Vicepremierul si presedintele UDMR Marko Bela si-a permis sa-i santajeze pe vicepresedin-tele Comisiei Europene Franco Frattini si pe comisarul european pentru extindere Olli Rehn. Intr-o scrisoare trimisa ieri celor doi oficiali europeni Marko Be
Vicepremierul si presedintele UDMR Marko Bela si-a permis sa-i santajeze pe vicepresedin-tele Comisiei Europene Franco Frattini si pe comisarul european pentru extindere Olli Rehn. Intr-o scrisoare trimisa ieri celor doi oficiali europeni Marko Bela pune in legatura votarea legii pentru infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) cu votarea in Parlamentul Romaniei a Legii statutului minoritatilor nationale. Franco Frattini si Olli Rehn si-au exprimat nedumerirea fata de blocarea de catre UDMR a legii ANI: "Evenimentele recente din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei (...) ne-au oferit un motiv solid de ingrijorare cu privire la hotararea tuturor actorilor politici romani de a lupta eficient, sustinut si ireversibil impotriva coruptiei la nivel inalt", se afirma intr-o scrisoare datata 8 septembrie, trimisa de cei doi oficiali europeni lui Marko Bela. "Suntem dezamagiti in special de faptul ca proiectul de lege al Agentiei Nationale de Integri-tate nu a fost promulgat dupa dezbaterile incepute miercuri, in Camera inferioara" a Parlamentului, se precizeaza in document. Scrisoarea de raspuns a lui Marko Bela se intinde pe doua pagini si subliniaza adeziunea fata de combaterea coruptiei. Insa in finalul mesaju-lui, fara nici o legatura cu inceputul, Marko Bela aduce in discutie proiectul Legii Statutului minoritatilor din Romania solicitand sprijinul Comisiei Europene pentru adoptarea acestui act normativ. Cu alte cuvinte: da-mi sa-ti dau!
Laude si plecaciuni
Marko Bela isi incepe scrisoarea intr-un ton laudativ fata de oficialii europeni: "As vrea sa va multumesc si prin aceasta cale pentru atentia pe care o acordati eforturilor noastre de a indeplini criteriile de aderare in Uniunea Europeana. Suntem constienti ca in continuare trebuie sa urmarim cu toata fermitatea realizarea dezideratelor pe care le-am stabilit impreuna. Va asigur ca inteleg intru totul preocuparea Domniilor Voastre, privind adoptarea tuturor actelor legislative in legatura cu care am luat un angajament cu totii din coalitia guvernamentala".
Dupa episodul laudativ, Marko Bela trece direct la chestiune - leaga proiectul ANI de problema Legii statutului minoritatilor nationale: "Din intrevederile noastre din ultimele luni a reiesit ca in domeniul combaterii coruptiei, respectiv al drepturilor omului si al minoritatilor nationale, Uniunea Europeana solicita adoptarea grabnica a urmatoarelor proiecte: Legea finantarii partidelor politice, Legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate si Legea privind statutul minoritatilor nationale".
Dreptul de a depune amendamente
In paragraful urmator, presedintele UDMR lauda proiectul ANI: "La fel, in legatura cu infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, in urma unor dezbateri publice intense, am elaborat si am adoptat in Guvern un proiect care satisface, dupa parerea mea, necesitatea exprimata si de Domniile Voastre, de a crea o institutie care sa vegheze asupra integritatii demnitarilor si functionarilor publici, verificand veridicitatea datelor cuprinse in declaratiile lor de avere si de interese, examinand sesizarile intrate la aceasta institutie si transmitand catre organele competente ale justitiei toate datele sau faptele in legatura cu care exista suspiciunea intemeiata a unei infractiuni. In continuare sunt convins, asa cum am relatat si Domniilor Voastre, ca proiectul Guvernului contine toate dispozitiile necesare pentru a indeplini dezideratele pe care le-am convenit impreuna".
Marko Bela subliniaza mai apoi drepturile parlamentarilor romani si ofera asigurari ca proiectul ANI va fi aprobat cat de curand: "Trebuie sa recunoastem, bineinteles, dreptul parlamentarilor de a propune amendamente la acest proiect, eliminand astfel unele dispozitii care vizeaza modificarea altor legi si evitand totodata suprapunerea atributiilor agentiei nou-infiintate si politia, Parchetul sau instantele. Dar aceste modificari nu trebuie nici sa incetineasca adoptarea legii si nici sa-i slabeasca eficienta. Sunt convins ca acest proiect va fi adoptat cat mai curand intr-o forma care sa asigure infiintarea Agentiei Nationale de Integritate conform principiilor enumerate de mai multe ori si de Domniile Voastre".
Conditia maghiara
In ultimul paragraf al scrisorii sale catre oficialii europeni Marko Bela sare la problema cheie - Legea statutului minoritatilor nationale din Romania: "Cu ocazia intrevederilor noastre V-am promis sa Va informez in legatura cu evolutia proiectului Legii privind statutul minoritatilor nationale, deoarece relatiile interetnice au o importanta deosebita pentru viitorul acestui spatiu unde se afla si Romania". In scrisoarea amintita, Marko Bela sustine ca nu exista nici un fel de progrese in problema legii amintite: "Ca reprezentant al comunitatii maghiare din Romania, Va datorez multumiri pentru atentia Domniilor Voastre acordata drepturilor minoritatilor nationale din tara noastra. Regret ca deocamdata nu Va pot relata in legatura cu o evolutie pozitiva in cursul dezbaterilor parlamentare". In aceeasi fraza Marko Bela leaga proiectul legii ANI de proiectul Legii statutului minoritatilor nationale: "Imi exprim convingerea ca la fel ca si in cazul proiectelor sus-mentionate, Veti putea contribui la deblocarea proiectului Legii privind statutul minoritatilor nationale, deoarece, asemanator luptei pentru combaterea coruptiei, incercam sa rezolvam o problema vitala pentru noi toti atunci cand vrem sa acordam minoritatilor nationale unele drepturi conforme cu principiile subsidiaritatii si autonomiei culturale". (George DAMIAN)
ANI ne arde la integrare
Comisia Europeana critica Parlamentul de la Bucuresti ca nu a adoptat la termen Legea Agentiei Nationale de Integritate * "Esecul Parlamentului ar putea influenta negativ raportul CE", avertizeaza comisarii europeni Franco Frattini si Olli Rehn
Comisia Europeana a exprimat noi temeri referitoare la angajamentul autoritatilor de la Bucuresti in lupta impotriva coruptiei, cu numai doua saptamani inainte de data la care urmeaza sa recomande momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, relateaza Reuters, citat de Mediafax. "Evenimentele recente din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei (...) ne-au oferit un motiv solid de ingrijorare cu privire la hotararea tuturor actorilor politici romani de a lupta eficient, sustinut si ireversibil impotriva coruptiei la nivel inalt", se afirma intr-o scrisoare datata 8 septembrie, trimisa de comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, si de comisarul pentru Justitie, Franco Frattini, vicepremierului Marko Bela. Scrisoarea a fost adresata dupa ce Parlamentul roman a respins o lege sustinuta de Bruxelles.
"Amendamentele risca sa genereze instabilitate"
"Suntem dezamagiti in special de faptul ca proiectul de lege a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) nu a fost promulgat dupa dezbaterile incepute miercuri, in Camera inferioara" a Parlamentului, se precizeaza in document. Parlamentul Romaniei trebuia sa adopte inainte de 7 septembrie legea de infiintare a agentiei care va efectua verificarea declaratiilor de avere ale politicienilor. Dezbaterile din Parlament au fost insa amanate, dupa ce unii deputati au obtinut modificarea unui articol care cerea controlarea nu doar a declaratiilor de avere ale politicienilor, ci si a averilor reale. Scrisoarea subliniaza faptul ca amendamentele propuse in timpul dezbaterii din Senat, menite sa schimbe procedurile de numire a procurorului general al Romaniei, risca sa genereze instabilitate in sistemul juridic si de lupta impotriva coruptiei", se mai arata in scrisoare. Comisia europeana avertizeaza ca "esecul Parlamentului de a promulga legea ar putea influenta negativ raportul Comisiei Europene din 26 septembrie, referitor la stadiul de pregatire a Romaniei pentru aderarea la UE, si care va recomanda data integrarii, in 2007 sau 2008". Romania si Bulgaria au ratat primul val de extindere a UE in fostul bloc comunist din estul Europei, din 2004, din cauza ritmului prea lent al reformelor.
Comisia Europeana a amanat, in mai, recomandarea privind data aderarii celor doua tari, in scopul de a continua sa exercite presiuni asupra lor, pentru implementarea reformelor. Coruptia si crima organizata din Romania si Bulgaria au reprezentat preocuparile principale ale Comisiei Europene, alaturi de agricultura ineficienta si slab organizata.
Tariceanu, ingrijorat
Premierul Tariceanu s-a declarat "ingrijorat" ieri vizavi de maniera in care deputatii au gasit de cuviinta sa dezbata proiectul de lege privind organizarea si functionarea ANI . El a recunoscut insa ca nu este imperativ necesar ca aceasta initiativa sa fie adoptata pana la data lansarii Raportului de Tara, pentru ca documentul oficialilor europeni sa fie unul "pozitiv". Tariceanu a lansat insa un apel catre deputatii Coalitiei si ai Opozitiei sa sustina proiectul ANI, in forma elaborata de Guvern. "Am discutat, in sedinta Cex-ului, problema referitoare la dezbaterile care au loc in Camera Deputatilor pe marginea proiectului de lege privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate. PNL, care a fost unul dintre promotorii acestui proiect politic, este ingrijorat de directia in care se indreapta dezbaterile si acest lucru este cu atat mai grav cu cat suntem in preajma Raportului de Tara din 26 septembrie", a sustinut Tariceanu, care a spus ca modul in care se desfasoara dezbaterile il pune pe ganduri pentru ca exista "niste angajamente". La randul lui, purtatorul de cuvant al liberalilor, senatorul Varujan Vosganian, a spus ca PNL va cere in Coalitie sustinerea proiectului ANI in forma Guvernului.
"Se reface Coalitia pentru un Parlament Murdar"
Modificarile aduse proiectului de lege au fost criticate si de Partidul Actiunea Populara, care a sustinut ca acest demers pune in primejdie procesul de integrare europeana a Romaniei. AP a sustinut ca UDMR, PC, PSD si PRM "refac Coalitia pentru un Parlament Murdar" si afirma ca oligarhia politico-economica va fi favorizata de faptul ca ANI este limitata la simpla monitorizare a declaratiilor de avere ale demnitarilor. Modificarile la proiectul de lege pun UDMR si PC intr-o ipostaza "de doua ori rusinoasa", a afirmat AP, deoarece cele doua partide participa la guvernare si si-au exprimat anterior sustinerea pentru proiectul executivului, pe care "il saboteaza acum". In acelasi timp, afirma AP, prin aceste modificari PSD "nu accepta sa renunte la rolul de promotor al coruptiei", iar PRM, "care si-a facut in mod mincinos si demagogic un stindard din lupta contra coruptiei, dovedeste acum ca refuza ca aceasta lupta sa fie purtata prin institutiile statului de drept. Tot ieri, tanara speranta a PSD Victor Ponta a declarat ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, incalca intelegerile facute intre liderii partidelor politice la Palatul Cotroceni in prezenta presedintelui Traian Basescu. "Am stabilit ca vom face aceasta lege privind Agentia Nationala de Integritate pentru a combate intr-adevar coruptia si nu o lege prin care ministrul Justitiei, care va sta temporar in aceasta functie, prinde puteri mai mari chiar decat ale presedintelui", a precizat Victor Ponta. (Razvan GHEORGHE, Roxana ANDRONIC)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.