Romania a inregistrat in luna august o rata negativa a inflatiei, de 0,07%, in urma scaderii preturilor la alimente, aceasta fiind prima luna cu deflatie dupa 1989, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS). Precedentul re
Romania a inregistrat in luna august o rata negativa a inflatiei, de 0,07%, in urma scaderii preturilor la alimente, aceasta fiind prima luna cu deflatie dupa 1989, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS). Precedentul record in privinta inflatiei a fost atins in luna iulie, cand cresterea preturilor a fost de 0,11%, astfel ca rata anuala a scazut la 6,2%. Evolutia din august este foarte aproape de intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei pentru intregul an, de 4-6%. Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, rata inflatiei a fost, dupa primele opt luni, de 2,71%, cu o medie lunara de 0,3%, se mai arata in comunicatul INS. In luna aprilie, rata anuala a inflatiei a scazut pentru prima data dupa caderea comunismului sub 7%, la 6,92%. Cresterea preturilor la tigari si combustibili in luna mai a determinat revenirea inflatiei anuale peste pragul de 7%, la 7,26%. In pofida incetinirii inflatiei la 0,15% in luna iunie, rata anuala a ramas peste 7%, la 7,11%. Scaderea indicelui preturilor de consum in luna august a fost determinata de ieftinirea alimentelor cu 0,85%, in conditiile in care tarifele serviciilor au urcat cu 0,73%, iar marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,31%. Daca sunt excluse preturile la bauturi alcoolice si tutun, indicele mediu al preturilor de consum a scazut cu 0,15% in august. Tot o scadere, de 0,26%, este calculata daca sunt eliminate preturile reglementate, cum ar fi cele la medicamente, utilitati, telefonie fixa. In cazul excluderii preturilor la combustibili, preturile de consum au scazut cu 0,13%, iar dupa excluderea preturilor la legume, fructe, oua, combustibili si produse reglementate rezulta o crestere a preturilor de 0,19%.
Rezultatele peste asteptari privind evolutia preturilor de consum in luna august determina analistii sa anticipeze, cu putine retineri, incadrarea in tinta de 5% plus minus un punct a inflatiei la sfarsitul acestui an. Totodata, dupa rezultatul din august, analistii considera minime sansele ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa decida o noua majorare a dobanzii de politica monetara, atat in urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie, cat si pana la sfarsitul anului, transmite Mediafax. In opinia analistului-sef al ABN AMRO Bank Romania, Radu Craciun, rezultatul favorabil din august a fost posibil in conditiile amanarii ajustarilor de preturi administrate. "Riscurile raman pentru termen mediu si lung, mai ales ca inflatia CORE (excluzand preturile volatile si pe cele administrate - n.r.) a crescut in luna august cu 0,19%, aratand ca scaderea din august are un element foarte mare de sezonalitate si este ajutata de amanarea liberalizarii preturilor la energie", a spus, la randul sau, analistul-sef al ING Bank Romania, Florin Catu. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, in urma cu aproape o luna, ca exista sanse mari ca rata inflatiei sa se incadreze in tinta de 5% plus/minus un punct.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.