S-au peticit, s-a smotruit putin, s-au mai pus termopane pe ici, pe colo. Scolile din Bucuresti au intrat si in reparatii capitale, care se vor termina in cateva luni. Pana atunci, elevii invata in vecini.

Doi muncitori lucreaza si alti doi ii supravegheaza. Din echipa mai fac parte cei care iau masa de pranz si cei care se odihnesc putin. Acesta este ritmul rentabilitatii in care se repara scolile din Capitala. In special cele care au intrat in reparatii in aceasta vara prin programul BEI, mai exact cu bani de la Banca Europeana de Investitii. In unele cazuri, oamenii nu vin la munca in zi de sarbatoare sau de duminica. Cu toate acestea, prefectul Capitalei, Mioara Mantale, tragea ieri un semnal de alarma pentru toti primarii de sectoare, inspectorii scolari si pentru toti cei care ar putea avea vreo responsabilitate in acest caz sa monitorizeze reparatiile, sa se lucreze sambata si duminica si sa se identifice noi cladiri pentru cei 14.000 de prescolari care nu au mai prins loc in aceasta toamna la gradinita.
STATISTICI. In alta ordine de idei, sunt in Bucuresti 482 de unitati de invatamant, adica scoli si gradinite, dintre care numai 24 nu au primit autorizatie sanitara de functionare. Chiar si pentru acestea s-ar putea gasi o varianta mai ocolitoare, mai de compromis, adica o autorizatie cu clauza. Pentru tot exista rezolvare, se pare. Cu alte cuvinte, si pentru cele circa 11 scoli si gradinite din Capitala care au intrat din vara acestui an in reparatii capitale cu bani de la BEI. ""Miscarile de elevi si profesori nu vor fi foarte mari"", spune Cristian Alexandrescu, inspector scolar general la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).
ATENTIE! Si totusi, sunt elevi care vor invata in santier. Acolo unde scrie clar sa feriti capul, cu casca de protectie, elevii de la Scoala nr. 7 din Sectorul 1 vor face ore la etajele inferioare in timp ce se va repara de zor la cele superioare si invers, dupa cum spune directorul unitatii de invatamant, Munteanu Mariana. E drept ca sunt si clase care vor fi stramutate la scoala de peste drum, dupa declaratiile aceluiasi director de scoala. Cat de periculos e sa mergi fara casca de protectie la scoala? Nu am reusit sa aflam acest lucru de la inspectorul general Cristian Alexandrescu, care a declarat ca toti elevii din scolile aflate in santier vor studia in alte locatii si ca numai in cazul in care se repara alte corpuri de cladire decat cel in care se fac cursuri se va ramane in scoala. ""In iunie au inceput lucrarile la parter si etajul I. Copiii vor intra numai pe usa profesorilor"", spune Munteanu Mariana, director Scoala nr. 7.
SOLUTII. La Scoala nr. 1 Sfintii Voievozi vor invata si sinistratii, adica elevii permutati de la Liceul ""George Enescu"", care a intrat in reparatii prin BEI. Scoala are parchet proaspat smotruit, s-a facut igienizarea, s-au pus termopane si s-au facut mici retusuri, dupa cum spune directorul scolii, Liliana Soare. Cei care vin de la ""Enescu"" vor studia in vestiarele salii de sport. Cu toate ca suna cam ciudat, pentru ei s-au improvizat aceste incaperi ca niste sali de clasa. In curtea Scolii nr. 1 zace insa din 2003 inca un corp de cladire care trebuia sa devina intr-o zi semiinternat. Nu a fost sa fie, din cauza ca nu a mai constituit o preocupare pentru Primaria Sectorului 1. Ultimul an in care s-a mai lucrat la el este 2004.
De altfel, Scoala nr. 17 ""Pia Bratianu"" este si ea in BEI, dar cum inca nu s-a facut licitatie pentru aceasta unitate de invatamant, directorul a facut igienizarea de toamna cu ajutorul parintilor. ""Nu ne-au anuntat inca momentul inceperii reparatiilor"", spune directorul Stoica Marina. Dar nu numai scolile reparate prin BEI sunt adevarate santiere la inceput de an scolar. La Liceul ""Eliade"" din Bucuresti, firma care a fost contractata pentru efectuarea reparatiilor nu lucreaza in zi de sarbatoare. Dovada ca la 8 septembrie, de Sfanta Maria, muncitorii nu au venit. ""Firma a promis ca termina reparatiile pana la inceperea scolii"", spune Alexandru Gina, directorul scolii.
DEZASTRU. Pentru a prezenta situatia scolilor din Bucuresti, prefectul Mioara Mantale a facut ieri o conferinta de presa. In opinia prefectului, doar cateva dintre unitatile de invatamant prezinta un ""pericol iminent"". Printre acestea sunt Gradinita 208, care ""are peretii crapati, sta sa cada peste copii si va fi inchisa"", Gradinita numarul 33 si Liceul ""Dimitrie Gusti"", care a intrat in programul BEI, urmand sa fie demolat in totalitate si apoi reconstruit.

Companii ciudate

IN SFARSIT. La Scoala nr. 7 din Bucuresti, lucrarile de reabilitare au inceput in luna iunie si vor dura un an