Presedintele Traian Basescu a intervenit telefonic, luni seara, la Antena 3 - intr-o emisiune in care era invitat martorul de la Potcoava, Nicolae Vulpe - pentru a-si spune versiunea in legatura cu discutiile pe care le-a purtat acolo, sambata, cu
Presedintele Traian Basescu a intervenit telefonic, luni seara, la Antena 3 - intr-o emisiune in care era invitat martorul de la Potcoava, Nicolae Vulpe - pentru a-si spune versiunea in legatura cu discutiile pe care le-a purtat acolo, sambata, cu lideri ai PD. Presedintele a admis ca a discutat cu democratii cateva dintre temele "deconspirate" de Vulpe, insa a negat ca ar fi abordat secrete de stat si s-ar fi dedat la conspiratii politicianiste. In plus, seful statului l-a invitat pe cetatenul-martor sa vina, marti (ieri - n.red.) la Cotroceni si sa-l identifice pe SPP-istul care i-a sters inregistrarea audio. Vulpe nu a dat curs invitatiei. Revenind la emisiunea de luni seara, mentionam ca singurul punct in care Vulpe l-a contrazis ferm pe presedinte a fost acela referitor la consumul de vin, Basescu sustinand ca nu a baut decat apa. (O.B.)
"Era vorba de PPE"
In timp ce Nicolae Vulpe - cetateanul care a tras cu urechea la discutiile presedintelui cu lideri ai PD - dezvaluia moderatorilor emisiunii de la Antena 3 secretele receptionate la carciuma, Traian Basescu a intrat pe fir pentru precizari. Presedintele a contrazis afirmatiile facute de Vulpe cu privire la formarea unui partid popular prezidential prin unirea unor grupari disidente din PNL, PC si PSD, sustinand ca subiectul in discutie era de fapt admiterea PD in Partidul Popular European (PPE). Seful statului a tinut sa precizeze ca dezvaluirile facute de Vulpe sunt de notorietate si ca la masa nu s-a discutat nici un secret de stat si absolut nimic iesit din comun. "M-am adresat lui Vasile Blaga, care a fost in Germania. Povestea cu Badalan (seful Statului Major General, pus la dispozitia Justititiei de presedinte, la solicitarea ministrului Apararii - n.red.) nu este nici un secret de stat. Si la povestea cu PUR, cu Valentin, ca as incerca eu o apropiere: ati inteles gresit povestea cu PUR si cu Ponta. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar de unde organizatie de tineret la PUR? Eu vorbeam de PPE, el a inteles ca voiam sa il iau pe Ponta si PUR. Nici prin cap nu imi trece sa incerc o apropiere de PUR, de tineretul PUR", a spus Basescu. El a explicat ca Radu Berceanu l-a anuntat ca PD va primi, pe 18-19 septembrie, statutul de membru in Partidul Popular European. "Oricum, pe 31 decembrie noaptea, PD in mod automat devine membru al PPE, prin statutul PPE", a spus Basescu. Presedintele a spus categoric ca nu are nevoie de un partid prezidential. "Dvs nu intelegeti ca eu candidez separat de partide? Cum ganditi ca am nevoie de un partid? Ce efort merita sa faci sa construiesti un megapartid? Am avut acea constructie care era impreuna cu PNL, inainte de alegeri, sa facem un partid de fuziune... N-a iesit, salut! Nu ma mai intereseaza sa fac partide din franturi. Si ce interes am eu sa construiesc un megapartid?", a comentat Basescu.
Subiectele discutate, lucruri publice
Presedintele a insistat ca toate temele discutate cu liderii PD erau cunoscute publicului. "Nu am plecat de la birou decat cand Atanasiu mi-a trimis inlocuitor pentru Badalan. Dupa ce am primit propunerea, am plecat, dar astea sunt lucruri publice. Revocarea era publica", a spus Basescu. Intrebat daca poate confirma ca in locul lui Badalan va fi numit viceamiralul Gheorghe Marin, seful fortelor navale, Basescu a raspuns: "Nu va pot da o asemenea conformare. In lege sunt doar patru ofiteri care pot fi sefi SMG. Primul adjunct sau unul din sefii celor trei arme. Nu va ascund ca optiunea mea se indreapta spre fortele navale". Basescu a respins si informatiile conform carora "cand a fost chemat, Marin a tremurat". "Era altcineva caruia i-a tremurat vocea, sambata dimineata. Dar nu va spun cui", a spus Basescu. El a precizat ca a vorbit cu cei trei lideri PD despre faptul ca nu se mai organizeaza sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, care sa determine depasirea crizei cauzate de intarzierea numirii sefilor SRI, SIE si SMG. "Sa se ia nota ca stau cu inlocuitor la SRI si cu inlocuitor la SIE. Il am pe Coldea inlocuitor", a spus presedintele. Mai mult, seful statului i-a promis lui Vulpe ca, daca se va dovedi ca e adevarat, il va da afara pe acel sepepist care i-a sters inregistrarea audio de pe telefonul mobil. Basescu l-a chemat, la ora 11.00, la intrarea in Cotroceni, pentru a-l identifica pe sepepist. "Maine (marti-n.red.) la 11.00 sa fie la poarta Leu, eu va promit ca voi face public si ca il voi da afara", a declarat Basescu, care i-a spus acestuia ca exista mijloace tehnice pentru a recupera inregistrarea.
N-a baut ca nu i-a placut vinul
Seful statului a negat cetagoric ca ar fi baut vin la masa, desi Nicolae Vulpe a insistat pe acest subiect, sustinand ca presedintele a consumat cam o sticla de vin. Si Adrian Videanu, care a intrat telefonic in emisiune, a contrazis spusele lui Vulpe. "A comandat la inceput un vin sec, dar nu i-a placut si n-a mai consumat. N-a baut decat apa minerala toata seara cat a fost cu noi", a spus primarul Capitalei. Intrebat daca nu cumva el a fost cel care a refuzat vinul respectiv, din cauza ca "era prea dur", Videanu a replicat: "Ei, ati confundat probabil, domnule Vulpe". (Roxana ANDRONIC)
SPP nu-l stie pe sepepistul de la "Potcoava"
Purtatorul de cuvant al SPP, Bogdan Onea, a sustinut ieri ca persoana indicata de Nicolae Vulpe - cel care a relatat presei despre discutia presedintelui cu sefii PD - ca i-ar fi sters convorbirea inregistrata, nu este angajat al Serviciului. "Domnul Nicolae Vulpe a fost asteptat incepand cu ora 11.00 (n.r.-ieri), este ora 13.00 si nu s-a prezentat, asa cum am precizat si in comunicatul remis de SPP dupa difuzarea emisiunii de la Antena 3, persoana indicata de domnul Nicolae Vulpe nu este angajat al SPP", a spus Onea. Reamintim ca Nicolae Vulpe a relatat ziarului "Gandul" discutia pe care presedintele Traian Basescu a avut-o sambata cu liderii PD Adriean Videanu, Radu Berceanu si Vasile Blaga, la restaurantul "Potcoava". (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.