurilor.
PREZENTARE. Mai mult, in perioada 2005-2006, doctor Ion M. Pusca a scris in Jurnalul National articole legate de soiurile vechi romanesti, captand atentia publicului fata de acest subiect. Astfel, dupa cum autorul spune ""in lucrare prezint succint informatii despre soiurile vechi, pentru a arata multitudinea celor care au supravietuit gratie condeiului. Sunt sigur ca cititorul va fi surprins vazand numarul mare al soiurilor create de generatii pe aceste meleaguri. Dar oare cate alte soiuri au disparut fara sa fie mentionate undeva?"".
PREFATA. Cititorii vor avea surpriza sa descopere ca autorul ""Cuvantului inainte"" este chiar Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale. ""M-am nascut in Podgoria Dragasani, una dintre cele mai frumoase si mai vechi zone viticole din Romania. In toate CV-urile mele, la rubrica hobby am trecut: cultivarea vitei-de-vie si prelucrarea vinului"", motiveaza Isarescu prezenta in aceasta lucrare. La prima vedere, cititorul are impresia ca se afla in fata unui album al vinurilor romanesti. Mai mult de jumatate dintre soiuri sunt ilustrate color. Cele 300 de pagini se transforma intr-o editie de arta tipografica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.