Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, taxat in repetate randuri de seful statului drept "solutia imorala", l-a atacat cu o violenta fara precedent pe acesta din urma, anuntandu-si decizia de a trece imediat la aplicarea procedurii de s
Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, taxat in repetate randuri de seful statului drept "solutia imorala", l-a atacat cu o violenta fara precedent pe acesta din urma, anuntandu-si decizia de a trece imediat la aplicarea procedurii de suspendare a presedintelui Romaniei. In viziunea lui Dan Voiculescu, paharul a fost umplut dupa ce Traian Basescu s-a intalnit sambata cu trei fruntasi ai Partidului Democrat la restaurantul "Potcoava", de sub Podul Grant. Acolo, conform afirmatiilor unui martor ocular, Nicolae Vulpe, consumator la o masa invecinata, Traian Basescu ar fi utilizat termenul de "jigodii" atunci cand s-a referit la procurori - acestia fiind avocati ai statului - si ar fi devoalat o serie de intentii politice. Conform citatelor din marturisirea lui Vulpe reproduse in ziarul "Gandul", Traian Basescu ar fi pus la cale implicarea intr-un nou dosar penal a generalului Badalan si inlocuirea acestuia, la comanda Armatei Romane, cu un ofiter superior, provenit din flota militara. In fine, sunt redate o serie de detalii, extrem de stanjenitoare pentru cinstitii comeseni, vizand spargerea unor partide politice si reconfigurarea unor aliante care, in final, ar conferi o putere sporita Partidului Democrat si o mai mare autoritate presedintelui. Daca informatia este reala, ea poate deveni cu adevarat exploziva, mai ales in conditiile in care un partid parlamentar, in speta Partidul Conservator, anunta ca declanseaza, incepand chiar de astazi, procedura de strangere de semnaturi in vederea suspendarii presedintelui din functie. Cum poate fi evaluat acest eveniment politic dupa conferinta de presa organizata ieri de Voiculescu? Ce sanse reale sunt de suspendare a presedintelui?
In vara anului trecut, Traian Basescu a declansat un urias scandal, dupa ce, intr-o interventie la Radio Romania Actualitati, a vorbit de existenta unor grupuri de interese, reclamand chiar o intalnire care avusese loc cu cateva luni in urma la restaurantul "El Capitan" de la Snagov. Acolo, conform afirmatiilor sefului statului - care nu au fost nici recunoscute, nici dovedite - s-ar fi intalnit mai multe persoane, intre care subsemnatul si Dinu Patriciu, cu premierul Tariceanu, determinandu-l pe acesta sa renunte la declansarea, prin propria demisie, a procedurii anticipatelor. Si naruind astfel un important proiect politic promovat de Traian Basescu. A urmat un intreg tapaj mediatic pe marginea conceptului de "grup de interese", lansat atunci, fara prea mult discernamant, de Traian Basescu. Iar ciudatul termen se regaseste in premiera mondiala si in rechizitoriul cu care acelasi Basescu i-a pedepsit pe doi dintre participantii la intalnire. In Evul Mediu, ei ar fi fost decapitati. Ei bine, iata ca acum are loc o intalnire aproape in oglinda. Si care, pastrand metodologia prezidentiala, poate fi taxata drept o reuniune tipica a unui grup de interese. De asta data, nelegitime. Daca la restaurantul "El Capitan", intr-o zi de weekend, s-au intalnit, impreuna cu sotiile lor, oameni de afaceri, un jurnalist si un prim-ministru, iata ca la "Potcoava", o asemenea reuniune are drept eroi doar oameni politici. Insusi presedintele tarii si cei mai importanti fruntasi ai Partidului Democrat. Spre deosebire de reuniunea de la "El Capitan", la "Potcoava", conform ziarului "Gandul", exista un martor. Care a vazut, a fotografiat si a inregistrat discutia de la masa alaturata. E adevarat, el pretinde ca, in final, inregistrarea ar fi fost stearsa de catre un SPP-ist. Ramane de vazut daca e asa sau redactia de la "Gandul" le-a intins o capcana cinstitilor comeseni, care alcatuiesc un grup de interese nelegitim, atata vreme cat intelegerile perfectate acolo pot leza prevederile constitutionale. Oricum, acestia au recunoscut, cel putin partial, continutul discutiei devoalate de cetateanul Vulpe. Ei si? - vor exclama partizanii PD. Intrucat eu nu ma numar printre acestia, voi raspunde ca este cel putin incorect ca un sef de stat, intr-o Constitutie care ii interzice presedintelui orice fel de partizanat politic, sa initieze dialoguri in care se pun la cale manevre indreptate contra altor partide ori in care se preconizeaza demiteri si numiri de demnitari. Sau sunt taxati procurorii, in bloc, drept "jigodii". Daca este real continutul declaratiei lui Vulpe, atunci nu trebuie sa ne miram ca presedintele Traian Basescu i-a servit astfel adversarului sau politic, Dan Voiculescu, o importanta minge la fileu. Pe care acesta se grabeste sa o valorifice.
Am urmarit ieri la televizor cum destul de multe persoane cu aere de analisti politici, unii fiind chiar reprezentanti ai unor partide, au facut, voit sau nu, o grava confuzie. Ei au acuzat Partidul Conservator, sub motiv ca, la putere fiind, declanseaza o procedura de suspendare a presedintelui. Constitutional si democratic, este perfect posibil, atat moral, cat si tehnic si legal, ca suspendarea sefului statului sa fie declansata ori de catre partidele aflate la putere, ori de catre cele din opozitie. Ori si de unele, si de altele. Deci, sub acest aspect, demersul lui Voiculescu poate fi inteles. Si acceptat ca atare. Este insa cu totul alta chestiune daca el va avea sau nu succes. Pentru ca, in prima faza, pe langa semnaturile a 31 de membri PC, mai este necesar acordul a inca 122 de parlamentari. Daca Voiculescu se gandeste la PRM, care nu are decat 50, atunci mai are nevoie de inca 72 de deputati. De la PSD, PNL si UDMR. Si de la independenti. Grea treaba. Iar daca reuseste, referendumul nu poate fi declansat decat cu inca 77 de semnaturi. Si abia apoi electoratul decide.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.