Regizorul chinez Jia Zhangke a cucerit Venetia cu filmul "Still Life" (in original "Sanxia Haoren"). Pentru prima data in istoria festivalului, a invins un film care nu figura in catalogul peliculelor selectionate in concurs, proiectat in mijlocul co
Regizorul chinez Jia Zhangke a cucerit Venetia cu filmul "Still Life" (in original "Sanxia Haoren"). Pentru prima data in istoria festivalului, a invins un film care nu figura in catalogul peliculelor selectionate in concurs, proiectat in mijlocul competitiei ca o "surpriza" a directorului bienalei cinematografice, Marco Muller. Verdictul juriului a fost o surpriza si pentru majoritatea celor peste 3000 de jurnalisti, dintre care multi nu vizionasera filmul, proiectat dupa miezul noptii. Pelicula este odiseea melancolica si cumva suprarealista a unui miner si a unei infirmiere, in cautarea sotiei, respectiv a sotului, reveland o China rurala contrastanta. Pana in ultima clipa, juriul prezidat de Catherine Deneuve a fost divizat intre indelung aplaudata pelicula "Nuovomondo", poveste tulburatoare a emigrantilor italieni de la inceputul secolului, semnata de regizorul italian Emanuele Crialense, si "Sanxia Haoren". Poetica esteticii vizuale a tanarului artist, in varsta de 36 de ani, influentata foarte mult de obarsia sa taraneasca - Jia Zhangke s-a nascut intr-un sat din regiunea chineza Shanxi - a atras interesul spectatorilor occidentali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.