Lume, lume! Cu ocazia raportului de monitorizare, circul balcanic si-a redeschis portile. Zvonurile cu iz de telenovele sunt tot mai numeroase, in ciuda faptului ca o decizie concreta va fi luata de liderii europeni cu o seara inainte de 26 septembri

Lume, lume! Cu ocazia raportului de monitorizare, circul balcanic si-a redeschis portile. Zvonurile cu iz de telenovele sunt tot mai numeroase, in ciuda faptului ca o decizie concreta va fi luata de liderii europeni cu o seara inainte de 26 septembrie.

Daca in Romania presa nu ezita sa caute nod in papura cand vine vorba despre mult asteptatul raport, la sud de Dunare situatia e cu totul alta. Autoritatile de la Sofia se bucura de sprijinul zgomotos atat al societatii civile, cat si al presei scrise. Prin mass-media, vecinii nostri
s-au gandit ca isi mai pot face lobby pe langa Bruxelles, tinand, in acelasi timp, in frau opinia publica, pe care o linistesc cu mesaje optimiste.
""RISCURI MICI""? Cel mai recent raport de monitorizare, realizat de Institutul pentru o Societate Deschisa din Sofia, inmanat, de altfel, chiar ministrului pentru Afaceri Europene, Meglena Kuneva, subliniaza ca riscul impunerii unor clauze de salvgardare Bulgariei de Executivul de la Bruxelles este in prezent foarte scazut. ""Domeniile critice, cu stegulete, din raportul de monitorizare din luna mai s-au «atenuat», astfel incat nu pot afecta aderarea tarii"", relateaza Darik News, preluat de Sofia News Agency. De cea mai buna evaluare, conform raportului, se bucura procurorii, care ""au depus eforturi enorme"". In schimb, pe cat de optimiste se declara atat societatea civila bulgara, cat si presa, oficialii europeni nu se dau in laturi, in ciuda faptului ca doresc sa ramana anonimi, sa declare ca lucrurile nu stau chiar atat de roz. Bulgarii ar avea in continuare probleme mari cu Justitia, in timp ce Romania se confrunta cu greutatile unei agriculturi greu de reformat. Nici presa internationala nu ezita sa afirme ca pe cat de sigura este data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea celor doua state, pe atat de posibila este aplicarea unor ""conditii stricte"", relateaza cotidianul german Die Welt. Jurnalul reaminteste ca activarea clauzelor se poate face si in luna decembrie, dar si in primii trei ani in UE.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.