Dupa dezvaluirea faptului ca doi dintre membrii Comisiei de analizare si condamnare a comunismului - patronata de presedintele Traian Basescu - au fost informatori ai fostei Securitati este asteptata deconspirarea celui de-al treilea membru al Comisi
Dupa dezvaluirea faptului ca doi dintre membrii Comisiei de analizare si condamnare a comunismului - patronata de presedintele Traian Basescu - au fost informatori ai fostei Securitati este asteptata deconspirarea celui de-al treilea membru al Comisiei care a colaborat cu organele de informatii ale regimului comunist din Romania. Nume de cod: "Pavelescu". Conform informatiilor Asociatiei Civic Media, pe langa ierarhul Nicolae Corneanu si istoricul Sorin Antohi, in Comisia prezidentiala se mai gaseste un fost informator al Securitatii, al carui nume este extrem de sonor in "societatea civila institutionalizata". Victor Roncea, coordonatorul Asociatiei Civic Media, a solicitat in cadrul emisiunii Zig-Zag realizata de Ion Cristoiu la postul de televiziune Antena 3 ca respectivul membru al comisiei Tismaneanu sa se autodeconspire. Membrii Comisiilor prezidentiala si guvernamentala pentru cercetarea comunismului se afla pe lista "Voci curate" depusa de Civic Media la CNSAS pe 7 iulie a.c. Roncea a mai afirmat ca Antohi a facut in confesiunea sa publica greseala sa deconspire si membri ai retelei de intelectuali care l-au protejat in ultimii ani. El afirma ca si-a obtinut dosarul de informator de la CNSAS in august 2002, cand in Colegiul CNSAS se aflau prietenii sai, distinsii intelectuali Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici si Mircea Dinescu. Conform Legii CNSAS, inclusiv acestia aveau obligatia sa decida si anunte asupra colaborarii lui Sorin Antohi cu "Securitatea, ca politie politica". La 4 septembrie a.c., Civic Media a adresat o scrisoare deschisa Presedintiei, Guvernului si Parchetului General solicitand pentru transparenta si credibilitate publicarea imediata a dosarelor membrilor Comisiilor Basescu si Tariceanu din arhivele CNSAS, SRI, SIE si MApN si investigarea celor care nu au certificat ORNISS, dar manipuleaza dosare din Arhivele secrete ale Romaniei. ZIUA a adresat de asemenea, pe 6 septembrie, un set de intrebari pe aceasta tema Departamentului Comunicare Publica al Cotrocenilor, asteptand un raspuns conform legii 544/2001. Presedintia nu a avut pana in prezent nici o reactie fata de faptul ca tocmai in Comisia menita sa analizeze si, speram, condamne, comunismul exista cel putin doi informatori ai Securitatii. Nici ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, care il desemnase pe Antohi sa conduca controversata Fundatie Ungaro-Romana Gojdu, nu a comentat "dezvaluirea" cunoscuta de apropiatii si mentorii ministrului inca din 2002. Conform surselor ZIUA, Sorin Antohi ar fi demisionat din aceasta Comisie, fara a face insa public acest fapt. Asteptam confirmarea oficiala din partea Administratiei Prezidentiale care, din 4 septembrie, se complace intr-o tacere vinovata. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.