Luni spre marti noaptea, Traian Basescu a intervenit telefonic la Antena 3, la emisiunea Sinteza zilei, pentru a da replica afirmatiilor lui Nicolae Vulpe, tanarul care a pus la dispozitia ziarului Gandul transcrierea celor auzite intamplator la deja celebrul restaurant Potcoava. A fost o premiera in istoria noastra postdecembrista, daca nu chiar in istoria politica a Romaniei. Seful statului a polemizat in direct cu un simplu cetatean care ii aducea anumite acuzatii. Unicitatea momentului vine si din faptul ca totul a fost spontan. Si marturia lui Nicolae Vulpe. Si interventia lui Traian Basescu. Unicitatea explica, poate, controversa iscata de gestul presedintelui. Unii au sustinut ca a fost un esec. Altii au sustinut ca a fost un succes. Ca de obicei, in societatea noastra latino-balcanica, emotia a prevalat asupra luciditatii.
O minima luciditate ar fi atras atentia asupra uneia din explicatiile succesului de care se bucura Traian Basescu in opinia publica. Pentru ca, indiscutabil, Traian Basescu domina mai departe in sondaje. In chip zdrobitor. Concomitent cu acest spor in sondaje, se inregistreaza un spor al numarului de dusmani. Toti acesti dusmani - din politica, dar si din presa nu-si pot explica succesul lui Traian Basescu in planul opiniei publice. De ce nu-si pot explica? Foarte simplu.
Pentru ca nu-l analizeaza pe Traian Basescu la rece, intr-o tentativa de a-i descoperi trucurile. Daca ar avea acest narav, dusmanii presedintelui ar fi luat caseta cu emisiunea si ar fi abordat-o cu maxima seriozitate.
Facand asta, ar fi descoperit temeiul pentru care Traian Basescu ramane practic imbatabil pe scena politica.
Traian Basescu e unul dintre putinii politicieni care au inteles rolul crucial al televiziunilor. Unul dintre politicienii care au inteles si, in acelasi timp, si-au concentrat energia si inteligenta pe folosirea televiziunilor in interes propriu. Interventia de luni spre marti a avut drept caracteristica surpriza. Solicitand sa intervina in replica la cele spuse in studio, Traian Basescu a bifat doua obiective:
a) crearea unui moment de impact mediatic.
Presedintele intervine in direct la emisiunea care-l toaca seara de seara.
b) Luarea pe nepregatite a celor din studio.
Orice moderator tv stie ca una e sa programezi un talk-show cu un politician precum Traian Basescu si alta e sa te trezesti cu el la telefon. In primul caz te pregatesti temeinic, iti faci intrebarile dinainte; in al doilea, te aduni cu greu, atat ca aplomb, cat si ca pregatire.
S-a vazut si in acest caz un element al stilului de lupta Traian Basescu: luarea adversarului prin surprindere, luand-o pe contrasens, facand ceea ce nu se face.
S-a plusat mult si cu oarece ironie pe seama marturisirii dintr-o emisiune anterioara ca a intervenit pe internet, postand un mesaj la un articol din Adevarul.
Gestul, pentru a fi explicat, trebuie pus alaturi de interventiile telefonice in direct.
Odata ajuns la putere, politicianul roman se institutionalizeaza: nu mai conduce singur masina, nu mai raspunde el, ci Biroul de presa, coboara cu tam-tam in realitate. Pentru confortul sau interior e un avantaj. E scutit de surprize neplacute. Pentru statutul de politician, e o slabiciune. Interventia prin intermediari il paralizeaza. Ca pe un sofer profesionist, obligat sa mearga
intr-o masina condusa de altul.
Cu instinctul sau de animal politic, Traian Basescu a sesizat acest adevar de psihologie a confruntarii. Mult mai important, el a dibuit ca electoratul vrea un alt stil de politician decat cel impus de Ion Iliescu in ultimii 16 ani. Pentru ca Ion Iliescu a continuat in practica politica stilul lui Nicolae Ceausescu din etapa clasicizarii sale politice. Stilul politicii birocratizate, al tabloului coborat in viata reala.
In consecinta, Traian Basescu se zbate sa apara la televizor in ipostaze nebirocratizate: conduce singur masina, merge la restaurant fara protectie stanjenitoare, intervine in direct la tv, posteaza mesaje pe e-mail.
Luni spre marti, el s-a manifestat din nou ca luptator pe cont propriu.
Avertizandu-si dusmanii ca e imbatabil in confruntarea pe fata, cu telespectatori.
Doar complotul de cabinet l-ar putea pune la pamant.