In Camera Deputatilor, conservatorii si udemeristii s-au coalizat, ieri, cu PSD si PRM impotriva proiectelor ministrului Justitiei, Monica Macovei, incercand - fara succes, deocamdata - sa adopte un proiect de lege care stipula ca numirea si destituirea procurorilor sefi se face de catre presedintele tarii, la propunerea CSM, si nu a ministrului Justitiei. Acesta nu este insa singurul moment in care UDMR si PC au demostrat ca s-ar descurca mai bine in Opozitie si ca mai fac parte din Coalitie doar pe hartie. In urma unor amendamente ale UDMR aduse la proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, atributiile acestei institutii de control a averilor si sesizare a incompatibilitatilor parlamentarilor au fost practic masacrate. Liderul UDMR Marko Bela a sustinut ieri ca nu va accepta ca ministrul Justitiei sa respinga toate amendamentele facute de parlamentari la aceasta lege. Amintim ca responsabilii europeni au exprimat, recent, noi temeri referitoare la angajamentul autoritatilor de la Bucuresti in lupta impotriva coruptiei, cu numai doua saptamani inainte de data la care urmeaza sa recomande momentul aderarii Romaniei la UE. Reuniti, luni seara, in sedinta Aliantei, liderii PD si PNL au analizat provocarile UDMR si PC. Democratii au incercat sa-i convinga pe liberali de necesitatea alegerilor anticipate. Intr-un final, "aliatii" au hotarat sa-l mandateze pe premierul Tariceanu sa poarte negocieri cu PC si UDMR in vederea reinchegarii Colitiei.
"Para la Stambul"
Initiativa legislativa privind numirea si destituirea procurorilor sefi, ce apartine conservatorilor, nu a intrunit ieri, la Camera, numarul de voturi necesar pentru a fi adoptata, doar 156 de deputati pronuntandu-se favorabil, in loc de 167 cat era necesar. Deputatii opozitiei, alaturi de conservatori, l-au atacat si ironizat pe ministrul Justitiei in timpul dezbaterilor, sustinand in cor ca "ne este frica de Monica Macovei". "Am si eu momente cand mi-e frica de Monica Macovei, pentru ca este o paracioasa, paraste tara si institutiile ei, inclusiv Parlamentul, la Bruxelles. Perpetueaza in timp mentalitatea fanariota a umblatului cu para la 'Stambul", a tunat conservatorul Sergiu Andon. El a sustinut ca, din punct de vedere constitutional, este atributia CSM sa propuna numirea si destituirea procurorilor sefi, si ca "nu putem astepta un moment mai favorabil pentru a fi constitutionali". Nici reprezentantii UDMR nu au fost mai prejos, ci au pledat pentru adoptarea initiativei, facand brusc apel la consecventa si la respectarea intocmai a programul de guvernare. Deputatul maghiar Mate Andras a citit din programul Coalitiei, in care se precizeaza drept obiectiv restrangerea treptata a competentelor ministrului Justitiei, "corespunzatoare cresterii competentei CSM".
Cod penal in stand-by
Nici proiectul de lege privind adoptarea Ordonantei de urgenta care stabilea amanarea intrarii in vigoare a noului Cod Penal pana la 1 septembrie 2008 nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata, urmand sa fie rediscutat in viitoarea sesiune parlamentara. Din cauza absenteismului, deputatii Coalitiei nu au reusit ieri sa impuna prin vot aprobarea ordonantei dorita de ministrul Justitiei Monica Macovei. Desi proiectul avea nevoie de 167 de voturi favorabile, s-au intrunit doar 143, din plen lipsind nu mai putin de 15 liberali, 11 democrati, 5 udemeristi si patru conservatori. Democratul Daniel Buda a explicat ca, potrivit Regulamentului Camerei, cel putin pana la rediscutarea ordonantei, ramane in vigoare vechiul Cod penal.
Jocurile
In sedinta conducerii Aliantei, de luni seara, Adriean Videanu (PD) a invocat slaba sustinere parlamentara a Cabinetului Tariceanu, dand exemplu atitudinea PC si UDMR vizavi de proiectul Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Videanu a vorbit despre duplicitatea binecunoscuta a conservatorilor si despre neintelegerile cu UDMR, militand pentru oportunitatea alegerilor anticipate intr-un viitor apropiat, dupa integrarea Romaniei in UE. Referitor la animozitatile cu UDMR, Videanu a dat un exemplu concret: Statutul Minoritatilor Nationale reprezinta un veritabil mar al discordiei in cadrul Coalitiei majoritare. "Trebuie sa facem anticipatele", a fost concluzia lui Videanu, care, de altfel, a fost luat peste picior pe tot parcursul sedintei de catre colegii liberali, pentru faptul ca a uitat sa plateasca consumatia la carciuma "Potcoava". De partea cealalta a baricadei, liberalii s-au codit sa se pronunte. Sursele noastre ne-au precizat insa ca, intr-un final, Stroe a spus ca liberalii ar fi de acord sa discute si despre anticipate daca la discutii ar fi prezent si presedintele Traian Basescu. Liderii Aliantei au discutat si despre solicitarea sefului conservator Dan Voiculescu de a-l suspenda pe seful statului. Democratii si-au manifestat nemultumirea ca premierul Tariceanu a acceptat sa se intalneasca cu "Dom' Profesor" pentru discutii, invocand ca, de bine de rau, PNL se afla intr-o alianta cu PD. Videanu a insinuat insa ca nu-i tocmai firesc ca Tariceanu sa se intalneasca cu un partid care ba vrea sa izoleze politic PD, ba vrea sa-l suspende pe Traian Basescu. Una peste alta insa, liderii Aliantei au hotarat ca, cel putin pana la 1 ianuarie 2007, sa mimeze buna intelegere in cadrul Coalitiei.