O fetita de 12 ani a murit, iar alte trei persoane au fost internate la Spitalul de Urgenta din Galati, dupa ce, sambata trecuta, un motociclist care facea demonstratii in cadrul Festivalului "Motorock" a pierdut controlul vehiculului si a intrat in multimea care asista la eveniment. In urma incidentului au fost raniti o adolescenta de 15 ani si doi motociclisti, printre care si autorul accidentului, acestia fiind transportati la Spitalul de Urgenta din Galati. "Fetita de 12 ani a suferit un traumatism cranio-cerebral si a decedat pe loc. Tanara de 15 ani a fost transportata la spital, tot aici ajungand, in stare grava, si doi motociclisti, printre care si autorul accidentului, un tanar de 27 de ani", a declarat Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Galati. Cele trei persoane ranite sunt in prezent in afara oricarui pericol. Potrivit Mediafax, tanarul care a produs accidentul, Paul Bulai, de 27 de ani, a fost internat in spital, cu diagnosticul traumatism la coloana. Celalalt motociclist ranit, Adrian Mihailescu, care se afla pe margine in momentul producerii accidentului, are o fractura deschisa la gamba stanga, iar adolescenta de 16 ani se afla internata in Sectia de Reanimare, cu diagnostic fractura de femur. "Momentan, toate cele trei victime sunt in afara oricarui pericol", au declarat medicii.
Lovita de bucati din motor
Accidentul a avut loc pe Faleza Superioara a Dunarii, in timpul paradei motociclistilor care participau la prima editie a Festivalului "Motorock", la care s-au adunat aproximativ trei sute de motociclisti. Un motociclist care a participat la eveniment a declarat ca inainte de accident i-ar fi spus mamei fetei sa treaca in spatele unui copac, pentru a se proteja. "Cu cinci minute inainte de accident, eram langa fetita care a decedat si i-am spus mamei ei sa treaca impreuna cu fata dupa un copac, sa se protejeze. Nu m-au ascultat. Pentru ca voia sa vada mai bine, fetita statea pe vine la momentul startului, sub banda in spatele careia trebuia sa se afle spectatorii. Motocicleta, scapata de sub control, s-a izbit de bordura si bucati din ea au lovit-o pe fetita, omorand-o", a spus acesta. Colegii lui Paul Bulai sustin ca acesta era experimentat si participase la nenumarate parade, fara a provoca incidente.
Permis suspendat
Paul Bulai avea permisul retinut in vederea suspendarii, din data de 16 august, cand a fost surprins circuland cu viteza excesiva. "Permisul de circulatie al lui Paul Bulai a fost retinut, in vederea suspendarii, in data de 16 august, radarul unui echipaj de Politie inregistrand ca acesta circula cu motocicleta cu 127 km/h in dreptul localitatii Sendreni", a declarat Cristina Tatulici, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Galati. Tanarul a contestat decizia la Tribunalul Galati, obtinand o dovada de circulatie valabila in intervalul 1-31 septembrie. Reprezentantii Politiei sustin ca Asociatia Dunarea Motor Club din Galati, organizatorul Festivalului "Motorock", nu ceruse sprijin pentru concursul de viteza desfasurat pe Faleza Superioara a Dunarii. "Organizatorii concursului au solicitat Inspectoratului de Politie al Judetului Galati, printr-o adresa, sprijin pentru asigurarea masurilor de ordine si siguranta publica pentru alte activitati ce urmau sa se desfasoare la Plaja Dunarea, nu pentru concursul de viteza ce urma sa se desfasoare pe faleza Superioara a Dunarii. Din proprie initiativa, Inspectoratul de Politie al Judetului Galati, prin Serviciul Politiei Rutiere, a luat masuri de restrictionare a circulatiei pe tronsonul pe care urma sa se desfasoare concursul de viteza, segment de drum care a devenit astfel zona de desfasurare a manifestarii, nemaiindeplinind conditiile cerute de lege pentru a fi clasificat drum public. Scopul restrictionarii a fost acela de a interzice accesul autovehiculelor participante la trafic ce ar fi putut pune in pericol concurentii si/sau spectatorii, masuri care si-au atins scopul", au declarat politistii.
Lipsa de experienta
Reprezentanti ai jandarmeriei spun ca si-au impartit sarcinile privind masurile de siguranta si ordine publica la Festivalul "Motorock" de la Galati cu politistii, Jandarmeria locala avand sarcina sa se ocupe de partea opusa celei unde s-a petrecut accidentul. De asemenea, jandarmii spun ca accidentul a fost cauzat de lipsa de experienta a motociclistului. Colonelul Ovidiu Sarbie, adjunct al inspectorului sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Galati, a declarat ca pe baza planului de actiune, li s-a repartizat un sector, respectiv cel situat pe partea dreapta din directia de desfasurare a evenimentului. Sarbie a mai precizat ca inainte de desfasurarea evenimentului, s-au luat toate masurile de securitate, respectiv delimitarea partii carosabile prin benzi, intreruperea circulatiei si indepartarea tuturor spectatorilor in spatele acestor benzi. In momentul in care s-a produs accidentul, spectatorii nu se aflau pe partea carosabila, aici ramanand doar o masina de politie dotata cu radar, care trebuia sa inregistreze viteza motociclistilor, dar si aceasta era situata dupa o movila, fiind astfel protejata, a mai declarat colonelul Sarbie. Totodata, acesta a adaugat ca victimele nu au fost lovite de motocicleta, ci de resturi desprinse din aceasta, respectiv bucati metalice si plastice. In legatura cu fetita de 12 ani care a murit in urma incidentului, colonelul Ovidiu Sarbie a precizat ca aceasta ar fi fost lovita de un far desprins din motocicleta, dupa care "s-a lovit cu cerebelul de asfalt". In privinta conditiilor in care s-a produs accidentul, acesta a precizat ca in momentul in care motociclistul a vrut sa faca o demonstratie pe o singura roata, s-a izbit de o bordura, a derapat si a ajuns intr-un pom, iar victimele au fost lovite de bucati desprinse din motor. Colonelul Sarbie crede ca accidentul s-a produs din cauza lipsei de experienta a motociclistului.
Protectia spectatorilor nu a fost asigurata
Primele cercetari asupra accidentului au fost efectuate de politistii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Galati, urmand ca procurorii sa continue ancheta. Potrivit primelor rezultate, incidentul s-a produs din cauza nerespectarii conditiilor de siguranta pentru spectatori, dar si a nerespectarii normelor impuse pentru organizarea unui astfel de eveniment. "In cursul desfasurarii unui concurs de motociclete a avut loc accidentarea mortala a unei fetite in varsta de 13 ani, pe nume Stoica Andreea Claudia si accidentarea grava a altor persoane din public. Din primele cercetari care s-au efectuat de catre organele de cercetare ale politiei, rezulta ca acest accident s-a datorat nerespectarii conditiilor de asigurare a protectiei spectatorilor si a conditiilor de organizare specifice unui asemenea concurs", a declarat Liliana Istrate, prim- procuror adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Galati, citat de Rompres. In scurt timp se va efectua expertiza tehnica a motocicletei, iar in cauza nu se poate vorbi despre un accident rutier sau un accident de munca, ci de o infractiune de drept comun, a mai spus acesta. (B.C.G.)