Liderii PD au analizat in ultimele saptamani toate scenariile prin care sa ajunga la declansarea alegerilor anticipate. Varianta de forta presupune iesirea de la guvernare imediat dupa Consiliul European din 10 decembrie. Suspendarea ministrului A

Liderii PD au analizat in ultimele saptamani toate scenariile prin care sa ajunga la declansarea alegerilor anticipate. Varianta de forta presupune iesirea de la guvernare imediat dupa Consiliul European din 10 decembrie.

Suspendarea ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, a picat chiar in mijlocul negocierilor pe care liderii PD se straduiau sa le poarte din nou cu liberalii pentru ca sa ii convinga de necesitatea alegerilor anticipate. Calculul lui Traian Basescu despre inceperea caderii in sondaje i-ar viza in primul rand pe liberali, spun democratii, care invoca, in discutii neoficiale, sondaje de opinie care ar arata ca PNL este la limita pragului electoral in Transilvania, ca ar fi ramas doar cu vreo trei judete in Moldova, iar in Oltenia-Muntenia s-ar afla pe locul patru, dupa Gigi Becali. Argumentul ar fi unul cu care sa fie sensibilizati partenerii de Alianta, pe langa deja clasicele ""Nu avem majoritate in Parlament"" si ""Nu mai castigam alegerile nicicum daca le facem in 2008, cand vom deconta greutatile primului an de dupa integrare. S-a intamplat la fel in toate tarile integrate pana acum"".
GARANTII. Deja fripti in razboiul cu seful statului, liberalii nu au insa incredere sa mai faca vreun pact cu democratii. O recunosc chiar negociatorii din PD, care spun ca PNL ar fi cerut garantii ferme de la seful statului ca va ramane premier Calin Popescu Tariceanu. Liberalii ar cere un document intre cele doua partide, care sa fie semnat in prezenta lui Basescu.
Liderii PD sunt gata sa ii promita lui Tariceanu fotoliul de premier, insa doar cat ar dura mandatul lui de acum. Adica inca doi ani. Surse din PD spun ca la ultima intalnire de ""strategie"" a liderilor democrati, presedintele executiv, Adriean Videanu, ar fi venit cu ideea impartirii mandatului de prim-ministru: doi ani Tariceanu, pana la sfarsitul lui 2008, dupa care doi ani un premier de la PD. Insa propunerea inca nu a fost facuta PNL-ului.
INVERS LA RAPORT. O varianta de negociere au pregatit cei din PD si pentru intocmirea listelor parlamentare. Daca acum raportul dintre PNL si PD in cele doua Camere este de 1,3 la 1, un nou calcul al raportului in functie de actualele sondaje de opinie si de rezultatul alegerilor locale din 2004, asa cum prevede protocolul Aliantei, ar duce PD la un avans de circa 3 la 1 in defavoarea PNL. Astfel ca, daca pana recent democratii vorbeau de un raport 1 la 1 pe liste, acum s-au razgandit si ar vrea o medie intre acest 1 la 1 si cel de 3 la 1 din sondaje. Pe scurt, PD viseaza sa aiba de doua ori mai multi parlamentari decat PNL.
PLANUL B. Cele de mai sus au insa si o alternativa de forta: iesirea de la guvernare. ""Daca PNL nu va fi de acord cu anticipatele, noi, dupa Consiliul European din 10 decembrie, iesim de la guvernare. Si atunci sa decida: fac anticipate cu noi sau fac guvern cu PSD? Daca fac guvern cu PSD, in 2008 PD castiga alegerile"", dadea ieri ca sigur un lider important al PD. Calculul include fireste si contributia lui Basescu la tocarea permanenta a unui guvern din care PD nu ar face parte.
Semn ca amenintarea de mai sus este menita sa ii stranga cu usa pe liberali, ministrul Radu Berceanu a lansat voalat mesajul catre PNL, marti seara, intr-o emisiune tv. ""Nu se pune problema iesirii de la guvernare. Cel putin acum. S-ar putea sa se puna, sigur. Este o optiune. Nu exclud..."", a spus Berceanu, insistand pe sintagma ""cel putin acum"".

SPRIJINUL PSD-PRM


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.