Armata romana este in criza. Anchetele procurorilor anticoruptie nu mai contenesc, iar de la o zi la alta apar alte cazuri de militari, multi avand multe stele pe umeri, care au dezonorat uniforma militara.

Dosarul ""jumaa€™ de cauciuc pentru un tanc"" a adunat laolalta, in ancheta Directiei Nationale Anticoruptie, doi sefi ai Armatei. Actualul sef al Statului Major General, generalul Eugen Badalan, si fostul comandant al militarilor, generalul in rezerva Mihail Popescu sunt urmariti penal, impreuna cu alti 11 ofiteri, intr-un contract de schimb incheiat intre MApN si firma Tofan Grup. Fortele Terestre se angajau sa dea 4.000 de masini iesite din uz si sa primeasca in schimb 6.000 de anvelope. Procurorii cerceteaza atat modalitatea in care s-a incheiat acest contract, cat si derularea acestuia, in perioada 2000-2004, cand generalul Eugen Badalan a indeplinit functia de sef al Statului Major al Fortelor Terestre. In momentul incheierii contractului, seful Fortelor Terestre era actualul senator PSD Mihail Popescu, iar generalul Eugen Badalan era loctiitor al sefului Statului Major General.
CASE PENTRU GENERALI. Un alt dosar important, aflat de data aceasta la Parchetul Militar, si in care se regasesc in tandem, alaturi de alte cativa zeci de generali si colonei ai Armatei, este ""Operatiunea a€šCase pentru generali"". Acest dosar a fost redeschis la cinci ani dupa ce in anul 2000 a fost musamalizat. Redeschiderea cazului a fost facuta in urma dezvaluirilor Jurnalului National privitoare la felul prezumtiv ilegal in care 60 de colonei si generali, in frunte cu seful de
atunci al Statului Major General, actualul consilier de stat la Presedintie, Constantin Degeratu si cu generalul Eugen Badalan au intrat in posesia unor locuinte de serviciu din cota Armatei. Dosarul a fost redeschis in martie anul trecut, iar de atunci ancheta bate pasul pe loc.
AFACEREA ""RIPSTOP"". Directia Nationala Anticoruptie a mai inceput urmarirea penala, in luna martie, impotriva generalilor trecuti iute in rezerva Marin Maciuca si Adrian Tilinca, fostul comandant, respectiv loctiitor al Comandamentului Logistic Intrunit al Statului Major General si a altor 13 cadre superioare ale Armatei. Astfel, intre septembrie 2003-februarie 2004, cei 15 ofiteri si-au incalcat atributiile de serviciu cu ocazia desfasurarii licitatiei si apoi a incheierii si derularii unui contract cu o firma germana (Texplorer Gmbh) de la care s-au achizitionat tesaturi tip Ripstop, folosite pentru confectionarea de uniforme militare. Probabil ca si in aceasta afacere, printre cei anchetati sunt si ofiteri tapi ispasitori. Prejudiciul este estimat la peste trei milioane de euro. In decembrie 2004, exact intre cele doua tururi de scrutin, printr-un raport ce era semnat de seful Statului Major General, generalul Eugen Badalan, raport aprobat de ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, se cerea si perfecta ""legal"" nici mai mult, nici mai putin decat transformarea acestui contract anchetat intr-un contract multianual pe perioada 2005-2007.

BADALAN, SUSPENDAT ASTAZI