Ambasada americana din Damasc a fost, ieri dimineata, tinta unui atentat terorist. Un grup de patru barbati inarmati cu grenade si mitraliere a atacat, la ora locala 10:00, sediul institutiei si a incercat sa detoneze o masina-capcana. Fortele de securitate siriene au intervenit cu operativitate, reusind sa ucida trei dintre atentatori si sa-l raneasca grav pe cel de-al patrulea, dar au pierdut si ele un om. Expertii antiterorism au dezamorsat un vehicul-capcana, parcat in fata Ambasadei SUA. Autoritatile siriene au confiscat un al doilea vehicul, incarcat cu dispozitive explozive artizanale care nu au fost detonate. Conform unor surse diplomatice, in cladirea Ambasadei SUA din Damasc lucreaza aproximativ 40 de functionari americani, iar perimetrul este pazit zilnic de 30 de militari sirieni. Un diplomat chinez a fost usor ranit de un glont ratacit in timpul atacului. Diplomatul, care se gasea pe acoperisul cladirii Ambasadei Chinei, aflata in apropierea reprezentantei diplomatice a SUA, a fost dus la spital.
Primele imagini transmise de canalul de televiziune BBC au prezentat o masina calcinata, urme de sange pe trotuar, precum si o camioneta alba incarcata cu butelii cu gaz.
In cursul dupa-amiezii, ambasadorul Siriei in Statele Unite, Imad Moustapha, a declarat pentru CNN ca o grupare care are legaturi cu reteaua terorista Al-Queda - Jund al-Sham (Soldatii Levantului) - este suspectata de comiterea atacului. Pana la acea ora insa, respectiva miscare nu revendicase atentatul. (I.C.)