Cresterea produsului intern brut depasesete estimarile initiale si potentialul economiei romanesti si are ca posibil suport creditul neguvernamental, afirma analistii economici, care considera nesustenabil avansul PIB la acest nivel.
Conform da
Cresterea produsului intern brut depasesete estimarile initiale si potentialul economiei romanesti si are ca posibil suport creditul neguvernamental, afirma analistii economici, care considera nesustenabil avansul PIB la acest nivel.
Conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS) la sfarsitul saptamanii trecute, produsul intern brut (PIB) a crescut, in primul semestru, cu 7,4% in termeni reali, pe fondul avansului sustinut al activitatii din industrie, constructii si servicii si al scaderii productiei agricole. Valoarea estimata a PIB pentru primele sase luni ale acestui an a fost de 136,908 miliarde de lei (circa 38,5 miliarde euro, calculat la 3,55 lei/euro, valoare luata in calcul la realizarea bugetului pe acest an).
"Este o crestere peste asteptari, sustinuta in egala masura atat de dinamica consumului, cat si de cea a investitiilor. Pe de alta parte, cresterile sectoarelor economice de 7-8%, in medie, chiar daca spectaculoase, sugereaza ca ritmul de crestere a cererii agregate este prea accelerat pentru a putea fi satisfacut de oferta economiei nationale", a declarat Radu Craciun, analist la ABN AMRO Bank Romania, transmite Mediafax. Din acest motiv, un astfel de ritm nu poate fi considerat sustenabil, atat timp cat induce o crestere a deficitului extern, a continuat Craciun.
Si Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata, apreciaza ca avansul PIB este mare, peste asteptari, si nesustenabil la acest nivel. El a afirmat ca este surprinzator si inexplicabil, din punct de vedere statistic, ca aceasta rata mare de crestere nu a provocat pusee inflationiste.
Analistul-sef al ING Bank, Florin Catu, subliniaza ca ascensiunea PIB a fost ajutata de revirimentul industriei, dar arata in acelasi timp un nivel peste potential. "Chiar daca nu s-a reflectat in indicele preturilor de consum, a afectat balanta externa si se regaseste in evolutia mai accentuata a preturilor altor active, cum sunt cele imobiliare", a explicat Catu. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.