Tragedia traita de americani in urma cu cinci ani a fost, ieri, subiect de prima pagina in toate marile publicatii ale lumii. Subliniind importanta continuarii luptei impotriva terorismului, presa americana critica Administratia Bush pentru absenta
Tragedia traita de americani in urma cu cinci ani a fost, ieri, subiect de prima pagina in toate marile publicatii ale lumii. Subliniind importanta continuarii luptei impotriva terorismului, presa americana critica Administratia Bush pentru absenta oricaror performante la acest capitol. Astfel, in Afganistan, lupta impotriva terorismului este, "in cel mai bun caz, in punctul mort, cu o resurgenta a talibanilor si o ameliorare economica datorata in mare parte unei bune recolte de opiu", iar Irakul este acum o pepiniera de teroristi, semnaleaza prestigiosul cotidian New York Times.
Lupta impotriva terorismului s-a devalorizat
Presedintele SUA, George W.Bush, este dur criticat in Los Angeles Times, care ii imputa o "simplificare exagerata si o folosire pe scara prea larga a generalizarilor" care tind, in final, sa devalorizeze lupta impotriva terorismului. USA Today demonteaza afirmatiile nefondate lansate de seful Casei Albe si sustinute, de-a lungul timpului de oamenii acestuia - in primul rand de vicepresedintele american, Dick Cheney, si de seful diplomatiei, Condoleezza Rice - semnaland, inca o data, ca razboiul din Irak "nu are nici o legatura cu atentatele de la 11 septembrie" si s-a dovedit a fi o "eroare".
Esecul razboiului impotriva terorismului, lansat de George W. Bush, dupa atentate, a fost denuntat, fara menajamente si in majoritatea publicatiilor europene, in special in cele din Marea Britanie, desi premierul Tony Blair, a fost si ramane principalul aliat al presedintelui american in controversatul razboi din Irak. "Cele cateva mici triumfuri dupa 2001" nu au greutate in fata "recentei rasturnari de situatie in Afganistan, a carnagiului din Irak, a progresului Hezbollah in Liban", comenteaza cotidianul britanic The Independent.
Times admite "nobletea" intentiilor americane, marcand, insa, si "incompetenta, uneori" in executia lor, ceea ce a avut "un cost enorm pentru reputatia SUA si a capacitatii lor de a-si urmari obiectivele pe scena mondiala".
Daily Mirror califica razboiul impotriva terorismului drept un "esec", remarcand ca "Al-Queda ramane o posibila amenintare si Ossama ben Laden este de negasit". Pentru Daily Telegraph, "americanii au stabilit aliante tactice cu autocratii regionali, confirmand acuzatiile de ipocrizie".
In Italia, La Stampa pune punctul pe "i", subliniind ca "razboiul impotriva terorismului" a durat deja "mai mult decat primul razboi mondial si un pic mai putin decat cel de-al doilea", insa "nu se intrezareste nici o victorie". (D.E)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.