Inceputul de an scolar va gasi institutiile de invatamant in plin santier, autoritatile recunoscand ca lucrarile de renovare demarate la aproape 1.600 de unitati scolare nu se vor termina pana la 15 septembrie. "Trebuie sa fim naivi sa credem ca pr
Inceputul de an scolar va gasi institutiile de invatamant in plin santier, autoritatile recunoscand ca lucrarile de renovare demarate la aproape 1.600 de unitati scolare nu se vor termina pana la 15 septembrie. "Trebuie sa fim naivi sa credem ca primim banii in august si nu vom avea santiere in scoli. Aceasta toamna va fi caracterizata de scoli in plin santier. Accept aceasta varianta. A fost o rectificare tarzie, dar s-a facut", a declarat Mihail Hardau, ministrul Educatiei, ieri, la Cluj-Napoca, in cadrul unei conferinte de presa. El a precizat ca in acest an au avut loc trei rectificari, iar bugetul pentru infrastructura a crescut de 11 ori. Pentru cele 1585 de scoli in reparatii s-au alocat 33 de milioane de euro. "Ramane ca sistemul sa raspunda acestei investitii. Am incredere in sistem si pana la urma scoala romaneasca va avea o alta fata", sustine ministrul. Hardau a dat asigurari ca invatamantul romanesc nu va mai avea in anul 2008 nici o scoala care sa nu fie autorizata sanitar si nici o scoala cu mobilier din secolul trecut. Ministrul a dat asigurari ca institutia pe care o conduce va avea anul viitor un buget de 6% din PIB care va crea conditii de modificare integrala a infrastructurii. "Banii vor fi alocati de la 1 ianuarie. Nu vor mai fi dispute de genul avem proiecte, n-avem bani. Lucrurile pot fi programate si proiectele se pot derula", a spus Hardau. El a mai spus ca s-au luat masuri si pentru cresterea salariilor cadrelor didactice. "Tinta este cresterea salariilor la profesori cu 60%. Vom atinge aceasta tinta. Ne vom tine de cuvant", a afirmat Mihail Hardau.
Hardau vede "focare de cultura"
Legat de declaratiile ministrului Sanatatii, privind focarele de infectii din scolile fara autorizatie sanitara, Hardau a spus ca in 16 ani nu a existat nici o epidemie si nici un focar de infectie. "Scoala este un focar de cultura. Ar fi bine ca cei care vorbesc sa mearga si sa se imbolnaveasca de cultura si stiinta. Nu va fi vorba de boli", a declarat ministrul Educatiei si Cercetarii.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca jumatate din scolile din Romania sunt adevarate focare de microbi din cauza conditiilor igienico-sanitare. Reprezentantii autoritatilor de sanatate publica si cei ai inspectiilor sanitare de stat au realizat, in perioada 24 august -1 septembrie, o prima evaluare a unitatilor de invatamant din teritoriu, in total fiind verificate 13.000 de unitati scolare. Acest control a urmarit, in special, stadiul de executie a lucrarilor de igienizare, in vederea inceperii in bune conditii a anului scolar si a vizat scolile care nu primisera anul trecut autorizatie de functionare, inspectorii sanitari decizand, in majoritatea cazurilor, sa nu acorde nici anul acesta avizul de functionare.
Principalele nereguli au fost descoperite in mediul rural, unde marea majoritate a unitatilor prezinta intarzieri in finalizarea lucrarilor sau in efectuarea de, "cosmetizari", desi exista deficiente majore care trebuie remediate. O alta problema majora a unitatilor de invatamant din mediul rural o reprezinta faptul ca nu au surse proprii de apa potabila, peste 40% dintre ele fiind in aceasta situatie. (M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.