Inalta Curte de Casatie si Justitie a audiat, ieri, trei martori in procesul generalilor Victor Atanasie Stanculescu (foto) si Mihai Chitac, acuzati de crime in timpul Revolutiei din 1989 de la Timisoara. Primul care a dat declaratii in fata instantei a fost David Burci, fostul comandant al unui batalion care, in zilele de 17 si 18 decembrie 1989, patrula prin centrul Timisoarei. Acesta a precizat ca nu a vazut revolutionari in zona Catedralei.
Cel de-al doilea martor, fostul adjunct al Directiei de Propaganda si Cultura a PCR, Teodor Ardelean, a precizat ca s-a intalnit o singura data cu generalul Chitac, care i-a spus ca situatia este grava in oras. "Pe la orele 21.00-22.00, pe 17 decembrie, m-am intalnit cu generalul Chitac, care mi-a zis ca situatia este grava in oras", a declarat, conform Mediafax, Ardelean, adaugand ca alte lucruri nu mai cunoaste pentru ca nu a facut parte din "colectivul generalului Gusa". Acesta sustine ca nu s-a mai intalnit cu Chitac. Potrivit martorului, din grupul de comanda "faceau parte generalii Gusa si Gheorghe si colonelul Dumitru Ionescu, seful sectiei pregatirii operative din Marele Stat Major". "Stiam ca la Comitetul Judetean de partid se aflau generalii Coman, Stanculescu, si, in unele zile, Chitac", a mai declarat Teodor Ardelean. Potrivit lui Ardelean, de la Comitetul Judetean s-a dat ordin sa se trimita companii de militari pe strada Popa Sapca, insa nu stie precis cine a ordonat acest lucru.
Ardelean a adaugat ca a aflat de la colonelul Ionescu Dumitru ca la Catedrala din Timisoara s-au folosit gaze lacrimogene si ca acest ordin a fost dat de Chitac. "In 18-19 decembrie, am aflat de la colonelul Ionescu Dumitru ca la Catedrala s-au folosit gaze lacrimogene si ca acest ordin a fost dat de Chitac", a spus martorul. Teodor Ardelean a negat ca ar fi participat la vreo actiune impotriva manifestantilor si a precizat ca nu stie cine a tras in acestia la Catedrala. "Se auzeau focuri de arma in seara zilei de 17 decembrie. A tras si Armata, si Securitatea, si Militia. Nu cred ca trageau muncitorii", a mai spus acesta.
"Le dau eu revolutie"
Paul Marin, militar in termen la unitatea de tunuri din Buziasi, cel de-al treilea martor audiat ieri la instanta suprema, facea parte din cel de-al treilea cordon care inconjura Primaria, aflata vizavi de Catedrala din Timisoara. "Trebuia sa pazim Primaria. Aveam pistol, dar nu aveam munitie", a precizat Marin. Acesta sustine ca a vazut un general, despre care a aflat mai tarziu ca e Chitac, coborand dintr-un ARO, care "a stat un pic si apoi a plecat". "Chitac era imbracat in uniforma militara, avea cascheta si pistol mitraliera (...) Nu-mi mai aduc aminte daca generalul a spus ceva, daca a dat vreun ordin", a declarat militarul in fata instantei. Totusi, in martie 1990, Marin spunea ca l-a auzit pe Chitac spunand "canaliilor astora le trebuie Revolutie? Le dau eu revolutie!". Intrebat de instanta daca mai considera declaratia adevarata, acesta a precizat ca a declarat adevarul, dar ca nu-si mai aminteste nimic din ce a scris in urma cu peste 16 ani. Martorul a mai precizat, ieri, ca a existat si o persoana care a filmat evenimentele de la Timisoara si ca aceasta parea a fi venit impreuna cu Chitac.
"Roman fluviu"
Altfel, la termenul de ieri, un reprezentant al revolutionarilor, Horia Sandru, a prezentat instantei un protest privind nemultumirea ca cei doi generali se afla inca in libertate. La randul sau, la iesirea din sala de judecata, generalul Stanculescu a declarat ca "acest proces este un roman fluviu". Dupa cum se stie, in 22 martie 2004, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis rejudecarea generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, acuzati de reprimarea revolutiei de la Timisoara. Instanta suprema a motivat ca nu a fost respectat dreptul la aparare, in 1999, atunci cand cei doi au fost condamnati la cate 15 ani de detentie. Stanculescu si Chitac au obtinut rejudecarea dupa ce le-a fost admis, de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, memoriul privind promovarea unui recurs in anulare. (G.T.)